Spania pune un "calus" libertatii de expresie si protestelor prin noua lege a securitatii/ Amenzile ajung si la 30.000 de euro
In ciuda disputei globale cu privire la restrictiile "libertatilor de baza", Parlamentul spaniol stabileste limite stricte in ceea ce priveste demonstratiile, limite ce aduc cu ele amenzi usturatoare, relateaza The Guardian.
Senatul spaniol a votat continuarea controversatului demers de a aduce schimbari legilor securitatii si sigurantei publice, limitand cetatenilor drepturile la afiliere la grupuri si de expresie, in ciuda opozitiei din partea activistilor si a grupurilor ce promoveaza drepturile omului.
In ultimii ani, 7 milioane de spanioli au iesit in strada pentru a-si exprima nemultumirea cu privire la conducrerea Partidului Poporului, protestand impotriva masurilor de austeritate si incercarilor de a impinge inapoi legile asupra adoptiei. Acum guvernul riposteaza cu ajutorul legislativului, prin ceea ce criticii numesc "legea calusului", ce cauta sa limiteze protestele, stabilind limite stricte in ceea ce priveste cand si unde pot avea loc aceste miscari si impunand totodata amenzi mari celor ce incalca aceste prevederi.
Printre altele legea include amenzi de pana la 600 de euro in cazul in care nu sunt anuntate autoritatile cu privire la demonstratia in zone publice, chiar si in cazul protestelor pasnice. Odata aprobata legea, marsurile ce deraiaza de la itinerariul comunicat si aprobat i-ar putea costa pe protestatari amenzi de pana la 600 de euro.
Amenzile ajung la 30.000 de euro in cazul protestelor ce duc la "perturbari serioase ale sigurantei publice" in incinta cladirilor parlamentului si guvernului. Protestele neautorizate ce au loc in apropoierea zonelor infrastructurale cheie, precum statii de autobuz, uzine electrice nucleare, rafinarii si instalatii de telecomunicatii, pot duce la amenzi de pana la 600.000 de euro.
Organizatia Greenpeace, ai carei membrii au fost recent chemati in instanta cu privire la o demonstratie din 2011 tinuta langa o centrala nucleara din Valencia, critica aceasta lege. "Este dreptul nostru de a ne exprima opinia, de a defila pana la parlament, de a scanda langa centrale nucleare spunand ca sunt periculoase sau de a intinde bannere pe cladiri ori pe strada", spune Miguel Angel Soto, activist Greenpeace.
In ultimele luni, mii de spanioli defileaza pe strazile a mai mult de 25 de orase exprimandu-si dezacordul cu privire la lege, tinand esarfe albastre peste gura, simbolizand efectul legii asupra liberei exprimari. Un chestionar al Avaaz.org tinut in decembrie a dezvaluit faptul ca 82% din cele 600 de persoane intervievate considerau ca legea trebuie modificata sau abandonata.