Traseul lui Mohammed Emwazi, de la tanarul londonez tipic care iubea fotbalul si jocurile video pana la calaul Statului Islamic: Rece, sadic si nemilos
Marturiile despre Mohammed Emwazi, alias "Jihadi John", calaul gruparii teroriste Statul Islamic (SI), descriu traseul unui tanar londonez de origine kuweitiana fara probleme, fan al fotbalului si al jocurilor video, pana la radicalizarea sa care l-a facut un ucigas descris ca "rece, sadic si fara mila", scrie AFP.
"Vreau sa devin jucator de fotbal si sa inscriu goluri", spunea, la 10 ani, Mohammed Emwazi, pe fisa sa scolara publicata de The Sun.
Ziarul publica si o fotografie de clasa unde apare surazand, in bluza rosie cu guler alb, in mijlocul colegilor lui.
"Aspectul cel mai frapant in parcursul lui Jihadi John, cel mai cautat om din lume, este pana la ce punct putea fi comun" in tineretea sa, subliniaza cotidianul Daily Telegraph.
Emwazi s-a nascut in Kuweit In 1988. Parintii sai, Jasem si Ghaneya, au venit in capitala britanica in 1993 dupa primul razboi din Golf.
La Londra, familia Emwazi, "linistita" si "apreciata", potrivit unui fost vecin, duce o existenta linistita in vestul orasului. Tatal sau conduce o firma de taxiuri, mama este casnica.
Tanarul Emwazi este "un mic londonez tipic", care isi petrece vremea cu prietenii si nu pare aplecat spre religie, dupa cum relateaza un fost prieten al lui, citat de Telegraph.
Radicalizarea
Elev bun, se inscrie la universitatea Westminster in 2006 unde studiaza informatica. Intr-o prima etapa, isi castiga reputatia de tanar "politicos", "cu o aplecare pentru hainele la moda".
Dar comportamentul sau evolueaza, semn, poate, al unui inceput de radicalizare: isi lasa barba, evita contactele vizuale prea intense cu femeile.
2009 pare un punct de cotitura pentru Emwazi, care incepe sa fie supravegheat atent de serviciul intern de informatii , MI5.
Dupa ce isi ia diploma, pleaca in Tanzania cu doi prieteni, sub pretextul unui safari. Dar, la Dar es Salaam, este inchis pentru scurt timp, dupa ce se pare ca autoritatile locale au primit instructiuni de la Londra, care se temea ca cei trei tineri vor sa plece in Somalia.
Este trimis apoi pe aeroportul Schiphol, in Olanda. Potrivit marturiei sale, relatata de Cage, o organizatie de aparare a drepturilor musulmanilor din Londra, era victima unei inscenari a MI5 care ar fi incercat sa-l recruteze.
Intrebat de un agent secret ce crede despre razboiul din Afganistan, el raspunde: "Ce cred eu? Vedem in fiecare zi oameni nevinovati ucisi".
Emwazi se duce apoi in Kuweit, tara sa de origine, pentru a trai cu familia logodnicei sale, si revine la Londra in mai 2010.
"Englezul care ucide oameni"
Serviciile secrete britanice erau atunci convinse ca era ceva dubios in viata lui Emwazi. Potrivit documentelor judiciare evocate in presa britanica, tanarul este legat de "London Boys", o retea extremista apropiata de shebab, filiala al-Qaeda din Somalia.
Emwazi il frecventeaza la Londra pe Bilal al-Berjawi, un combatant shebab care va fi ucis mai tarziu, in ianuarie 2012, intr-un atac de drona.
Itinerarul sau in Marea Britanie devine tulbure ulterior. La inceputul lui 2012, incearca sa paraseasca tara, dar autoritatile il impiedica. De la acel moment, dispare.
In 2013, Emwazi este in Siria. Trecuse definitiv granita si mai multe marturii il descriu ca un ucigas cu sange rece.
"In cursul ultimilor ani, a urcat treptele organizatiei (Statul Islamic) pentru a jucat un rol important in randul combatantilor straini", afirma The Guardian.
Ca numerosi jihadisti, isi schimba numele pentru a deveni "Abu Abdullah al-Britani" si se face remarcat la Raqa, fieful SI in Siria.
"Imi amintesc ca l-am vazut in mai multe randuri", povesteste un fost membru al SI, citat de Guardian. "Pentru noi, era Englezul care ucide oameni".
"Un tip rece, sadic si nemilos", spune un fost ostatic.