Wall Street Journal: Vladimir Putin deschide un front arctic in noul Razboi Rece
Cei 7 lideri mondiali care s-au intalnit saptamana aceasta in Bavaria au promis luni sa extinda sanctiunile daca Rusia nu renunta la agresiunea impotriva Ucrainei. Sanctiunile anterioare nu au descurajat Kremlinul, iar intrebarea care se pune acum nu este daca presedintele rus Vladimir Putin va lovi din nou, ci care este urmatoarea sa tinta, in conditiile in care lideruld e la Kremlin considera periferia de est a Europei drept parte a mostenirii imperiale a Rusiei, scrie Wall Street Journal.
Jurnalistul Sohrab Ahmari arata intr-un editorial publicat de Wall Street Journal ca in ultimii ani Putin si-a indreptat atentia catre nord, spre Arctica, militarizand unele dintre cele mai indepartate si reci zone ale Europei. In Finlanda, unul dintre cele opt state arctice, amenintaea ruseasca este puternic resimtita, sustine jurnalistul.
"Este greu de inteles exact ce vor rusii", a declarat noul ministru finlandez de externe Timo Soini. "Dar eu sunt sigur ca ei stiu. Pentru ca ei sunt maestri ai sahului, iar daca ceva poate fi luat il vor lua", a mai precizat oficialul guvernamental, declaratia sa facand referire la un vechi proverb care spune ca "un cazac va lua tot ce nu este fixat pe sol".
Potrivit jurnalistului, Arctica este deosebit de atractiva pentru Rusia din mai multe motive, cele mai importante fiind controlarea accesului in Marea Nordului si exploatarea resurselor energetice bogate din aceasta zona.
Campurile de energie din regiune au produs pana in prezent 40 de miliarde de barili de petrol. US Geological Survey estimeaza ca giunea detine 13% din petrolul mondial nedescoperit, o treile din resursele ondiale nedescoperite de gaz conventional si o cincime din resursele mondiale nedescoperite de gaze naturale lichide.
Nu e de mirare ca Moscova se grabeste sa redeschida vechile baze sovietice de pe teritoriul sau arctic si sa stabileasca noi tabere. Putin vrea ca pana la sfarsitul lui 2015 sa aiba 14 campuri aeriene operationale in Arctica, potrivit NATO, si a crescut cu 30% prezenta de forte speciale rusesti in regiune.
"In zona arctica au obiective duble", spune un oficial din Ministerul finlandez al Apararii: "Sa asigure Ruta Marii Nordului si sa (exploateze - n.red.) potentialul de resurse energetice. Si isi maresc capacitatile de supraveghere in acea parte a lumii, pntru a cizela capacitatile fortei aeriene si a Flotei Nordului. Isi exercita abilitatea de a muta trupe pe cale aeriana din zona centrala a Rusiei catre nord".
Sporirea prezentei rusesti in zona este agravata de faptul ca Moscova nu face niciun efort sa fie un vecin bun. Exercitiile militare neanuntate ale Kremlinului in regiune sunt fara indoiala, considera autorul, o incercare deliberata de a provoca. Oficiali finlandezi s-au aratat ingrijorati de faptul ca Kremlinul ar putea folosi asemenea exercitii drept teste pentru o operatiune reala, ceea ce nu pare chiar atat de paranoic avand in vedere actiunile lui Putin din ultimii ani.