Serghei Lavrov, primit de presedintele slovac cu critici fata de actiunile Rusiei impotriva Ucrainei
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov efectueaza sambata o vizita in Slovacia, unde a primit critici din partea presedintelui acestei tari, Andrej Kiska, pentru anexarea Crimeei si pentru situatia din estul separatist pro-rus al Ucrainei, aceste pozitii fiind insa diferite de cele ale premierului slovac Robert Fico, unul dintre oficialii europeni cei mai vocali impotriva sanctiunilor instituite contra Rusiei, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.
"Consideram ca modul in care Crimeea a fost ocupata si anexata de Federatia Rusa in luna martie a anului trecut constituie o actiune de destabilizare a ordinii pasnice si o incalcare a principiilor dreptului international", a spus seful statului slovac dupa intrevederea cu seful diplomatiei ruse.
Acesta din urma nu a facut declaratii in fata presei imediat dupa intalnirea cu Kiska. Lavrov a fost invitat la Bratislava pentru manifestarile ocazionate de implinirea a 70 de ani de la eliberarea capitalei slovace de catre Armata Rosie, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Presedintele Andrej Kiska a vorbit si despre responsabilitatea Rusiei in actualul conflict din estul separatist al Ucrainei. "Ne exprimam speranta ca in acest conflict armele vor fi inlocuite definitiv de dialog si de respectarea acordurilor (de la Minsk), iar soldatii straini aflati in Ucraina fara permisiunea acesteia vor pleca, astfel incat Ucraina, ca stat suveran, sa-si poata controla frontierele", a continuat liderul slovac, facand referire la prezenta soldatilor rusi in estul Ucrainei, prezenta pe care Moscova o neaga, in pofida numeroaselor dovezi.
Totusi, Slovacia s-a numarat pana in prezent printre tarile europene cele mai rezervate fata de sanctiunile instituite impotriva Rusiei. Astfel, premierul slovac Robert Fico - care a avut si el sambata o intalnire cu Serghei Lavrov - s-a declarat in mod repetat impotriva acestor sanctiuni, pe care le-a calificat drept "lipsite de sens si contraproductive". In luna februarie, el a amenintat chiar ca Slovacia si-ar putea exercita dreptul de veto in Consiliul European daca s-ar decide o inasprire a acestor masuri care dauneaza intereselor Slovaciei, tara ce are legaturi economice stranse cu Rusia.