Pe canicula, preferati ceaiurile!
În perioadele de canicula care iata ca nici în aceasta vara nu ne dau pace, putând afecta serios sanatatea, ceaiurile calde si în special cel de menta pot deveni o excelenta bautura relaxanta si mai ales hidratanta, astfel încât sa nu oblige organismul la eliminarea prea rapida a apei. Fie ca este vorba despre menta uscata (recomandata de majoritatea terapeutilor pentru asemenea cazuri) sau frunze de menta proaspata, aceasta planta are proprietati excelente in vremuri caniculare.
O posibila alternativa la respectivul preparat cald este un ceai de menta rece, cu gheata, care ne va ajuta la recapatarea formei fizice. În plus, nu vorbim despre o planta pretentioasa, ea înmultindu-se foarte repede si crescând atât in locuri intunecate, dar si la soare, asa ca o putem cultiva oriunde in gradina.
Pentru ceai, cele mai bune sunt frunzele din vârful plantelor. Frunzele de menta pot fi pastrate umede, in prosoape de hârtie sau intr-o punga de plastic in frigider, timp de pâna la patru zile. De asemenea, putem congela menta proaspata, pur si simplu clatind bine frunzele si punându-le in pungi la congelator. Din punct de vedere cantitativ, o lingura de menta proaspata tocata este aproximativ egala cu o lingurita de menta uscata si maruntita. Atentie insa, menta uscata isi pierde proprietatile dupa sase luni!
Punând accent pe avantajele mentei, vom adauga ca în zilele caniculare acest ceai (baut cald, nu fierbinte si nici rece), in care adaugam si câteva picaturi de zeama de lamâie, racoreste, hidrateaza si-i ofera organismului energie. In caz de probleme digestive, ceaiul este si pansament pentru stomac. Pentru preparare se toarna o cana de apa clocotita peste doua lingurite de planta uscata si maruntita, se acopera vasul si se lasa sa se infuzeze 10-15 minute, apoi se filtreaza si se bea cu inghitituri mici si rare, pe parcursul a 10-15 minute. De retinut ca este gresita ideea ca pe vreme caniculara sa se consume bauturi si alimente reci, de la frigider si sub nicio forma cel din comert, care contine aditivi.
Si, pentru ca menta e recunoscuta ca planta racoritoare, e bine sa profitam de ea acum, când e proaspata. În acest sens se recomanda si apa de menta, care se prepara dintr-o tulpina de planta proaspata, bine spalata, taiata nu prea marunt si pusa de seara pâna dimineata intr-o sticla de apa minerala. Se obtine o bautura excelenta pentru o zi fierbinte de vara.