New York Times: Europa finanteaza teroarea al Qaeda prin plata rascumpararilor pentru cetatenii europeni rapiti

30.07.2014 17:55

 Trei valize pline cu bani - 5 milioane de euro. Oficialul german insarcinat cu livrarea banilor a ajuns in Bamako, capitala Mali, la bordul unui avion militar aproape gol si s-a intalnit imediat cu presedintele tarii, care a aferit Europei o solutie care sa mentina aparentele, la o problema dificila. Oficial, banii au plecat din Germania ca ajutor umanitar pentru natiunea saraca Mali. In realitate, toate partile implicate stiau ca banii urmau sa ajunga la un grup de extremisti islamici care luasera ostatici 32 de europeni, au povestit pentru New York Times sase diplomati de rang inalt implicati direct in tranzactie.

Valizele au fost incarcate in camionete si duse la mii de kilometri distanta undeva in desertul Sahara, unde niste luptatori care au devenit la scurt timp dupa o ramura oficiala a al Qaeda au numarat banii pe o patura intinsa pe nisip. 

Episodul, petrecut in 2003, a fost o experienta educativa pentru ambele parti. Unsprezece ani mai tarziu, schimbul din Bamako a devenit un ritual frecvent repetat, tranzactiile avand loc in intreaga lume.

Rapirea cetatenilor europeni pentru recompensa a devenit o afacere globala pentru gruparea terorista al Qaeda, finantand operatiunile sale globale.

 
 



In timp ce guverenele europene neaga ca ar fi platit recompensele, o investigatie realizata de NY Times a descoperit ca al Qaeda si gruparile direct afiliate au obtinut din rapiri, incepand din 2008, venituri de cel putin 125 milioane de dolari, dintre care 66 milioane de dolari au fost obtinute anul trecut.

In comunicatele si declaratii de presa, Trezoreria SUA a vorbit de sume care, puse alaturi, ajung la un total de 165 milioane de dolari, in aceeasi perioada.

Aceste plati au fost facute aproape exclusiv de catre guvernele europene care a varsat banii printr-o retea de proxy-uri, mascandu-i uneori ca ajutor pentru dezvoltare, potrivit  unor interviuri realizate de jurnalistii NY Times cu fosti ostatici, negociatori, diplomati si oficiali guvernamentali din 10 tari din Europa, Africa si Orientul Mijlociu.

Mecanismele interioare ale afacerii rapirilor au fost dezvaluite si in mii de pagini de documente interne al Qaeda gasite de autorul articolului, Rukmini Callimachi, anul trecut in nordul Mali, unde se afla in calitate de corespondent Associated Press.

In primii sai ani de viata, al Qaeda a fost finantata in majoritate prin donatii, insa expertii in contra-terorism cred acum ca grupul finanteaza cea mai mare parte a operatiunilor de recrutare, antrenare si achizitiile de arme prin sumele platite pentru rascumpararea unor europeni rapiti.

Mai direct, Europa a devenit, fara voia sa, un girant accidental al al Qaeda.

Ministerele de Externe ale Austriei, Frantei, Germaniei, Italiei si Elvetiei au negat in e-mailuri sau interviuri telefonice ca au platit teroristi. "Autoritatile franceze au repetat constant ca Franta nu plateste rascumparari¬, a declarat pentru sursa citata Vincent Floreani, director adjunct de comunicare al Ministerului francez al Afacerilor Externe.

Mai multi diplomati de rang inalt implicati in negocieri trecute au descris decizia de a plati rascumparare pentru cetatenii tarii lor drept un calcul agonizant: Intri in negocieri cu teroristii sau permiti ca niste oameni nevinovati sa fie ucisi, adesea in moduri brutale, publice?

Cu toate acestea, faptul ca Europa si intermediarii sai continua sa plateasca a dat nastere unei cerc vicios. 

"Rapirea pentru rascumparare a devenit astazi cea mai importanta sursa de finantare a terorismului", arata David S. Cohen, de la Departamentul Trezoreriei, intr-un discurs sustinut in 2012. "Fiecare tranzactie incurajeaza alta tranzactie." 

Iar afacerea este infloritoare: in timp ce in 2003 rapitorii primeau aproximativ 200.000 de dolari pentru ostatic, acum iau pana la 10 milioane dolari, bani pe care numarul doi din conducerea centrala al Qaeda i-a descris recent ca reprezentand mai mult de jumatate din veniturile pentru operatiuni ale gruparii.

sursa/hotnews.ro