Sunt victimele terorismului majoritar musulmane?
Dupa atacul de la Charlie Hebdo, un imam din Paris a ajuns la scena faptelor si a condamnat crimele. "Aceste victime sunt martiri si ma voi ruga pentru ei cu toata inima mea", a spus Hassen Chalghoumi. In plus, acesta a adaugat ca 95% dintre victimele terorismului sunt musulmani. BBC a confruntat cifrele pentru a verifica veridicitatea acestei informatii.
Afirmatia imamului este similara cu cea dintr-un raport din 2011 al Centrului National pentru Combaterea Terorismului din Statele Unite, care spunea ca "in cazul in care apartenenta religioasa a victimelor ar putea fi determinata, intre 82-97% dintre decesele cauzate de terorism au fost suferite de musulmani"
Cu toate acestea, raportul nu spunea in cate din cazuri a putut fi determinata apartenenta religioasa a victimelor sau daca aceste cazuri erau reprezentative.
O alta echipa de cercetare, cu sediul in SUA, de la Universitatea din Maryland, aduna statistici referitoare la terorism, dar nu incearca sa determine religia persoanelor ucise. Acest lucru ar fi "foarte dificil", spune un reprezentant al echipei.
Motivul este ca majoritatea datelor vin de la mass media si la stiri, de cele mai multe ori, nu se mentioneaza religia victimelor. In 50% dintre cazuri, echipa din Maryland nu stie nici macar cine a efectuat atacul.
Cu toate acestea, Miller precizeaza ca in perioada 2004-2013 aproape jumatate dintre atacurile teroriste si 60% dintre decesele provocate de acestea au avut loc in Irak, Afganistan si Pakistan, state in care populatia majoritara este constituita din musulmani.
Deci, desi se indoieste de procentul de 95% precizat de imamul din Paris, Miller crede ca acesta nu este departe de adevar.
"Nu este in afara ariei posibilitatii, avand in vedere concentratia foarte mare de atacuri in tari in care populatia este, in mare parte, musulmana", a afirmat Miller.
Atunci cand o persoana din Occident se gandeste la atacuri teroriste, este foarte probabil sa se concentreze pe atacuri precum Charlie Hebdo, atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite sau de cele din Londra sau Madrid. Desi printre victimele acestor atacuri s-au regasit si musulmani, majoritatea victimelor nu apartineau acestei religii.
Dar, numarul total al atacurilor teroriste mortale din Franta, Marea Britanie, Spania si Statele Unite este foarte mic daca il comparam cu cel inregistrat la nivel international.
- In perioada 2004-2013, Marea Britanie a fost tinta a 400 de atacuri teroriste, in mare parte in Irlanda de Nord, dar majoritatea nu au fost letale.
- Statele Unite au suferit 131 de atacuri, dintre care mai putin de 20 au fost letale.
- Franta a suferit 47 de atacuri.
- In Irak au fost efectuate 12.000 de atacuri, dintre care 8000 au fost letale.
Erin Miller spune ca mai exista un motiv pentru care nu ar trebui sa ne concentram pe apartenenta religioasa a victimelor, in afara de lipsa datelor concrete.
"Este tentant pentru majoritatea persoanelor sa transforme aceste atentate intr-o tabel cu scoruri si sa incerce sa isi dea seama care grupuri religioase sunt mai violente, la fel ca in cazul meciurilor de fotbal. Este o greseala. Majoritatea atacurilor teroriste isi au radacinile in situatia geopolitica. Religia este, cu siguranta, o componenta, dar nu este singura parte", a explicat Miller.
sursa:hotnews