PSD si-a schimbat presedintele inculpat cu unul condamnat in prima instanta. Cine este Liviu Dragnea, noul interimar la sefia PSD
Liviu Dragnea este, de miercuri, noul presedinte interimar al PSD pana la noul Congres stabilit pentru luna noiembrie, castigand in fata Rovanei Plumb, sustinuta de Victor Ponta, care s-a autosuspendat din functie la revenirea din Turcia, fiind inculpat in dosarul Sova. Dragnea si-a castigat influenta in PSD in perioada de glorie a USL, cand a sustinut "proiectul Victor Ponta". Aceasta a fost presedinte executiv al PSD, secretar general al partidului, prefect al judetului Teleorman si timp de 12 ani presedinte al CJ Teleorman. Cea mai mare problema este condamnarea sa in prima instanta in dosarul Referendumul, la un an de inchisoare cu suspendare.
Liviu Dragnea a ocupat in perioada aprilie 2013-mai 2015 functia de presedinte executiv al PSD. Acesta a fost nevoit sa renunte la functia din partid, dar si la scaunul de ministru al Dezvoltarii, ocupat din decembrie 2012, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, pe 15 mai 2015, condamnarea lui Dragnea la un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul referendumului din 2012, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu (decizia instantei nu este definitiva).
A fost trimis in judecata in 7 octombrie 2013, pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Urmatorul termen de judecata in dosarul referendumul este 28 septembrie 2015.
"Nu am de gand nici sa ma evapor, nici sa fug din partid. Raman in continuare la dispozitia partidului. Impreuna cu colegii de partid, cu toata priceperea mea si cu toata expertiza mea si cu toata autoritatea mea, lucru recunoscut si sustinut de toti colegii", a declarat Liviu Dragnea inainte de sedinta Comitetului Executiv al PSD, potrivit Agerpres.
Dupa condamnarea sa, Comitetul Executiv al PSD a decis ca Dragnea sa fie in continuare coordonatorul politic al PSD, functie care nu exista insa in statutul partidului, fapt constat, intr-o declaratie din 15 iulie, de liderul grupului parlamentar PSD din Senat, Ilie Sarbu.
Scaunul vacantat de Dragnea la ministerul Dezvoltarii Regionale a fost ocupat de fostul secretar de stat in MDRAP Sevil Shhaideh, instalata in minister odata cu venirea fostului ministru. Potrivit propriilor declaratii, Dragnea o cunoaste pe Sevil Shhaideh de 15 ani, el fiind alaturi de Nicusor Constantinescu, fost presedinte al CJ Constanta, martor la nunta ministrului. La momentul preluarii de catre Shhaideh a portofoliul de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, presa a scris ca aceasta ar fi fina lui Dragnea si a lui Nicusor Constantinescu, fost presedinte al CJ Constanta. Acesta a infirmat informatiile aparute in presa, precizand ca "in religia musulmana nu exista termenul de nas. Sunt martori".
In perioada decembrie 2012 - decembrie 2014, Dragnea a ocupat concomitent functiile de ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepremier, functie pierduta in urma instalarii guvernului Ponta IV, postul fiind preluat de Gabriel Oprea, liderul UNPR.
Perioada USL
In decembrie 2012, secretarul general al PSD, de la acel moment, si-a dat demisia din fruntea Consiliului Judetean Teleorman pentru a candida la alegerile parlamentare. A castigat fotoliul de deputat in colegiul uninominal nr. 3 din Teleorman cu un scor de 71,49%, candidand din partea USL, in tandem cu Crin Antonescu, fostul copresedinte USL - Dragnea la Camera si Antonescu la Senat.
In aceeasi luna a anului 2012, jurnalistii de la Mediafax scriau ca Liviu Dragnea si-a castigat influenta in Partidul Social Democrat in principal pe proiectul de regionalizare al Romaniei, al carui autor ar fi Dragnea, asumat de Uniunea Social Liberala. Desi proiectul de regionalizare trebuia elaborat si implementat in cursul anului 2013, acesta nu a fost finalizat nici pana astazi. Dragnea si-a castigat influenta in PSD incepand cu anul 2010, dupa ce Victor Ponta a preluat conducerea partidului, remarcandu-se drept unul dintre sustinatorii "proiectului Ponta" si "prieten si camarad" cu acesta, mai noteaza jurnalistii.
La inceputul anului 2010, la putin timp dupa ce Geoana a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Traian Basescu si chiar inaintea congresului care avea sa aleaga presedintele PSD, Mircea Geoana l-a inlocuit pe Victor Ponta cu Liviu Dragnea din pozitia de coordonator al Comisiei de statut a PSD. Presa scria la acea vreme ca "langa Mircea Geoana par sa fi ramas doar Liviu Dragnea si Marian Vanghelie".
Din octombrie 2009 pana in aprilie 2013, Dragnea a ocupat functia de secretar general al PSD. Potrivit site-ului oficial al partidului, el a coordonat, din aceasta pozitie, aproape toate campaniile electorale la care a participat PSD. Acesta avea experienta alegerilor trecute, atunci cand, impreuna cu fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea a coordonat alegerile parlamentare din 2008 si, de unul singur, primele alegeri pentru Parlamentul European organizate in Romania.
Ministru in guvernul Boc I
Social-democratul a facut parte, timp de doua saptamani (20 ianuarie - 2 februarie 2009) din guvernul Boc I, in timpul guvernarii PSD-PDL. El si-a dat demisia invocand ca motiv oficial insuficenta fondurilor alocale ministerului in raport cu indeplinirea obiectivelor pe care si le fixare.
Neoficial, in presa s-a vehiculat faptul ca demisia lui Dragnea de la MAI a fost cauzata de refuzul premierului Boc de a-i numi pe Ionel Georgescu si Mincu Silvestru la sefia DGIPI. Acestia ar fi fost sustinuti de liderul PSD, Marian Vanghelie, care l-ar fi sprijinit pe Dragnea sa ajunga ministru in schimbul numiri celor doi pe posturile mentionate.
Inainte cu o luna de a intra in cabinetului Boc I, pe 18 decembrie 2008, Comitetul Executiv National al PSD l-a ales in functia de coordonator al grupului de ministri social-democrati din Guvernul Boc, cu rolul de a pastra legatura de la nivelul conducerii partidului cu echipa de ministri ai PSD.
Domnia de 12 de la Teleorman si controversele din jurul firmei TEL DRUM
Timp de 12 ani, Dragnea a condus Consiliul Judetean Teleorman, in perioada 2004 - 2008, din partea PSD si in perioada 2000 - 2004, cel putin teoretic din partea Partidului Democrat. Practic, imediat dupa alegerile din 2000, teleormaneanul si-a dat demisia din PD si s-a inscris in PSD. Reales ca presedinte al Consiliului Judetean Teleorman in urma scrutinelor locale din 2008 si 2012. A demisionat de la sefia CJ Teleorman la 18 decembrie 2012.
In iunie 2011, Ziarul Adevarul a publicat o serie de articole referitoare la modul de atribuire a contractelor finantate din bani europeni in judetul Teleorman. Potrivit unei anchete efectuate de ziarul Adevarul, Liviu Dragnea s-ar face vinovat de conflict de interese si de folosirea unor criterii de calificare restrictive, in momentul in care s-a ales firma care sa se ocupe de reabilitarea celor doua drumuri. Acestea ar fi dus la excluderea unor ofertanti cu preturi mai mici si ar fi favorizat doua firme, care i-ar apartine prin interpusi chiar lui Dragnea.
In 2012, firma Tel Drum avea incheiate contracte de deszapezire incheiate cu statul roman in valoare de aproape 30 de milioane de lei (fara TVA).
In decembrie 2014, Hotnews a scris despre Tel Drum ca a castigat o serie exceptionala de contracte cu statul roman, pornind de la o declaratie a liderului PSD Marian Vanghelie, facuta dupa ce a fost exclus din partid.
"Dragnea da anumite fonduri europene si apoi castiga Tel Drum. Daca dispare Dragnea, dispare Tel Drum. Tel Drum are contract in fiecare comuna. Asta e mafiotism, sarlatanie", a declarat Marian Vanghelie la Realitatea TV in seara zilei in care a fost exclus din PSD.
"Firma Tel Drum a apartinut pana in 2002 CJ Teleorman, care era unicul actionar. Pe 25 aprilie 2002, cand Liviu Dragnea era presedintele CJ Teleorman, Tel Drum a fost privatizata. Unicul actionar al firmei a devenit Marian Fiscuci, un prieten apropiat al lui Dragnea. Ulterior, firma i-a mai avut printre actionari pe doi fosti colegi de facultate de-ai lui Dragnea, Liviu Lucian Dobrescu si Mugurel Sorin Gheorghias. Din aceasta cauza, presa a lansat ideea ca aceasta firma ar fi controlata de catre Liviu Dragnea, prin intermediul prietenilor sai. Actualul vicepremier si secretar general al PSD a negat acest lucru", se arata intr-o ancheta EVZ, publicata in ianuarie 2014, despre contractele castigate cu statul in 2013.
In 2006, Hotnews a prezentat in detaliu parcursul firmei si contractele castigate de societate. Istoria mega-afacerii Tel Drum poate fi consultata aici.
In perioada 1995 - 2001, Dragnea a fost vicepresedinte al organizatiei judetene PD Teleorman, iar din 2004 pana in 14 martie 2013 presedinte al Uniunii Nationale al Consiliilor Judetene din Romania.
Averea sotilor Dragnea, Liviu si Bombonica
Familia Dragnea detine 3 terenuri intravilane, unul in Alexandria, dobandit in perioada 2002-2009, (4036 mp), unul in Busteni din 2007 (1314mp) si un altul de, achizitionat in 2009, cu o suprafata de aproape 3000 de mp, potrivit declaratiei de avere completata de deputat in iunie 2015.
Liviu si Bombonica Dragnea detin un apartament cu o suprafata de 80 de mp, in Turnu Magurele, din 1997 si un complex hotelier, restitui printr-o hotarare judecatoreasca sotiei presedintelui interimar PSD, in 2009. Acesta are o suprafata construita la sol de 1.527 de mp.
In 2009, Bombonica Dragnea a devenit actionar majoritar, cu peste 95% din actiuni, al societati comerciale Hotel Turris SA din Turnu Magurele. In acelasi an, Adunarea Generala a Actionarilor a societatii comerciale a decis sa-i restituie actionarul majoritar mai multe imobile apartinind Hotel Turris SA, printre care si cladirea unui hotel, principalul activ imobiliar al firmei. Conform declaratiei de avere completate de catre Liviu Dragnea in iunie 2009, valoarea imobilelor restituite sotiei era de 110.770.151,33 lei. Adica o suta zece milioane de lei, echivalentul a peste 25 de milioane de euro.
Sotia lui Dragnea a mai primit pentru - compensarea partiala a datoriilor Hotel Turis S.A un autoturism Land Rover, din 2008.
In ultima declaratie de avere, Liviu Dragnea mai declarat ca detine o casa in Alexandria, fara a specifica insa suprafata, modul de dobandire sau numele propietarului, in aceasta zona a declaratiei fiind scris "in constructie". In noiembrie 2012, jurnalistii de la B1TV au scris despre casa lui Dragnea de la Alexandria si consemnau, de asemenea, lipsa din declaratia de avere de la aceea vreme a informatiilor despre aceasta imobil. Proprietatea acestuia ar avea peste 7.000 de metri patrati, piscina de lux si teren de tenis, potrivit B1TV.
"Liviu Dragnea a cumparat prima parte din acest domeniu in anul 2002. De atunci a tot alipit patru curti vecine, ajungand la dimensiunea de 7.000 mp. Ca suprafata sa nu mai para asa mare, pe 23 martie 2011, i-a donat fiului 2.859 de mp, cladire plus constructie, astfel ca in declaratia sa de avere, mai apar doar 4.036 de mp. Ca sa evite trecerea in declaratia de avere a suprafetei conacului din Alexandria, Dragnea a trecut ca este in constructie. Numai ca din imagini totul se vede ca este construit deja!", scriau, in 2012, jurnalistii de la B1 TV.
CV-ul lui Liviu Dragnea - Sursa: Agerpres
- Liviu Nicolae Dragnea s-a nascut la 28 octombrie 1962, in comuna Gratia, judetul Teleorman.
- A urmat cursurile Liceului de matematica-fizica Unirea din Turnu Magurele (1976 - 1980).
- Licentiat al Facultatii de Transporturi, Sectia autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti (1981 - 1987).
- Specializare, in iulie 1997, la Scoala de Inalte Studii Administrative din Roma, Italia.
- In 2003 a absolvit Facultatea de Management si Administratie Publica a Universitatii Ecologice Bucuresti
- In 2004 a absolvit Colegiul de Aparare la Universitatea Nationala de Aparare
- A lucrat ca inginer auto, sef atelier mecanic la IUGTC Craiova (1987 - 1990); a fost manager la o firma privata (1990 - 1996).
sursa:hotnews
Parerea ta:
Niciun comentariu găsit.