RCS&RDS se loveste de peretele monopolului din energie. Legea nu ii permite sa-si faca retea de distributie regionala; Romania noului razboi rece: Evolutia pregatirii armate de la anexarea Crimeii incoace si perspectivele pe termen scurt; Capitalurile st

06.05.2015 09:58

RCS&RDS se loveste de peretele monopolului din energie. Legea nu ii permite sa-si faca retea de distributie regionala RCS&RDS doreste sa infiinteze o retea de distributie de energie electrica in Oradea, care sa deserveasca inclusiv locuitorii din oras, insa legea nu ii permite. Distributia de energie este monopol natural regional. Gigantul telecom se va rezuma, cel mai probabil, la a investi intr-o retea de iluminat stradal pentru beneficiarii Primaria Oradea si Consiliul Local Oradea. Proiectul gigantului telecom RCS&RDS de a realiza o retea de distributie de energie electrica in Oradea, care sa deserveasca inclusiv consumatorii casnici, este doar un exercitiu de imagine, realizarea lui fiind imposibila in prezent. O spune, fara echivoc, presedintele ANRE, reglementatorul pietei de energie, Niculae Havrilet, informeaza Economica.net.

Romania noului razboi rece: Evolutia pregatirii armate de la anexarea Crimeii incoace si perspectivele pe termen scurt Capacitatea Romaniei de a raspunde la o eventuala amenintare armata venita dinspre Est a crescut constant dupa declansarea conflictului din Ucraina. Meritul nu este al tarii noastre (aproximativ 85% din echipamentele detinute de Armata Romana sunt depasite fizic si moral), ci al NATO si, in special, al SUA care au dislocat forte importante in zona. Dupa aderarea Romaniei la NATO, in 2004, sprijinul militar venit din vest a crescut continuu. La inceput au fost doar cateva exercitii navale si terestre comune cu tari membre NATO sau din regiune. Treptat, s-a ajuns ca in Marea Neagra sa fie prezente in permanenta, prin rotatie, grupari de nave NATO, conduse, de regula, de cate un puternic vas de lupta american, scrie Curs de Guvernare.

"Fraudele SRI par sa le intreaca pe cele ale SIE" Compania Transcarpat Sportours International SRL, care desfasoara operatiuni cu armament, a transmis catre Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor o petitie, in care reclama o "atitudine superficiala" a Comisiei parlamentare de control a SIE, pe motiv ca nu a luat masuri fata de presupuse "actiuni ilegale" ale Serviciului. Conducerea Transcarpat Sportours International sustine ca SIE i-a ingradit drepturile de participare la proceduri de achizitie publica organizate de Serviciul de Informatii Externe din 2009 si pana in prezent, iar Comisia SIE "a refuzat tacit sa-si exercite atributiunile de control" si nu a luat nicio masura. In 2013, Consiliul Concurentei a sanctionat mai multe companii, printre care si Transcarpat Sportours International Romania, cu o amenda totala de circa 2,8 milioane euro, pentru trucarea unor licitatii organizate de Ministerul Apararii Nationale (MApN). Transcarpat a fost sanctionata cu 142.167 lei (32.020 euro), J.P. Sauer & Sohn GmbH, din Germania, cu 7.063.650 lei (1.590.912 euro), San Swiss Arms AG, din Elvetia, cu 2.860.900 lei (644.347 euro) si Brugger & Thomet AG, din Elvetia, cu 2.420.300 lei (545.113 euro), scrie Bursa.ro.

Registrul de bani personali: Instrument util la control sau birocratie inutila? Documentul a mai existat in lege, dar a fost eliminat pe motiv de neconstitutionalitate Registrul de bani personali pare a fi un instrument inutil pentru controalele Antifraudei atata timp cat inspectorii nu pot sa verifice daca sumele declarate corespund realitatii. Desi legea prevede ca ospatarii sau vanzatorii sunt obligati "sa prezinte sumele aflate asupra lor", practic Antifrauda nu poate face perchezitii. Mediul de business spune ca registrul va produce doar mai multa birocratie costisitoare, in timp ce Antifrauda sustine ca tocmai patronii l-au solicitat pentru a-si controla mai strict angajatii, informeaza Capital.

Nicolas Maure, seful Dacia - Competitivitatea uzinei de la Mioveni trebuie sa creasca in urmatorii ani Nicolas Maure, seful Dacia, a oferit o serie de informatii importante cu privire la uzina de la Mioveni intr-un interviu acordat pentru Reuters. Oficialii grupului Renault vor sa creasca competitivitatea uzinei de la Pitesti prin majorarea numarului de procese automatizate. In prezent, uzina argeseana are un grad de automatizare de doar 5 procente, iar pe viitor acesta ar trebui sa ajunga la 20 de procente. Ca exemplu, uzinele din Vest ating un grad de automatizare de 90%. In plus, cresterile salariale vor fi tinute sub control, iar locurile ramase libere dupa plecarea unor angajati nu vor mai fi disponibile. Decizia vine ca urmare a cresterii competitivitatii uzinei din Tanger, Maroc, scrie Auto-Bild.ro.

Solutia bancherului elvetian cu afaceri agricole in Romania la cresterea pretului terenurilor Un bancher elvetian de la Credit Suisse, ajuns fermier in Romania, foloseste o metoda ingenioasa pentru a-si compacta terenul agricol, pe care l-a cumparat pe bucati incepand cu 2010. S-a decis sa faca schimb cu taranii din zona pentru a-si minimiza costurile, avand in vedere ca preturile terenurilor agricole au crescut vertiginos in ultimii ani. Agrar Invest Romania AG, grup de firme cu activitati in agricultura condus de Theo Hani, fost bancher elvetian, continua investitiile in Romania, dupa cinci ani in care a cumparat, bucata cu bucata, aproximativ 3.200 de hectare de teren agricol in Banatul romanesc. Compania va investi atat in comasarea terenurilor, pentru a ajunge la o suprafata mai usor de cultivat, cat si intr-o unitate de procesare a lucernei. Pana acum, investitiile in terenurile ale grupului elvetian in tara noastra s-au cifrat la aproximativ 9 milioane de euro, scrie Economica.net.

Capitalurile straine prin economia Romaniei: Cat, cum, ce Din cele 44.575 grupuri de intreprinderi existente in economia nationala si identificate pentru anul 2013 de statistica oficiala, doar 12% erau rezidente sau controlate din interior, in timp de 88% erau grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate. "Scorul" de 5.308 la 39.267 in favoarea capitalului strain ne da masura in care economia nationala mai este si "romaneasca". Pe langa ponderea relativ mica la nivel numeric in cadrul activitatii economice, se poate observa ca marea majoritate a grupurilor rezidente de intreprinderi ( circa 90%) sunt constituite din numai doua sau trei intreprinderi. Pentru a avea si dimensiunea la nivel international a dezvoltarii capitalului romanesc, trebuie scos in evidenta faptul ca doar 60 de intreprinderi multinationale sunt controlate din interior, scrie Curs de Guvernare.

 

sursa:hotnews