Pentagonul vrea sa stationeze armament greu in tarile baltice si est-europene, intre care si Romania. Masura ar trimite un mesaj aliatilor si lui, Vladimir Putin, ca SUA vor apara membrii NATO care sunt aproape de Rusia
Pentagonul intentioneaza sa stationeze armament greu, intre care tancuri, precum si 5.000 de militari in cateva state est-europene si in tarile baltice, au declarat oficiali americani si din cadrul NATO, in eforturile de disuasiune a unei agresiuni ruse in Europa, relateaza New York Times, citat de Mediafax.
Pentagonul intentioneaza sa stationeze armament greu, intre care tancuri, precum si 5.000 de militari in cateva state est-europene si in tarile baltice, au declarat oficiali americani si din cadrul NATO, in eforturile de disuasiune a unei agresiuni ruse in Europa, relateaza New York Times.
Propunerea, in cazul in care va fi aprobata, va marca o premiera de la sfarsitul Razboiului Rece, fiind prima data cand Statele Unite ar stationa echipament militar greu intr-un nou stat membru NATO din Europa de Est care a facut parte din sfera de influenta a Uniunii Sovietice.
Anexarea Crimeei de catre Rusia si razboiul din estul Ucrainei au tras un semnal de alarma si au determinat noi planificari militare in capitalele NATO, afirma cotidianul american in pagina electronica.
Aceasta ar fi prima serie de masuri importante luate de Statele Unite si NATO pentru consolidarea fortei in regiune si ar trimite un mesaj aliatilor si presedintelui rus, Vladimir Putin, ca Statele Unite vor apara membrii NATO de la frontiera rusa.
Dupa extinderea Aliantei Nord-Atlantice cu tarile baltice, in 2004, Statele Unite au evitat stationarea permanenta de echipament si trupe in est, in incercarea de a ajunge la diverse forme de parteneriat cu Rusia.
Echipamentul va fi stationat la bazele NATO si va suficient cat sa raspunda nevoilor unei brigazi de 3.000 pana la 5.000 de militari. Acesta va fi similar celui pe care Statele Unite l-au avut in Kuwait timp de peste un deceniu, dupa invadarea tarii de catre Irak, in 1990.
Solicitarea Pentagonului necesita aprobarea secretarului Apararii, Ashton B. Carter, si a Casei Albe. Iar obstacolele politice raman, avand in vedere ca semnificatia acestei potentiale masuri a generat ingrijorarea in randul unor aliati NATO in legatura cu reactia Rusiei.
"Statele Unite continua sa analizeze cea mai buna locatie pentru stationarea acestor materiale prin consultari cu aliatii nostri", a declarat colonelul Steven H. Warren, purtator de cuvant al Pentagonului. "La acest moment, nu am luat nicio decizie daca sau cand vom muta acest echipament", a adaugat el.
Oficiali de rang inalt informati in legatura cu aceasta propunere, care au descris planificarea militara interna sub acoperirea anonimatului, au declarat ca se asteapta ca aceasta sa fie aprobata inainte de intalnirea ministrilor Apararii din cadrul NATO de la Bruxelles, din aceasta saptamana.
Asa cum prevede propunerea, necesarul de echipament pentru 150 de militari va fi stationat in fiecare dintre cele trei tari baltice: Lituania, Letonia si Estonia. Echipament suficient pentru o companie sau un posibil batalion - aproximativ 750 de militari - va fi stationat in Polonia, Romania, Bulgaria si posibil Ungaria, au afirmat ei.
Specialistii americani au verificat locatiile din tarile luate in considerare pentru stationarea armamentului, iar Pentagonul lucreaza la estimarea costurilor pentru modernizarea cailor ferate, constuirea de noi depozite si facilitati de intretinere a echipamentului, precum si inlocuirea facilitatilor din perioada sovietica pentru stationarea armamentului greu american.
Depozitele de armament vor fi pazite de contractori de securitate sau forte locale si nu de personal militar american, au declarat oficialii citati.
Pozitionarea echipamentului ar salva timp pentru armata americana, dar si bani si resurse, evitand transportarea lui in si dinspre Statele Unite de cate ori unitatile armatei calatoresc in Europa.
Necesarul de echipament pentru o brigada, numit oficial setul european de activitate, include aproximativ 1.200 de vehicule, 250 de tancuri M1-A2, vehicule de lupta Bradley si mortiere, potrivit unui oficial militar.
Ideea mutarii de armament prepozitionat si materiale in tarile baltice si est-europene a mai fost discutata, dar niciodata pusa in practica pentru ca era vazuta de Kremlin drept o incalcare a spiritului acordului din 1997 dintre NATO si Rusia, care a pus bazele cooperarii.
Propunerea Pentagonului a primit insa sprijin din cauza temerilor din tarile membre NATO din estul Europei care s-ar putea confrunta cu amenintarea rusa.