Subiectele zilei:Stenogramele din dosarul celor 1.097 de spagi. Cum dadeau mita falsii pensionari din judetul Arges; O cercetatoare de origine romana, printre inventatorii unei noi tehnologii in robotica; Dan Diaconescu pune la dispozitia Antenelor sediul
REPORTAJ Manelizarea Retezatului. In Poiana Pelegii a aparut un cort unde se vand mici si bere, totul in acorduri de manele din masina comerciantului, iar Administratia Parcului National si-a dat acordul de functionare. La finele lunii trecute, un barbat din satul Ohaba - Sibisel a instalat in Poiana Pelegii un cort de unde a inceput sa vanda mici si bere turistilor, plus bauturi racoritoare. Din masina comerciantului mai rasunau, din cand in cand, si manele dupa cum au semnalat turistii. Abia in 30 iulie a depus la Administratia Parcului National Retezat o cerere de aprobare a activitatii sale. In ciuda protestelor unora dintre turisti si a revoltei reprezentantilor Salvamont, Administratia PNR si-a dat acceptul ca respectivul "chiosc" sa functioneze pana la finele anului: "Am impus cateva conditii importante. Daca doar una dintre ele nu este respectata, aprobarea noastra va fi retrasa. Acolo nu trebuie sa se vanda niciun fel de bauturi alcoolice, nu trebuie sa se auda niciun fel de muzica, sa se pastreze o curatenie exemplara si sa nu se realizeze niciun fel de amenajare cu caracter permanent. Aprobarea data de noi nu inlocuieste nicicum celelalte autorizatii si aprobari de care are nevoie un asemenea punct comercial", spune seful Administratiei parcului, Zoran Acimov, informeaza EVZ.
Dan Diaconescu pune la dispozitia Antenelor sediul si birourile OTV. Omul de afaceri Dan Diaconescu a declarat, vineri seara, intr-o emisiune tv, ca pune la dispozitia televiziunilor Antena 1 si Antena 3 sediul si birourile televiziunii OTV pentru a putea sa isi continue activitatea dupa ce judecatorii au dispus confiscarea sediului grupului Intact din Baneasa in dosarul ICA. Patronul OTV a sustinut ca mass media se afla intr-un impas, iar televiziunile nu sunt solidare intre ele, relateaza Romania Libera.
Corespondenta din Gaza. S-a incheiat armistitiul: mii de palestinieni fug din calea unui atac israelian de proportii. Armistitiul de 72 de ore a expirat vineri dimineata, asediul asupra Fasiei Gaza reluandu-se la doar cateva minute dupa ora locala opt. Teritoriul palestinian a devenit, din nou, pentru a doua oara in ultima luna, un teatru de razboi. In cursul zilei de joi, palestinienii si-au facut provizii pentru inca o perioada lunga de asediu, dar si-au facut timp si pentru un mars de solidaritate cu reprezentantii desemnati sa negocieze conditiile armistitiului, intalnire ce a avut loc in capitala Egiptului, la Cairo. Cateva mii de persoane s-au adunat joi dupa-amiaza pe strazile oraselor din Fasia Gaza, manifestandu-si sprijinul pentru delegatia palestiniana, ce include si membrii gruparii Hamas. Acestia si-au exprimat sprijinul pentru negocierile de pace, sutinand cerintele pe care le considera "legitime si umanitare", noteaza Adevarul.
O cercetatoare de origine romana, printre inventatorii unei noi tehnologii in robotica. O echipa de specialisti de la Universitatea Harvard si de la MIT a reusit sa creeze masinarii complexe care se transforma singure, dintr-o foaie plata de material, in roboti capabili sa se deplaseze. Dintre inventatori face parte Daniela Rus, renumit specialist in robotica din cadrul MIT, care are la activ si alte realizari remarcabile in acest domeniu de varf al tehnologiei - roboti care se auto-asambleaza. E un pas important spre lumea robotilor ieftini si usor de fabricat, care ar putea face parte integranta din viata noastra de zi cu zi, intr-un viitor nu prea indepartat. Inspirandu-se din origami - arta japoneza a plierii hartiei -, din jucarii si chiar din universul filmelor "Transformers", specialistii de la Harvard si MIT au creat ropboti capabili sa se auto-asambleze, fabricati din materiale comune, usor de procurat, si a caror construire este ieftina, scrie Descopera.
DW: Juncker si femeile. Noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, e foarte fericit cu sotia sa Christiane. Si totusi e in cautare de femei, ce-i drept pe scena politica europeana. Mai precis pentru alcatuirea viitoarei sale Comisii. Timpul preseaza. Termenul de fapt a si expirat. Pana la 1 august, statele UE ar fi trebuit sa-i prezinte sefului CE candidatii pentru posturile de comisari europeni. Cinci din cele 28 de guverne nici n-au catadicsit sa dea curs solicitarii. Si nu doar atat, numarul candidatelor propuse de tarile membre ale UE este extrem de redus, in pofida apelurilor repetate lansate de Juncker. In vechea Comisie, 9 dintr-un total de 28 de posturi erau ocupate de femei, ceea ce ar corespunde unei cote de 33%. Jean-Claude Juncker spera sa poata ajunge cel putin la acelasi procentaj in noua sa echipa. Evident ca ar dori un numar si mai mare de comisare. Uniunea Europeana si-a propus ca pana in anul 2020 sa poata impune prin lege o cota de reprezentare a femeilor in posturile de conducere in economie de 40 la suta. Ar fi ca atare logic ca tocmai la acest capitol UE sa constituie un exemplu, informeaza Deutsche Welle.
Stenogramele din dosarul celor 1.097 de spagi. Cum dadeau mita falsii pensionari din judetul Arges. "Evenimentul zilei" va prezinta detalii exclusive dintr-un dosar in care 5 persoane s-au sinucis dupa ce au afl at ca sunt cercetate pentru dare de mita. Doi medici au ajuns in arest, dupa ce au primit un numar record de spagi. DNA i-a fi lmat! Zeci de persoane din Arges, care au dat spaga pentru a se pensiona sau pentru prelungirea concediului medical, au recunoscut faptele in fata procurorului DNA. Este vorba de cazul medicilor Iulia-Maria Mihai (presedinte al Comisiei de Expertiza Medicala a Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges) si Camelia Sandulescu (medic in cadrul aceleiasi institutii). Acuzatiile aduse medicilor: luare de mita in forma continuata. Cele doua femei au doborat orice record privind numarul de mite primite in patru luni: 1.097 de spagi (Iulia-Maria - 495 si Camelia - 602). Mita era in bani (100 -200 de lei) si alte bunuri: produse alimentare, cosmetice, cafea. Potrivit unor surse judiciare, patru asistente sunt cercetate pentru complicitate la luare de mita: Ionela- Tatiana Vergea, Cristina - Antoanela Chivu, Carmen-Violeta Popa si Simona-Florentina Negoita. Procurorii au inceput urmarirea penala pentru dare de mita si in cazul unor persoane care au dat bani pentru a se pensiona.
C.T. Popescu: Inchiderea lui Dan Voiculescu este un moment istoric pentru justitia postdecembrista. Jurnalistul si scriitorul Cristian Tudor Popescu a declarat, la Digi24, ca inchiderea fondatorului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, este un moment istoric pentru justitia romaneasca postdecembrista. Al doilea, dupa condamnarea fostului premier, Adrian Nastase. "Ce s-a intamplat azi e un moment istoric, al doilea pentru justitia din Romania dupa 1989, pentru ca primul e condamnarea lui Nastase. (...) Voiculescu spunea atunci cand a fost acuzat de colaborare cu Securitatea, de turnarea propriilor rude, ca toti cetatenii Romaniei socialiste au colaborat cu Securitatea. Iata ca justitia stabileste un statut special pentru el. Nu suntem totuna", spune Cristian Tudor Popescu.
Nu exista riscuri, dar e nevoie de vigilenta. Cat de pregatita este Romania in cazul in care virusul Ebola ar ajunge la noi. Romania pare pregatita in cazul in care virusul Ebola ar fi depistat aici. La Institutul de boli infectioase din Bucuresti, medicii spun ca pot sa echipeze in mai putin de 2 ore un pavilion intreg care sa corespunda unor masuri de siguranta si tratament. Precizarile autoritatilor de la Bucuresti vin exact in ziua in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat Ebola drept o urgenta internationala. OMS a precizat ca alerta NU a fost facuta ca sa induca panica in populatie, ci dimpotriva ca sa creasca nivelul de vigilenta.Acest anunt care starneste fiori arata clar ca epidemia de Ebola din vestul Africii e una fara precedent in cei 40 de ani de cand a aparut virusul. Maladia a provocat deja 961 de decese din cele 1779 imbolnaviri. Anuntul OMS a pus in garda toate autoritatile sanitare. In ceea ce ne priveste, Comisarul european pentru sanatate sustine ca riscul in Europa e inca unul scazut. Fapt confirmat si de specialistii nostri, informeaza stirileprotv.ro.