Sunt pregatiti romanii pentru "Cabinetul 2" de la Cotroceni?; Filmul confruntarii dintre Udrea si denuntatori. Intrebarile la care raspunsurile au fost "nu stiu" si "nu-mi aduc aminte"; Un oras kurd rezista de o suta de zile in fata Statului Islamic
Sunt pregatiti romanii pentru "Cabinetul 2" de la Cotroceni? Carmen Iohannis, prima-doamna a Romaniei, se implica tot mai mult in viata sociala: il insoteste pe seful statului la reuniunile europene, asista la intreceri sportive si nu renunta nicicum sa predea engleza. In ultimii 25 de ani, presedintii Romaniei au evitat sa-si implice sotiile in viata sociala, dar asta nu neaparat dintr-un coplesitor sentiment de protectie, ci, mai degraba, pentru a nu trezi in mintea electoratului imaginea rece a Elenei Ceausescu. "Romania a trait multa vreme in mental, dupa caderea comunismului, cu fantoma Elenei Ceausescu, prima-doamna ocupanta a "Cabinetului doi", care a denaturat complet profilul consoartelor Regilor Romaniei Mari cu care erau romanii obisnuiti. Din aceasta cauza, atat presedintii de dupa Revolutie, cat si prim-ministrii sau simpli ministri au evitat constant sa se afiseze cu sotia sau cu sotul tocmai de teama asocierii cu imaginea liderului comunist", este de parere consultantul politic Razvan Prisca, scrie Adevarul.
Generatia copiilor infectati cu HIV pe vremea lui Ceausescu face, la randul ei, copii. Are dreptul? Raspunsul dramatic al Oanei, seropozitiva Pentru sute de copii care, la sfarsitul anilor '80, in primele luni de viata, au trecut prin spitalele din Constanta, Giurgiu si Bucuresti, a urmat socul la varsta la care ar fi trebuit sa inceapa doar scoala. Copilaria le-a fost strivita de un virus ce a luat forma unui cuvant - SIDA, care avea sa le amputeze multora dintre ei si viata. Parintilor le-a ramas durerea de a-si creste copiii imbolnaviti prin spitalele comuniste in timpul interventiilor medicale sau prin transfuzii de sange, iar unora dintre medici - mai putini de o mana - pionieratul in domeniu si lupta de a intelege o boala de care Romania intreaga afla abia dupa '89. De la televizor. Pentru ca SIDA era un secret, pe care doar cativa oameni in halate albe de la "Matei Bals" il stiau. Din 1985, cand primul caz de infectie HIV/SIDA fusese raportat aici, scrie Gandul.
Afacere proasta pentru Primaria Bucuresti. Arena Nationala e pe minus la trei ani si jumatate de la deschidere! Incasarile din chiriile primite nu au acoperit nici macar jumatate din cheltuielile de intretinere. Unul dintre motivele principale pentru care Arena Nationala "nu-si face toti banii" este suma prea mare ceruta la inchirierea stadionului, potrivit GSP.ro. In 2013, stadionul a fost inchiriat de 37 de ori, iar in 2014 numarul evenimentelor a scazut pina la 20, anunta TVR. Arena Nationala ar fi trebuit sa aiba cafenele si magazine deschise si atunci cand nu sunt meciuri. Spatiile sunt insa goale. Sistemul e folosit cu succes de stadioanele din strainatate.
Rusia pune de un nou conflict inghetat in Moldova? Recenta intalnire Iohannis - Porosenco a starnit frisoane la Tiraspol si reactii rusesti care vizeaza sudul Republicii Moldova - Autonomia Gagauza. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a sugerat, intr-o ultima declaratie de presa, necesitatea "de a lua in calcul si interesele altor parti ale Moldovei, in special Gagauzia", unde, duminica, urmeaza a fi ales guvernatorul. Dupa intalnirea avuta la Kiev, presedintii Klaus Iohannis si Petro Porosenco au declarat, la conferinta de presa, ca vor face "tot posibilul ca Transnistria sa fie reintegrata in Republica Moldova". Presa si administratia separatista de la Tiraspol a intrat in panica. Asa-zisul "ministru de externe" al autoproclamatei republici transnistrene a interpretat declaratia celor doi sefi de stat in felul urmator: "Cineva vrea sa dezghete conflictul" transnistrean, lasand sa se inteleaga ca presedintii Iohannis si Porosenco, cu acordul Chisinaului, s-ar fi inteles sa atace Transnistria, scrie Deutsche Welle.
Filmul confruntarii dintre Udrea si denuntatori. Intrebarile la care raspunsurile au fost "nu stiu" si "nu-mi aduc aminte" Dupa mai bine de 20 de zile petrecute dupa gratii, Elena Udrea i-a privit joi in ochi pe cei care, din prieteni buni si fosti colaboratori de incredere, s-au transformat in denuntatorii sai la DNA. Asistata de aparator si in prezenta procurorului de caz, fosta sefa de la turism a avut foarte multe curiozitati. Strategia a fost simpla. Potrivit avocatului Elenei Udrea: "in procedura confruntarii, oricat de bine ar fi cineva pregatit sa minta, in urma unui tir de intrebari poate sa fie adus la adevar". Si, din cate se pare, cei 4 care au stat fata in fata cu suspecta n-au mai fost atat de vehementi ca pana acum, informeaza Stirile Pro Tv.
Un oras kurd rezista de o suta de zile in fata Statului Islamic "Bun venit in Stalingrad. Bun venit in Kobane", ne-a spus luptatorul kurd, in timp ce isi pornea masina. Dupa o goana nebuna peste granita inchisa cu Turcia, am ajuns in orasul sirian unde kurzii sunt majoritari, care se afla de aproape o suta de zile asediu brutal din partea Statului Islamic. Jihadistii l-au luat cu asalt inca din septembrie, dinspre sud, est si vest, dupa ce au cucerit toate orasele din apropiere si au trimis val dupa val de luptatori timp de mai bine de trei luni. Militiile kurde care apara orasul, Unitatile de Protectie a Poporului (YPG), au reusit sa respinga fortele Statului Islamic in ultimele saptamani, dar inca era nevoie ca luptatorul YPG care ne conducea sa mearga cu farurile stinse, ca sa nu atraga atentia asupra masinii. Integral pe Vice.com
PNL, tolerant cu suspectii sai de coruptie Nu de putine ori, liberalii au sustinut ca au toleranta zero fata de coruptie. Mai mult, Biroul Politic a decis modificarea statutului partidului pentru includerea unor criterii de integritate, insa atunci cand membrii PNL ajung in fata DNA, ei devin indulgenti. Acest lucru a devenit evident in cazul deputatului PNL Theodor Nicolescu, pentru care DNA a cerut, ieri, retinerea si arestarea preventiva si pentru care deputatii trebuie sa-si dea acordul. Acesta si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, iar copresedintele formatiunii Alina Gorghiu a afirmat ca va avea o discutie pentru suspendarea sa din partid, fara sa se ia in calcul posibilitatea excluderii lui Nicolescu din partid, scrie EVZ.