Cine este "Diavolul", rusul pe care serviciile secrete din Ucraina il acuza pentru tragedia zborului MH17.Serviciile secrete ucrainene au dat publicitatii inregistrarea unei conversatii telefonice dintre doi separatisti, cu doua minute inainte ca avionul Boeing 777 care apartinea companiei Malaysia Airlines sa fie doborat. Inregistrarea arata ca teroristii din grupul lui Igor Bezler, poreclit "Diavolul", locotenent-colonel din cadrul GRU (Glavnoye Razvedyvatelnoye Upravlenie - serviciile secrete rusesti), cunostea pozitia aeronavei. Dupa ce subordonatul sau ii da raportul, el transmite informatia mai departe. Doua minute mai tarziu, avionul este doborat. Din inregistrarea data publicitatii de ucraineni reiese ca militantul Naimanets ii da raportul "Diavolul" si ii transmite ca a detectat prezenta unei aeronave, noteaza Adevarul.
Una dintre cele mai mari baze militare NATO din Europa de Est ar putea fi amplasata chiar langa granita cu Rusia. Una dintre cele mai mari baze militare ale NATO din Europa de Est ar putea fi situata chiar langa frontierele cu Rusia. Propunerea de a crea aceasta baza militara in orasul port din Polonia, Szczecin, ii apartine generalului american Philip Breedlove, comandantul suprem al Fortelor aliate ale NATO in Europa (SACEUR). Potrivit publicatiei "The Times", pe teritoriul acestei baze militare vor fi amplasate armament, munitie si alimente necesare pentru a asigura pentru o perioada scurta de timp aprovizionarea subunitatilor trupelor NATO in cazul izbucnirii unui conflict armat, informeaza Capital.
Marii absenti de la Congresul de fuziune PNL - PDL. Crin Antonescu: "Nu voi veni la Congres". Fostii presedinti ai celor doua partide vor lipsi de la congresul de fuziune PNL - PDL, absenta fiecareia fiind motivata diferit. Fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru Gandul ca nu va participa sambata la Palatul Parlamentului la Congresul de fuziune PNL - PDL. La inceputul acestei saptamani, Klaus Iohannis a fost preferat de membrii Delegatiei Permanente pentru a reprezenta partidul in competitia prezidentiala. Nici fostul presedinte al PDL, Emil Boc, nu va fi prezent la evenimentul din Parlament, el subliniind ca nu este de acord cu aceasta fuziune. Crin Antonescu isi motiveaza absenta de la Congres prin faptul ca nu se afla in tara. El nu va participa astfel nici la Congresul PNL de maine, dar nici la Congresul de fuziune. Democrat-liberalii si liberalii vor vota maine fuziunea celor doua partide, dar si statutul noului partid care va purta numele PNL.
Fiscul i-a luat lui Borcea 1,2 milioane de dolari. Fratii Becali au scapat: 0 lei. Inspectorii ANAF incearca sa descopere averile ascunse ale greilor din fotbal. Ei au inceput executarea silita a impresarilor si a sefi lor de cluburi din "Dosarul Transferurilor". Primul in vizor: fostul sef de la Dinamo, condamnat la sase ani si patru luni. Recuperarea prejudiciului de aproximativ 13 milioane de dolari din dosarul "greilor" din fotbal decurge anevoios din cauza birocratiei. Potrivit unei informari a ANAF, la solicitarea "Evenimentului zilei", pana in prezent, doar in cazul fostului presedinte al Clubului de Fotbal Dinamo, Cristi Borcea, s-a reusit recuperarea partiala a prejudiciului. Este vorba de suma de 265.000 de lei reprezentand cheltuieli judiciare, precum si 4.117.196 de lei, echivalentul a 1.213.084 de dolari si a 29.200 de euro, reprezentand confiscari.
DW: UE si politica sanctiunilor marunte. Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton anuntase noi posibile sanctiuni economice aspre impotriva Rusiei. Nu s-a luat insa nicio decizie in acest sens. Blocul comunitar aplica in continuare politica pasilor marunti. Este tot mai greu de explicat si de inteles poticneala UE in hotararea unor sanctiuni mai serioase impotriva Rusiei. Responsabila pentru politica externa a blocului comunitar Catherine Ashton anuntase in urma cu cateva zile ca statele membre vor decide inasprirea sanctiunilor la adresa Moscovei. Dupa reuniunile de la Bruxelles de joi, nu s-a anuntat insa nicio decizie, ba mai mult s-a spus chiar ca erau programate oricum doar consultari si nu luarea de hotarari, scrie Deutsche Welle.
Povestea miliardarului filantrop care viseaza la refacerea Imperiul Rus, acuzat ca finanteaza actiunile separatistilor din Ucraina. Un miliardar rus cu viziuni ideologice controversate a fost acuzat de autoritatile din Ucraina de finantarea separatistilor condusi de Igor Strelkov, ministrul Apararii din autoproclamata "Republica populara Donetk". Konstantin Malofeev, in varsta de 40 de ani, este fondatorul unui holding rusesc, dar si a unei asociatii caritabile cu un buget anual de 40 de milioane de dolari. El este suspectat ca i-ar fi ajutat financiar pe rebelii pro-rusi din estul Ucrainei, cei responsabili pentru doborarea aeronavei Malaysian Airlines, accident aviatic in care si-au pierdut viata aproape 300 de persoane. Malofeev spune ca acuzatiile care i-au fost aduse sunt "ridicole", dar recunoaste ca a incercat sa transfere aproape un milion de dolari in Ucraina pentru a-i sprijini pe refugiati. Cu toate acestea, legaturile sale apropiate cu liderii operatiunilor militare si politice din Ucraina si Crimeea, precum si idealul sau de a ridica un nou "Imperiu rus" ii fac pe jurnalistii straini sa puna la indoiala nevinovatia sa, informeazaGandul.
Refugiat in Romania: "In Siria ne taia capul pe loc, aici murim incet". Izgoniti de razboiul care le dezbina tara, refugiati sirieni si repatriati romani cauta salvarea in Romania. Aici gasesc insa o ambasada ostila, un ajutor infim din partea statului roman si conditii mizere in centrele pentru migranti. De cate ori cobora in beciul casei sale din Alep, Siria, pentru a-si adaposti cei patru copii de bombardamente, Claudia Taljibini, 46, trebuia sa-si tina genunchii cu mana pentru a-i opri din tremurat. Nu stiau niciodata cand un alt butoi cu explozibil urma sa fie aruncat din elicopter peste cladirile din Alep, de catre fortele loiale presedintelui Bashar al-Assad. Orasul din nord, al doilea ca marime din tara, a scapat de ciocniri timp de mai bine de un an de la inceputul conflictelor sangeroase din Siria, in martie 2011. Acum, insa, orasul este distrus, mii de oameni au murit, altii sunt inca sub daramaturi, scolile sunt bombardate in timp ce copiii invata in ele, nu este curent si nici apa. Integral in Romania Libera.