Titanicul romanesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogosoaia. Marturia unui supravietuitor: "Vasul s-a scufundat in cateva minute". Pe 10 septembrie se implinesc 25 de ani de la cea mai mare catastrofa navala romaneasca: scufundarea navei Mogosoaia la Cotu Pisicii, in Tulcea. Aproximativ 200 de persoane au murit inecate. Teodor Neagu, unul dintre putinii supravietuitori, isi aminteste teribilul accident. Nava Mogosoaia, construita in anul 1975, facea curse regulate intre Galati si Grindu, o localitate din judetul Tulcea aflata pe Cotu Pisicii. In dimineata zilei de 10 septembrie 1989, pe o ceata cumplita, pasagerul a fost lovit de impingatorul bulgaresc "Petar Karamincev" si apoi s-a scufundat. Teodor Neagu (57 de ani) este unul dintre supravietuitorii tragediei. Era duminica dimineata si el voia sa ajunga la parintii sai, din Grindu. La acea vreme, tanarul lucra ca electrician la Avicola Galati, anunta Adevarul.
O noua promisiune din partea SUA pentru romanii care se vor in Programul Visa Waiver: Si noi vrem, dar Romania nu poate. Rata de refuz a solicitarilor de viza pentru Statele Unite nu va scadea probabil sub 3% in 2014, a declarat, marti, Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA, precizand ca presedintele Barack Obama sprijina schimbarea criteriilor pentru accesul Romaniei in Programul Visa Waiver. "Statele Unite impartasesc obiectivul Romaniei de a fi inclusa in Programul Visa Waiver. Lucram indeaproape cu autoritatile voastre guvernamentale si incercam sa crestem sansele pentru ca acest lucru sa se intample", a declarat, la Bucuresti, Hoyt Yee, intrebat care sunt pasii urmatori in vederea intrarii Romaniei in acest program. Hoyt Yee a reamintit ca exista o serie de acorduri care trebuie incheiate si semnate inainte ca o tara sa poata intra in Programul Visa Waiver, precum si "criterii obiective pe care o tara trebuie sa le indeplineasca pentru a intra in program", informeaza Gandul.
Dan Dima: Imaginea Romaniei poate fi "contaminata" de relatia cu SUA sau de cea cu China: depinde ce alege. Dan Dima, fost consilier la cancelaria presedintelui Traian Basescu si coordonator al Centrului pentru Diplomatie Publica, este de parere ca "realitatea romaneasca este net mai buna decat perceptia pe care o avem din afara". Dima recunoaste ca principala problema a Romaniei este "credibilitatea", dar din punctul lui de vedere este o problema care poate fi reparata daca la oficialii autohtoni ar exista o "echivalenta" intre "ceea ce spun" si "ceea ce fac". E nevoie de un brand de tara, spune Dan Dima, organizatorul Forumului European pentru Diplomatie Publica, dar se teme sa nu revina cuiva ideea "sa mai cheltuiasca milioane de euro pe reclame la TV cu... natura dezlantuita", fiindca peisaje frumoase exista si in tari subdezvoltate. Pe de alta parte, Dima subliniaza ca "daca doresti o legitimare langa SUA, altfel spus, daca doresti ca legitimitatea SUA sa te contamineze, atunci stai alaturi de americani, iar daca doresti o legitimare raportata la spatiul de influenta al Chinei, atunci mergi pe cealalta varianta". Integral in Romania Libera.
Ce limbi straine se studiaza in scolile de stat din Romania. Surpriza de pe locul cinci. Viitorul e cu siguranta al celor care vorbesc limbi straine iar tendinta internationala e ca studiul acestora sa inceapa la o varsta cat mai frageda. Ce limbi se studiaza in tara noastra? Pe locul intai se afla, bineinteles, engleza, pe care o invata 99% dintre elevii din Romania ca prima limba moderna, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In privinta celei de-a doua limbi moderne invatate in scoli, franceza domina clar - 65.2%, urmata de germana, pe care o studiaza unu din zece elevi. Pe urmatoarele locuri se afla, aproape la egalitate, spaniola, italiana si, pe 5, rusa, care a revenit in programa scolara dupa ce in ultimii 20 de ani intrase intr-un con de umbra. Acestea sunt studiate insa de mai putin de 1% dintre elevi. Pe langa ele, exista chiar si scoli unde se studiaza chineza sau japoneza, anunta StirileProtv.ro.
DW: Morbul scindarilor fara sfarsit. Romania are nevoie sa depaseasca logica luptei pro si anti Basescu si sa regaseasca orizontul mai larg al solidaritatii. Suspendarea presedintelui Traian Basescu este o idee de campanie electorala care are succes in toate situatiile. Scopul ei nu este suspendarea reala, ci regruparea fortelor politice pe vechile separatii, pro si anti Basescu. Este de fapt o initiativa de sah-mat, caci alianta PNL-PDL, de exemplu, care este tinta principala a acestei manevre, nu va putea spune decat "nu", ceea ce ii va consolida imaginea de grupare criptoprezidentiala in ochii publicului mai putin atent. In acelasi timp, presedintele a revenit energic pe prima scena profitand de reuniunea NATO din Tara Galilor pe care a prezentat-o ca pe un succes personal, intr-o maniera evident exagerata. De fapt impresia pe care a lasat-o a fost aceea ca e preocupat in prea mare masura de interpretarea propriei cariere. Toate declaratiile sale au fost subintinse de ideea ca ar fi reusit "sa puna Romania la adapst" de pericolul agresiunii rusesti, cu toate ca el insusi evalua acest risc la 0,01%, informeaza Deutsche Welle.
Miei si lapte pentru sefii din Agricultura. Spagi ridicole pentru fraude uriase din bani europeni. Directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Satu Mare lua de ani de zile spagi diverse. Nimic nu scapa vigilentului Viorel Pintea. El intimida fermierii, ii controla si ii speria cu returnarea sumelor primite ca subventie daca nu-si primea partea. Pintea, ca un veritabil haiduc functionar de stat, nu refuza nimic: bani, miei, vin sau lapte. Cand a cerut 30.000 de euro, denuntatorul s-a dus glont la DNA. In 2010, un fermier a solicitat APIA subventie pentru cateva zeci de hectare de vie. Dupa ce a plantat 80 de hectare, a primit un milion de euro subventie. Imediat, a intrat pe fir seful APIA care i-a cerut 2.500 de euro. Functionarul l-a pacalit ca sunt probleme in legatura cu banii si ca Uniunea Europeana o sa-l oblige pe fermier sa restituie suma, scrie EVZ.
Directoarea psihologilor scolari da lectii publice vulgare despre sex! Un elev, afland ca la scoala unde invata va avea un nou psiholog, cunoscandu-ma bine si curios fiind, imi trimite un link catre blogul acestuia cerandu-mi sa-mi exprim parerea, sa-i dau un raspuns... Deschid, recunosc personajul, citesc si raman socat de continutul fiecarui articol explicit sexual, ba vulgar si indecent, si de recomandarile rusinoase (sex, sani, orgasm, vagin etc).Iata cateva fragmente: 1. "Femeia e locul de unde toti barbatii de pe planeta asta si-au facut loc sa iasa tipand...si locurile in care se "ostenesc" mereu sa intre!" 2. "As fi ipocrita sa spun ca SEXUL nu conteaza. Sexul este un ingredient care da savoarea si chimia", scrie Adevarul.