Rusii vad cel mai bine restrictiile si deprecierea rublei in farfurie. Varza, ingredient de baza in mancarurile lor, si-a triplat pretul
Pretul verzei in Rusia aproape s-a triplat in ultimele sase luni in Rusia scrie The Moskow Times, intr-o analiza care este cel mai citit articol de pe site-ul publicatiei citate. Situatia acestui aliment de baza - un ingredient cheie im mancaruri traditionale, precum faimoasa ciorba “Shchi” - caracterizeaza cel mai bine inflatia in sectorul produselor alimentare provocata de deprecierea masiva a rublei in 2014 si de interdictia aplicata de Kremlin importurilor din Uniunea European si Statele Unite.
Varza costa acum 40 de ruble (circa 3,2 lei) kilogramul in majoritatea magazinelor. Unii vanzatori au scumpit cu pana la 400% produsul, apreciaza analistii citati de cotidianul moscovit.
Inflatia, acum la cea mai mare valoare din ultimii zece ani a provocat nemultumirea populatiei, subminand standardul de viata, desi acest standard a fost unul din punctele principale de atentie ale presedintelui Vladimir Putin in cei 15 ani de cand conduce Rusia.
Varza, alaturi de alte alimente de baza precum cartofii si sfecla rosie, au fost intotdeauna centrale in alimentatia popoarelor slave.
Desi varza este atat de importanta in hrana rusilor, expertii spun ca Rusia produce doar 75% din cat consuma. Piata trece la importuri dupa Anul Nou - in special din UE - cand rezervele locale se imputineaza.
Varza poate fi inmagazinata doar circa patru luni inainte sa se strice.
Preturile din sezon au fost inflamate de ingheturile timpurii din noiembrie si de interdictia de a importa din UE - o masura de raspuns la sanctiunile occidentale contra Moscovei din cauza situatiei din Ucraina.
Scumpirea verzei a fost grabita si de caderea rublei, ce s-a depreciat cu circa o treime fata de dolar de la inceputul anului 2014.
In 2013, 74% din exporturile de varza alba ale Uniunii Europene ajungeau in Rusia, arata datele centralizate de Bloomberg. Ramasi fara aceasta sursa, retailerii rusi incearca din rasputeri sa gaseasca furnizori alternativi, in special in Africa de Nord.
Desi preturile la varza au urcat cel mai mult, si alte legume s-au scumpit semnificativ.
Cartofii si sfecla rosie au fost mai putin afectate pentru ca tin mai mult si exista o productie interna mai mare, dar costul cepei si morcovilor au explodat.
Morcovii s-au scumpit cu 78% din decembrie si pana acum, iar ceapa cu 85%, arata statisticile oficiale.
sursa:hotnews