Monarhia dupa 25 de ani. Duda, pionul care l-a "capturat" pe Rege; Valcov: Vrem sa scadem TVA-ul si accizele din 2015, prin ordonanta de urgenta; Medicamentele puteau fi cu 24% mai ieftine. Producatorii s-au opus, Guvernul a inchis ochii

25.02.2015 17:55

Monarhia dupa 25 de ani. Duda, pionul care l-a "capturat" pe Rege Dintr-un simplu actor, Radu Duda a ajuns cel mai influent membru al Casei Regale. Actiunile lui i-au lasat pe Regele Mihai si pe Principesa Margareta in plan secund, au facut Monarhia mai vizibila, dar au adus si mari deservicii de imagine. In ultimii 15 ani, Principele Radu a contribuit decisiv la transformarea Casei Regale intr-o institutie mai energica si mai prezenta in societate, dar a atras si multe controverse care au stirbit din imaginea monarhiei. In privinta sa, parerile sunt impartite chiar si printre cei mai inflacarati sustinatori ai Casei Regale. "Am asistat personal la un dejun foarte restrans si pot sa va spun ca Majestatea Sa Regele are fata de el afectiunea unui parinte. Eu nu i-am gasit in toti ani astia niciun cusur Principelui Radu. Vorbeste foarte frumos si e foarte devotat Majestatii Sale Regelui", a declarat istoricul Zoe Petre pentru Adevarul.

Valcov: Vrem sa scadem TVA-ul si accizele din 2015, prin ordonanta de urgenta Guvernul nu vrea sa mai astepte intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal pentru a reduce TVA-ul si accizele. Executivul intentioneaza sa scada TVA-ul la 20% din a doua parte a anului, cu conditia ca estimarile celor "200 de specialisti" de la Ministerul Finantelor privind nivelul veniturilor din primul trimestru sa se vada in buget. TVA-ul si accizele ar putea fi reduse din 2015, prin ordonanta de urgenta, daca, in primele trei luni din acest an, incasarile la buget se vor dovedi mai mari decat cele prognozate in buget, a spus Darius Valcov, ministrul Finantelor Publice, marti, pentru Gandul Live.

Romania isi cumpara blindate pentru Ebola Pe motiv ca este alerta de virus hemoragic in Africa, iar in Europa sunt cazuri confi rmate, autoritatile de la Bucuresti iau masuri de protectie. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a anuntat ca va cumpara "bunuri pentru combaterea infectiilor cu virus hemoragic Ebola", in valoare totala de 5.729.032 de lei. Mai exact: 3.000 de bucati "echipamente individuale de protectie medie pentru personal" si 100 de capsule "complete individuale de protectie inalta". Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, echipamentele pentru Ebola trebuia cumparate de anul trecut, dar nu s-au mai gasit pe piata ,scrie EVZ.

Jocurile Olimpice, un boom economic pentru Berlin? Berlinul lupta pentru a castiga dreptul organizarii Jocurilor Olimpice de vara in 2024. Pentru capitala germana, spun unii economisti, evenimentul ar aduce numai lapte si miere. Pentru alti experti, riscul e prea mare. Companiile berlineze au investit aproximativ doua milioane de euro in sustinerea candidaturii capitalei germane pentru organizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice din 2024. "Ceea ce se stie este ca imaginea Berlinului ar capata o valoare imensa. Acest lucru este de nepretuit", spune Stefan Franzke, director al companiei de promovare economica si tehnologica Berlin Partner. Pentru Berlin si companiile active aici, Jocurile Olimpice reprezinta o sansa enorma. Daca importanta competitie sportiva ar avea loc la Berlin, numarul locurilor de munca generate de acest eveniment ar creste spectaculos, sunt de parere reprezentantii mediului de afaceri. Mai ramane doar ca Senatul din Berlin sa reuseasca sa ii convinga si pe locuitorii Berlinului de utilitatea proiectului, privit cu mare scepticism de germani, scrie Deutsche Welle.

Bilantul DNA pe 2014. Kovesi: Mai avem 5.000 de dosare nesolutionate. Avem nevoie de inca 50 de procurori Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a prezentat bilantul institutiei pe anul 2014. Printre cele mai importante, si in acelasi timp discutate anchete demarate anul trecut de procurori se numara dosarele "Microsoft" si "Retrocedari ilegale", cel din urma ajungand deja pe masa judecatorilor. n 2014 s-au inregistrat mai multe premiere: cele mai multe dosare inregistrate, cele mai multe dosare solutionate si cei mai multi demnitari investigati. Peste 9.100 de dosare au fost investigate anul trecut de cei 86 de procurori. Numarul rechizitoriilor a crescut la 317. Peste 1.100 de inculpati au fost trimisi in judecata, de doua ori mai mult ca in 2013. Peste 1.130 de inculpati au fost condamnati definitiv, confirmand profesionismul cu care lucreaza DNA. In cazul achitarilor, procentul s-a mentinut sub 9%, scrie Adevarul.

Medicamentele puteau fi cu 24% mai ieftine. Producatorii s-au opus, Guvernul a inchis ochii Timp de cinci ani, statul roman a permis companiilor farmaceutice sa realizeze venituri mai mari decat permite legea din vanzarea de medicamente prin nealinierea preturilor la nivelul minim din 12 tari de referinta din Uniunea Europeana. Totul a inceput in 2009, cand legislatia europeana a fost transpusa in cea romaneasca si producatorii de medicamente au fost obligati sa vanda medicamente in Romania la un pret mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret din oricare dintre urmatoarele state: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia, Germania. Astfel, ordinul Ministerului Sanatatii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman propunea masuri prin care pacientii romani sa aiba acces la medicamente la un pret mai mic in comparatie cu alte tari din UE, avand in vedere veniturile mai mici din Romania, scrie Romania Libera.

Surpriza lui Iohannis. Ce departament nou a fost infiintat de catre Administratia Prezidentiala Administratia Prezidentiala a publicat pe site noua structura a Departamentelor conduse de consilierii prezidentiali, 15 la numar, o noutate constituind-o, fata de structura veche, Departamentul pentru Problemele Diasporei, un departament nou infiintat in mandatul lui Klaus Iohannis. Cele 15 departamente sunt: Cancelaria Presedintelui, condusa de Dan MIhalache, Departamentul Securitatii Nationale, condus de George Scutaru, Departamentul de Politica Externa, condus de Lazar Comanescu, Departamentul de Comunicare Publica, condus de purtatorul de cuvant al presedintelui, Tatiana Niculescu Bran, Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, condus de Andrei Muraru, Departamentul Afaceri Europene, condus de Leonard Orban, Departamentul Politici Economice si Sociale, condus de Cosmin Stefan Marinescu, Departamentul Reforma Institutionala si Constitutionala, condus de Elena Simina Tanasescu, scrie Gandul.

sursa:hotnews