Corespondenta speciala de la Chisinau. Asteptarile politicienilor dupa vot.Partidul Socialist - extremism prorus cu orientari personale europene. Igor Dodon, liderul unui partid prorus din Republica Moldova este de fapt in plan personal un proroman. Mama lui este profesoara de limba romana, copiii lui studiaza la o scoala de limba romana pentru a merge la studii in Romania, firmele de consultanta care l-au consiliat in plan politic atunci cand a candidat pentru Primaria Chisinaului din partea Partidului Comunist au fost tot din Romania, una dintre ele fiind celebra firma a lui Felix Tataru, scrie Romania Libera.
Cum devine Romania importator de creiere. Circa trei milioane de romani au plecat peste hotare in ultimii ani. Toate analizele arata ca o buna parte din ei au calificari peste medie. Chiar daca mult mai discret, de ceva vreme se poate observa si fenomenul invers. Zeci de mii de tineri romani pleaca anual la studii in strainatate, iar alte sute de mii de conationali parasesc tara in cautarea unui loc de munca. Unii se intorc dupa o vreme, dar multi aleg sa se stabileasca pentru totdeauna peste hotare. Cum o buna parte din ei au rezultate la invatatura sau experienta profesionala peste medie, nu pare deloc exagerat sa spunem ca asistam la o adevarata migratie a creierelor. Integral in Capital.
Sanatatea romanilor: bolile care ne omoara. Traiul prost si alegerile gresite ne mananca anii. Bolile circulatorii, cancerele, bolile aparatului digestiv, respirator, bolile hepatice si diabetul sunt cele mai frecvente cauze de deces in Romania. Statisticile arata ca traim mai mult, dar mai prost. Rata mortalitatii pentru formele principale de cancer (bronho-pulmonar, colo-rectal) este mai mare la noi decat in UE. Avem cel mai ridicat consum de alcool din Europa si ocupam locul doi in Europa la incidenta infectiei cu virusurile hepatitice B si C. O analiza Economica.net.
Constructiile noi, o adevarata loterie in Romania. Vedete si oameni obisnuiti s-au trezit cu case care se prabusesc singure. Un domeniu in care s-au vehiculat profituri de sute de milioane de euro este dominat de coruptie si trafic de influenta, e guvernat de spagi si avize luate mai mult cu ochii inchisi si mai putin cu verificari minutioase. Noi cazuri de imobile asupra carora planeaza suspiciuni - cladiri in care oamenii se plang de probleme, si unde dezvoltatorii rad sfidatori si afiseaza avizele si receptiile semnate de autoritati. O ancheta Pro Tv cu multe filmari cu camera ascunsa si situatii halucinante.
Ultimul 1 Decembrie pentru Traian Basescu in calitate de sef al statului,primul pentru Klaus Iohannis. Cum petrec cei doi Ziua Nationala. Presedintele Traian Basescu va participa, maine, incepand cu ora 11.00, in Piata Constitutiei, la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Apoi, de la ora 14.00, la Cotroceni, in sala CSAT, Traian Basescu va avea o videoconferinta cu militarii romani aflati in teatrele de operatii internationale. Seara, de la ora 18.00, in Sala Unirii, presedintele Traian Basescu va oferi ultima receptie cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Continuarea in EVZ.
Ziua Nationala a Romaniei, mutata primavara? "10 mai este o data foarte importanta. In mai e mult mai frumos afara si lumea se poate bucura, pe cand de 1 Decembrie e intotdeauna frig, e neplacut, e o sarbatoare exclusiv oficiala". 10 mai ar trebui sa fie data la care se sarbatoreste Ziua Romaniei, nu 1 Decembrie, este de parere deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii. Potrivit acestuia, 1 Decembrie reprezinta realizarea unui ideal politic si un moment suprem in istoria Romaniei, considerand ca romanii cunosc importanta acestei zile, potrivit Gandul.
Cum traduc specialistii mesajul lui Putin catre Iohannis. Presedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru alegerea sa in functia de presedinte al Romaniei si i-a vorbit de deschiderea Moscovei fata de reinnodarea relatiilor romano-ruse. Fosti ministri de Externe si specialisti in politica internationala au incercat sa descifreze, pentru Adevarul, intentiile mesajului transmis de liderul de la Kremlin.
Papa, in vizita de stat si in vizita la un frate. Sunt doua vizite complet diferite in doua lumi complet diferite. La Ankara un protocol oficial, la Istanbul o intalnire cordiala a capilor celor doua Biserici-surori, Ortodoxa si Catolica. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu si Papa Francisc sunt de acum inainte "frati". Papa Francisc, in varsta de 77 de ani, si Patriarhul Bartolomeu, in varsta de 74 de ani, sunt urmasi ai primilor apostoli. Papa, in calitate de intai statator al crestinilor apuseni, este urmas al Apostolului Petru, iar Patriarhul Bartolomeu, in calitate de intai statator al crestinilor din rasarit, este urmasul Apostolului Andrei, fratele mai mare al lui Petru. Papa si Patriarhul s-au adresat de altfel cu "frate" unul altuia, renuntand la formula oficiala "Sanctitatea Voastra", noteaza Deutsche Welle.
Cel mai mare secret al lui Putin. Poate pentru ca este fost spion KGB sau poate pentru ca este o fiinta introvertita si, mai degraba, rezervata, Vladimir Putin a avut intotdeauna o prioritate clara: sa isi invaluie in mult mister familia, sa creeze intre lume si fiicele sale o adevarata cortina de fier. Dosar top secret, astfel incat Maria, fiica cea mare, in varsta de 29 ani, si sora ei Ekaterina, cu un an mai mica, sunt doua necunoscute in Rusia. Iata de ce provoaca stupoare interviul acordat de Putin, in care decide sa rupa tacerea despre adoratele sale mostenitoare, pentru prima data de cand conduce Rusia, scrie Capital.