Marina rusa ar fi trimis avioane sa opreasca distrugatorul USS Ross sa intre in apele sale teritoriale - RIA Novosti
Avioane rusesti de atac de tip Su-24 din cadrul Marinei ar fi fost trimise sa opreasca distrugatorul USS Ross sa intre in apele teritoriale ale Rusiei si sa revina in apele neutre din estul Marii Negre, a declarat o sursa din cadrul fortelor de securitate din Crimeea pentru RIA Novosti, informeaza Mediafax.
Nava apartinand Marinei Statelor Unite a fost observata in timp ce se indrepta catre apele rusesti, dupa ce a parasit portul Constanta, in aceeasi zi in care fostul lider georgian Mihail Saakasvili a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa de la Marea Neagra, relateaza portalul rus de propaganda Sputnik.
"Echipajul acestei nave a actionat in mod provocator si agresiv, declansand alarma in randul operatorilor de la statiile de monitorizare si navelor din cadrul Flotei de Marea Neagra care efectueaza misiuni in zona. Lansarea avioanelor de atac de tip Su-24 a demonstrat hotararea ferma de a opri incalcarile frontierelor si de a apara interesul tarii", a declarat sursa citata.
Potrivit aceleiasi surse, nave din cadrul Flotei ruse la Marea Neagra monitorizeaza in mod constant apele teritoriale rusesti si sunt pregatite sa intervina in cazul oricarei incalcari.
"Se pare ca americanii nu au uitat incidentul din aprilie 2014, in care un (avion de tip) Su-24 a blocat toate echipamentele de la bordul distrugatorului USS Donald Cook, cu elemente de sistem antiracheta", a adaugat aceeasi sursa.
Adjunctul ministrului rus al Apararii Anatoli Antonov a declarat ca navele americane echipate cu rachete din apropierea frontierelor Rusiei reprezinta un pericol la adresa stabilitatii, sambata, in cadrul Dialogului Shangri-La, in Singapore.
Distrugatorul USS Ross este echipat cu sisteme antiracheta de tip Aegis, rachete de croaziera Tomahawk, rachete mare-aer RIM-156 SM-2 si rachete antisubmarin RUM-139 VL-Asroc.
Fortele navale americane trimit in mod regulat nave in Marea Neagra, in conformitate cu legislatia internationala si cu Tratatul de la Montreux.
De asemenea, Alianta Nord-Atlantica trimite prin rotatie nave militare in Marea Neagra, pe fondul tensiunilor cu Rusia generate de criza din Ucraina