SUA se pregatesc sa inunde lumea cu gaz lichefiat si ameninta pozitia Rusiei pe piata energiei
Statele Unite sunt hotarate sa inunde pietele cu cantitati -altadata de neimaginat - de gaz natural lichefiat (GNL) incepand chiar de anul acesta, scrie The Telegraph. Aceasta initiativa va schimba profund geo-politica energiei globale si va fi o amenintare majora fata de dominatia gazului rusesc in Europa.
“Anticipam ca vom ajunge un jucator major si cred ca vom avea un impact mare”, spune Ernest Moniz, secretarul american pentru energie. “Vom influenta toata piata globala de GNL”, estimat oficialul.
Moniz a aratat ca patru terminale GNL de export sunt in constructie si primul val de exporturi ar putea incepe pana la sfarsitul acestui an sau, cel tarziu, pana in prima parte a lui 2016.
“In mod cert, in acest deceniu, exista sanse bune sa ajungem un exportator de GNL de dimensiunile Qatarului, care astazi este cel mai mare exportator de GNL”, a declarat acesta la un summit pe energie din texas.
Qatar exporta putin peste 100 de miliarde de metri cubi, iar Australia vine tare din urma pe masura ce da rezultate zacamantul offshore Gorgon. Australia ar putea sa depaseasca Qatarul spre sfarsitul acestui deceniu.
Cresterea productiei de gaze de sist a SUA a transformat deja piata globala, a aratat Moniz. “Am fi importat foarte mult GNL pana acum. Acele cargouri ar fi mers in alta parte si ar fi avut un impact semnificativ asupra pietei europene”, a explicat el.
Producatorii de gaz de sist ce s-a reunit la Houston in ceea ce este cunoscut ca “Davos-ul energiei” au spus ca exporturile ar putea fi mult mai mari, existand potentialul de a devansa Rusia din pozitia de cel mai mare furnizor de gaz natural de toate tipurile.
“Au trecut doar 15 ani dintr-un proces ce va dura 150 de ani”, a declarat Steve Mueller, seful companiei Southwestern Energy, al patrulea producator de gaz din SUA.
Bazinul Marcellus, aflat la o adancime de o mila, ce se intinde din West Virginia pana in statul New York, trecand prin Pennsylvania, este cel care sustine cresterea exploziva.
Fracturarea cu tehnologii avansate a facut posibil ca o singura sonda sa extraga mai mult gaz decat se credea acum cinci ani. Desi la un moment dat se aprecia ca este in declin, Marcellus produce 113 miliarde de metri cubi anual.
Aceasta productie este comparabila cu exporturile Rusiei in Europa prin conductele Nord Stream, Yamal si Brotherhood.
Mueller ii respinge sfidator pe cei care sustin ca industria gazelor de sist are probleme mari, el insistand ca pretul extractiei scade atat de rapid la compania sa si la altele, incat e cu un pas in fata in fata ieftinirilor de pe piata energiei.
Autoritatile americane previzioneaza ca pretul gazului va creste, in termeni reali, la 4,88 dolari pana in 2020 si la 7,85 doalri pana in 2040.
Remarcabil este faptul ca firmele din extractie produc cu o treime mai mult gaz acum, cu 280 de sonde, fata de cat extrageau in 2009 cu 1200 de sonde.
Productia totala de gaz de sist a urcat la aproape 350 miliarde de metri cubi in conditiile in care acum zece ani era practic zero.
Acum acopera jumatate din productia de gaz a SUA.
Administratia Obama a fost reticenta pana acum sa aprobe noi terminale de export de LNG, partial din cauza ingrijorarilor ca SUA isi vor pierde avantajul enorm din energie si al costurilor cu combustibilii din industrie.
Gazul se vinde cu 7 dolari in Europa si cu peste 10 dolari in Asia de Nord Est, de patru ori mai scump decat in SUA.
Acest diferential de cost a fost principalul motor al asa numitei “renasteri a fabricilor” americane ce a adus o explozie a investitiilor in sectorul chimic, in cel al plasticelor si in cel al sticlei si salvand marile otelarii americane de la o moarte lenta, mai scrie The Telegraph.
sursa:hotnews