Sperante pentru bolnavii de hepatita
O boala foarte raspândita si usor de contractat, dupa cum bine se stie, cu un ridicat potential agravant pâna la deces, este hepatita C. Dupa zeci si zeci de ani de deruta, dispute aberante si masuri iresponsabile, iata ca tratarea acesteia pare sa se afle la un nou început – unul pozitiv, deci datator de mari sperante pentru persoanele bolnave.
Potrivit comunicatelor de presa, un nou tratament împotriva hepatitei C va fi disponibil si în România în urmatoarele saptamâni. Tratamentul contine substante care ataca virusul hepatic si determina însanatosirea pacientilor în proportie de aproape 100%, în scurt timp, fara efecte secundare. Tratamentul costa circa 50.000 de euro si ar putea fi decontat pentru pacientii care au asigurare de sanatate.
Din pacate, hepatita C nu prezinta initial simptome evidente, astfel ca un numar scazut dintre pacientii diagnosticati ajung sa primeasca tratamentul cores-punzator. Ministrul Sanatatii, a precizat ca în tara noastra s-a ajuns la un numar record de purtatori de virus hepatitic C, estimat la 650.000, iar aproximativ 16.000 de pacienti au dezvoltat hepatita C si au nevoie de noul tratament. În noile conditii, s-ar putea ajunge ca dupa 8 ani pacientii din România sa dispuna de un medicament nou destinat acestei maladii neiertatoare.
Presedintele CNAS a declarat si el, într-o conferinta de presa, ca se preconizeaza sa fie tratati, pentru început, cu medicamente fara interferon, aproximativ 4.500-5.000 de pacienti cu hepatita C, fibroza hepatica si ciroza; deci, probabil ca o medie de 4.500 plus sau minus, în functie de câti bolnavi se încadreaza în criteriile medicale, cel care dicteaza fiind criteriul medical. Dupa cum în general se cunoaste, una dintre problemele majore în adoptarea unor tratamente cu produse noi, indiferent de patologie, este costul foarte ridicat.
În cazul de fata, s-a afirmat ca „nu doar pentru România costul mare al noilor terapii este o problema, ci si pentru tarile cu bugete foarte mari si cu o buna dezvoltare. Evident ca în toate tarile UE vor fi discounturi fata de pretul de 45.000-50.000 de euro, dar oricum lucrurile nu sunt deloc simple din punct de vedere bugetar.(...)” În opinia responsabililor din sistem, tratamentul cu interferon free nu ar putea sa înceapa sa fie administrat mai devreme de luna august.