Presedinti si atentate esuate

24.06.2015 18:22

În istoria asasinatelor la nivel înalt, atentatele esuate nu detin prima pagina, dar întotdeauna au reprezentat un avertisment pentru liderii politici ai vremurilor respective si nu numai. SUA detin recordul atentatelor esuate si în aceasta tara au existat si încercari de a-l îndeparta pe presedinte chiar prin atacarea Casei Albe. Iata de ce SUA detin si cele mai importante forte de protejare a sefului statului.

De la Andrew Jackson la Ronald Reagan

 Primul atentat asupra unui presedinte al SUA s-a petrecut la 30 ianuarie anul 1835, când lider era Andrew Jackson – al saptelea presedinte cu doua mandate între 1829 si 1837. Primul atentator criminal a fost zugravul Richard Lawrence, emigrant din Anglia. Acesta s-a comportat ca un om normal o lunga perioada, dar în jurul vârstei de 32 de ani a început sa manifeste semnele unei boli mentale. Dupa ce a întâmpinat unele dificultati materiale, brusc el a devenit sclavul ideii ca este un urmas al lui Richard al III-lea al Angliei si ca detine doua teritorii din SUA. Dar presedintele Jackson nu vrea sa-l recompenseze... A planuit sa-l asasineze pe Jackson la o ceremonie funerara (în statul South Carolina) si chiar a reusit sa se apropie de el. Dar ambele pistoale s-au blocat si Lawrence a fost pur si simplu doborât la pamânt cu bastonul, de catre presedinte... Richard Lawrence a murit în ospiciu în 1861.

 Presedintele Theodore Roosevelt (mandate între 1901 si 1909) a fost tinta unui atentat, în anul 1912. John Flammang Schrank, emigrant german, a fost un om religios, scria poezii si recita din Biblie în public. El ar fi marturisit dupa atentat ca într-un vis i-a aparut presedintele William McKinley (asasinat în 1901) care i-a cerut sa-i razbune moartea violenta. Si „credinciosul” Schrank s-a conformat. L-a urmarit pe presedintele Roosevelt la New Orleans, la 14 octombrie 1912, si l-a pândit când a iesit dintr-un restaurant. Atentatorul a tras asupra victimei pe când aceasta se apropia de masina. Numai ca în traiectoria lui, glontul a întâlnit mai întâi cele 50 de file ale unui discurs si apoi cutia metalica a ochelarilor. În cele din urma a patruns în piept, ranindu-l fara sa provoace hemoragie. Roosevelt chiar a plecat sa tina discursul promis si ulterior medicii au decis sa nu-l opereze. Astfel, presedintele Roosevelt a murit cu glontul în plamân, la 60 de ani. Schrank a murit în ospiciu, din cauze naturale, în 1943.

 Presedintele Ronald Reagan (mandate între 1981 si 1989) a suferit o tentativa de asasinat la 30 martie 1981. Atentatorul a fost John W. Hinckley (nascut 1955), care s-a dovedit a avea o deviatie comportamentala, fiind obsedat de actrita Jodie Foster. El voia s-o impresioneze pe aceasta inspirându-se din filmul „Taxi Driver” (1976, Robert De Niro). La rândul sau, personajul din film s-a inspirat dupa tentativa de asasinat asupra politicianului George Wallace, fost candidat de patru ori la presedintie. Reagan nu a fost nimerit si Hinckley a fost internat în ospiciu.

Atacuri la Casa Alba

 Pe când presedinte era Bill Clinton, Frank Eugene Corder a furat un aparat de zbor Cessna 150 cu care a vrut sa intre în Casa Alba, pentru a-l ucide pe Clinton. Tentativa s-a petrecut la 12 septembrie 1994. Micul avion s-a prabusit pe peluza sudica. La 29 octombrie 1994, Francisco Martin Duran a tras 29 de focuri de pistol-mitraliera asupra Casei Albe (tinta era Bill Clinton) si a primit 40 de ani de închisoare. În 1974, Samuel Byck a vrut sa intre cu un avion deturnat în Casa Alba, dar a fost anihilat.

sursa:revistamagazin