UE blocheaza acordul nuclear incheiat de Ungaria cu Rusia pentru extinderea centralei nucleare Paks
Comisia Europeana a blocat acordul semnat in ianuarie intre Budapesta si Moscova privind extinderea singurei centrale nucleare maghiare, Paks, care furnizeaza 40% din energia electrica consumata in aceasta tara, potrivit Financial Times, care citeaza "trei surse apropiate discutiilor".
Comisia Europeana a urmat recomandarea Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom), care "a refuzat sa aprobe planurile Ungariei de a importa numai energia nucleara ruseasca", citeaza AFP.
Decizia a fost luata saptamana trecuta dupa o reuniune a comisarilor europeni la Bruxelles, iar rezultatul ar fi ar fi blocarea extinderii proiectului Paks II.
Conform acordului semnat in ianuarie, Rusia ar trebui sa ofere o linie de credit Ungariei de 10 miliarde de euro reprezentand aproximativ 80% din costul extinderii Paks. Acest proiect, in valoare de 12.5 miliarde euro, presupune construirea, din 2018, a doua reactoare de 1.200 MW fiecare, primul reactor fiind asteptat sa devina operativ din 2023.
La inceputul lunii martie, Parlamentul ungar a crescut de la 15 la 30 ani perioada in care controversatul acord nuclear cu Rusia va ramane secret, infuriind opozitia care a denuntat atribuirea proiectului fara transparenta si licitatie.
Paks este singura centrala nucleara din Ungaria, cu patru reactoare rusesti de tip VVER-440. Ea a generat 15,370 gigawati ora anul trecut, reprezentand 50,7% din productia nationala si 36,4% din consum.
Istoricul controversatului proiect Paks
Potrivit acordului incheiat intre Ungaria si Rusia, producatorul rus de combustibil nuclear TVEL va continua sa alimenteze centrala ungureasca de la Paks (centru) pana la 31 decembrie 2034. Acest lucru a devenit posibil dupa ce Agentia ungara pentru energie nucleara a emis o licenta pentru prelungirea operatiunilor la a doua unitate a centralei, a anuntat TVEL in decembrie 2014 .
Incepand din 2015, unitatile centralei care utilizeaza combustibl nuclear imbogatit la nivelul de 4,2% au trecut la folosirea unui combustibil imbogatit la nivelul de 4,7%, ceea ce va creste ciclul de la 12 la 15 luni. Trecerea la acest tip de combustibil va contribui totodata la cresterea puterii si reducerea costurilor reparatiilor planificate la unitati, a adaugat TVEL.
Producatorul rus, care face parte din corporatia nucleara Rosatom, a furnizat combustibil centralei de la Paks in baza unui contract incheiat in 1999. Contractul este valid pe intreaga durata de viata a centralei, extinsa pana in 2037, anunta TVEL in octombrie anul trecut. Valoarea combustibilului vandut in 2013 a fost de 8,3 milioane de euro.
Biroul National ungar pentru Energie Atomica (OAH) a emis pe 25 noiembrie 2014 o licenta pentru extinderea duratei de viata a blocului numarul 2 al centralei de la Paks cu 20 de ani, pana la 31 decembrie 2034, la solicitarea depusa cu un an in urma a proprietarului si operatorului centralei MVM Paksi Atomeromu, o unitate a companiei de energie ungare de stat MVM.
De asemenea, OAH a acordat centralei de la Paks un permis de extindere a duratei de viata a blocului numarul 1 cu 20 de ani, in decembrie 2012.
Cele patru blocuri ale centralei au fost puse in functiune in perioada 1982-1987, cu o durata de viata estimata la 30 de ani, iar Paks a cerut prelungirea cu 20 de ani.
Ungaria a semnat un acord interguvernamental cu Rusia privind construirea a doua noi blocuri la Paks, in ianuarie 2014. Rusia urmeaza sa ofere un credit pe termen lung in valoare de 10 miliarde de euro pentru realizarea investitiei. Noile blocuri se preconizeaza ca vor fi puse in functiune in 2025.
Guvernul ungar a oferit in luna decembrie, intr-un proiect trimis in Parlament, clarificari cu privire la contractele referitoare la extinderea centralei, carora nu li aplica legea privind licitatiile publice. In proiect sunt restranse atat conditiile de eligibilitate privind participarea companiilor la proiect, cat si accesul public la datele proiectului.