Partenerul de afaceri al lui Radu Mazare, trimis in judecata de DNA pentru multe fapte de coruptie; Ghidul cumparatorului care vrea bon fiscal - ce face daca nu-l primeste, ce risca vanzatorul; Ce il asteapta pe noul director al SRI

03.03.2015 18:44

Partenerul de afaceri al lui Radu Mazare, Sorin Strutinsky, trimis in judecata de DNA pentru multe fapte de coruptie, printre care si trafic de influenta. Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al primarului Constantei, Radu Mazare, si al presedintelui suspendat CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, pentru mai multe fapte de coruptie, printre care si trafic de influenta. Sorin Strutinsky este om de afaceri, actionar la peste 40 de companii, mana dreapta a lui Radu Mazare si coleg de an cu primarul Constantei, la Universitatea de Marina Civila. El este presedintele Soti Cable Neptun SRL, societatea care controleaza cele mai importante televiziuni si publicatii din Constanta, mai toate contractele de publicitate ale Primariei fiind castigate de aceasta firma. Potrivit unui comunicat al DNA, el este acuzat de patru infractiuni de trafic de influenta, dintre care una in forma continuata, instigare la doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la doua infractiuni de spalare a banilor, in forma continuata, scrie EVZ.

Ghidul cumparatorului care vrea bon fiscal - ce face daca nu-l primeste, ce risca vanzatorul. Ministerul Finantelor a emis un set de recomandari prin care ii indeamna pe clienti sa solicite insistent bonurile de la vanzatori si sa-i reclame la Fisc daca acestia refuza listarea tichetului. Observand controversele starnite de posibilitatea clientului de a lua produse gratis daca nu primeste bon fiscal, Ministerul Finantelor incearca sa lamureasca lucrurile printr-un set de recomandari. Sfaturile Finantelor sunt adresate clientilor, pentru eventualitatea ca, la cumparaturi, s-ar putea sa li se refuze dreptul de a primi bon fiscal, dar cel mai bine ar fi ca de ele sa tina seama in primul rand vanzatorii. Asta pentru ca scenariile creionate de aceste recomandari arata cata putere de coercitie a dobandit clientul in relatia cu vanzatorul, in urma intrarii in vigoare a Ordonantei 10/2015, si ce consecinte poate avea asupra afacerii comerciantului refuzul de a da bon fiscal, anunta Adevarul.

Nou dosar penal pentru Mihail Vlasov. El este acuzat ca i-a dat mita fostului deputat Mircea Grosaru, decedat intre timp. Fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrii a Romaniei, Mihail Vlasov, este urmarit penal intr-un nou dosar de catre procurorii DNA. El este acuzat ca i-a dat mita fostului deputat Mircea Grosaru, pentru a promova o lege in interesul sau, in schimb oferindu-i functia de arbitru in Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Mircea Grosaru, deputat reprezentant al minoritatii italiene, a decedat in februarie 2014, informeaza Gandul.

Ce il asteapta pe noul director al SRI. Continuarea luptei anticoruptie, noile legi ale sigurantei nationale, strategia de aparare nationala, parteneriatul cu SUA sau apararea cibernetica a Ucrainei sunt mizele cele mai importante ale noului director al SRI, Eduard Hellvig. Eduard Hellvig, propus de presedintele Klaus Iohannis, a fost votat, ieri, de plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, la sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI), cu 498 de voturi "pentru" si 15 voturi "impotriva". El va prelua functia ramasa vacanta dupa demisia lui George Maior, produsa pe 27 ianuarie. Hellvig a anuntat ca va demisiona din PNL, el neavand dreptul sa faca parte dintr-un partid cat timp ocupa functia de director al SRI, scrie Romania Libera.

Radiografia alarmanta a TAROM, facuta chiar de catre pilotii companiei. Ce spun despre avioane, uniforme, salarii si manageri. Opt piloti ai companiei Tarom au publicat un mesaj disperat pe Facebook, in care sustin ca managerii companiei primesc bani fara sa faca nimic, iar avioanele nu sunt bine intretinute si zboara mai mult goale. Managerul general, belgianul Christian Heinzmann, le-a raspuns ca nu i s-au pus la dispozitie unelte occidentale, ca sa repare greselile facute pana acum. Pe pagina sa de facebook, Emil Dobrovolschi, un pilot cu mii de ore de zbor, descrie conditiile de munca, dar si situatia disperata din companie. Scrisoarea este semnata de alti 7 piloti. "Piloti si insotitori de bord zburand zilnic cu uniforme incomplete, vechi de cinci ani, intretinere defectuoasa a aeronavelor si cunostinte nesatisfacatoare la aproape toate nivelurile din Directia Tehnica, marketing ca in anii 70, incompetent sa umple avioanele pe care le detinem", anunta StirileProtv.ro.

DW: Moldova trebuie sa se gandeasca foarte serios asupra ridicarii gradului de securizare a tarii. "Republica Moldova este una din tarile asupra carora Rusia isi indreapta privirea, dupa Ucraina", a avertizat comandantul suprem al Fortelor aliate ale NATO in Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove. "Ce trebuie supravegheat, sunt locurile unde o campanie mediatica puternica sustinuta de Rusia este pe cale sa fie pusa in aplicare - ori observam ca aceasta se intampla acum mai ales in Moldova. Republica Moldova are in prezent un guvern prooccidental si in Transnistria se afla trupe rusesti tocmai pentru a impiedica Moldova sa se indrepte spre Vest", a declarat generalul, in cursul unei audieri in Congresul de la Washington, informeaza Detusche Welle.

Perchezitii DNA la presedintele Camerei de Comert Cluj. Sunt vizate investitii cu fonduri europene. In aceasta dimineata, procurorii DNA Cluj au descins la mai multe adrese care, din primele informatii au legatura cu presedintele Camerei de Comert si Industrie Cluj, Florin Stefan Dimitriu. Investitia derulata de CJ Brasov si CJ Mures se ridica la peste 400 de milioane de lei, adica 90 de milioane de euro. Prejudiciul propriu zis este de opt milioane de lei, sustin surse bine informate. Intr-un comunicat al DNA Bucuresti se arata ca actiunea procurorilor are legatura cu investitii derulate din fonduri europene. Din primele informatii, ancheta vizeaza derularea unei privind construirea unei statii de epurare a apelor menajere de la Ocna Sibiu si Luncani, scrie EVZ.

sursa:hotnews