Povestea unui sirian care a traversat Mediterana cu vapoarele mortii: Calauzele sunt niste animale / Oamenii vor sa traiasca, de asta se urca pe aceste nave
Gode Mosle se afla in pasnica Suedie de sase luni, dar amintirea traversarii Mediteranei continua sa-l bantuie si spune ca nu ar mai recurge niciodata la o astfel de calatorie, scrie AFP.
Inalt, slab, acest tanar sirian de 22 de ani are frisoane cand evoca periplul sau si amintirea portului Zouara din vestul Libiei, unde s-a imbarcat intr-un vas de pescari darapanat.
"Le-am spus prietenilor mei din Siria sa nu se urce pe aceste nave (...). Trebuie sa vina prin Turcia si Grecia, chiar daca e mult mai scump", a explicat el, intr-o suedeza ezitanta amestecata de araba.
Tanarul este originar din Damasc. Fost tehnician la un fotograf, traversarea marii l-a marcat tot atat de mult ca si pericolele care l-au fortat sa fuga din tara sa.
"Eram circa 700 de oameni in vapor dar nu era loc decat pentru jumatate".
"Aceste calauze sunt animale. Striga la oameni, ii fura si ii lovesc cand se urca in vapor. E un fel de tortura psihologica care a inceput inca dinainte de imbarcare", isi aminteste el, din centrul cultural sirian din Vallingby, o suburbie a Stockholmului.
In urma cu peste sase luni, a platit 6.000 de dolari (5,500 euro) unei calauze libiene pentru a traversa Mediterana cu fratele sau.
Inainte, asteptase o luna intr-o tabara improvizata in desert in vestul Libiei unde traficantii aduna refugiatii care vor sa isi incerce norocul in Europa.
Moartea prin asfixie
Vaporul avea trei punti, dintre care o cala, in care se aflau in principal africani, isi aminteste tanarul, in continuare traumatizat. Sirienii erau pe celelalte doua punti.
"Doi africani au murit in cala (...). Erau asfixiati, nu puteau respira din cauza emisiilor de gaze ale motorului".
"Nu puteai sa te ridici in picioare sau sa te misti. Imediat ce unul facea asta vaporul risca sa se rastoarne".
"Erau multe tipete", isi aminteste el.
La putin timp dupa ce a parasit coasta libiana, motorul s-a stricat si nava a intrat in deriva timp de doua ore iar pasagerii au intrat in panica.
Din intamplare, doi sirieni erau mecanici si au reusit sa repare motorul si sa reporneasca vaporul care si-a continuat drumul timp de sase ore, inainte de a fi reperat de o nava italiana in sudul Maltei.
O data ajuns in Italia, Gode Mosle, care a ales un pseudonim, de teama de a nu obtine un permis de sejur daca isi spune povestea cu numele adevarat, si fratele sau au calatorit pana in Suedia pentru a cere azil.
In 2013, Suedia a fost prima tara europeana care a acordat azil tuturor refugiatilor sirieni. De atunci, au ajuns in tara scandinava circa 50.000 de oameni.
"Nu pot sa uit"
Aproximativ 1.750 de oameni si-au pierdut viata de la inceputul anului incercand sa traverseze Mediterana, dupa cum spune Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) in conditiile in care UE se declara pregatita sa lanseze o operatiune militara pentru a stopa drama migrantilor.
"Sunt multumit ca am ajuns aici. Este un pic ireal dar ma simt in siguranta", povesteste Mosle, care sta acum intr-un apartament din Stockholm cu fratele sau si spera sa gaseasca ceva de munca.
"Nu as pleca din nou in aceasta calatorie. Nu pot sa uit ce am vazut", spune el.
Proiectele UE de a distruge aceste vapoare inainte de a fi folosite de traficantii de carne vie si de a impiedica imigrantii sa se imbarce sunt sortite esecului, atat timp cat oamenii fug de o realitatea si mai dramatica.
"Oamenii vor sa traiasca, de asta se urca pe aceste vapoare", explica el.
sursa:hotnews