Rusia se teme de o "revolutie colorata" si pretinde ca o lovitura de stat ar putea fi instrumentata din strainatate
Comitetul consultativ stiintific al Consiliului de Securitate al Rusiei, organism care se ocupa cu probleme ce tin de securitate nationala, dezvolta contramasuri impotriva unui "scenariu de revolutie colorata". Ziarul rus Kommersant scrie ca membrii Consiliului de Securitate cred ca prevenirea revolutiilor colorate a devenit in ultima vreme o chestiune de luat in calcul si va fi discutata la urmatoarea reuniune a Consiliului, transmite Meduza.io.
Mai mult, Andrey Manoilo, membru al Consiliului de Securitate, a anuntat ca riscurile unei lovituri de stat organizate in strainatate sunt in crestere. El sustine ca recenta asasinare a politicianului de opozitie Boris Nemtsov - care a fost impuscat mortal, pe 27 februarie, la doar cativa metri de Kremlin -, in combinatie cu sanctiunile si declinul economic, ar putea sa fi declansat "formarea unei multimi politice agresive care poate fi manipulata". Potrivit lui Manoilo, toate revolutiile colorate sunt controlate din afara si sunt doar mascate ca proteste autentice.
Potrivit Meduza.io, o sursa de la Kremlin a declarat pentru Kommersant ca riscul unor revolutii colorate si contramasurile pentru prevenirea acestora sunt printre cele mai importante chestiuni cu care se ocupa Consiliul de Securitate al Rusiei. Potrivit sursei, acest subiect este discutat in legatura cu Ucraina la practic fiecare reuniune a Consiliului.
Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse este un organism consultativ pentru Presedintia Rusiei. Acesta se ocupa cu probleme ce tin de securitatea nationala. Consiliul de Securitate este prezidat de presedintele tarii si este compus din mai multi ministri si sefi de agentii guvernamentale.
"Revolutiile colorate" sunt miscarile care au generat schimbari de regimuri in mai multe republici ex-sovietice la mijlocul anilor 2000, cu rezultate ambigue. Proteste pasnice au grabit schimbarea puterii in Georgia, in 2003, si in Ucraina, in 2004, prima miscare fiind denumita revolutia trandafirilor iar cea de-a doua revolutia portocalie. O revolutie a lalelelor, mult mai violenta, a avut loc in Kirghistan in 2005.