Marea problema a Moscovei: Iesirile masive de capital. In primul trimestru din 2015 au plecat din Rusia 32,6 mld. dolari. De cand a preluat Putin puterea, economia ar fi fost secatuita de 1 trilion de dolari

03.05.2015 13:27

Din cauza problemelor economice ale Rusiei, miliarde de dolari continua sa dispara in paradisuri fiscale, scrie eurasianet.org intr-un analiza ce a fost preluata ca articol principal si de publicatia The Moskow Times.

Iesirile nete de capital din Rusia au atins 32,6 miliarde de dolari in primul trimestru din 2015, potrivit bancii centrale.

Institutia acum estimeaza ca iesirile de bani ar putea atinge 131 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului. In raportul privind cifrele pe primul trimestru, Banca Centrala a revizuit in urcare si iesirile de capital pe 2014, de la 151,5 mld. dolari, la 154,1 mld. dolari.

Aceasta suma marcheaza cel mai mare exod de capital de cand banca centrala a inceput sa calculeze aceste cifre, adica din 1994.

Expertii in finante spun ca majoritatea banilor ce parasesc Rusia ajung in conturi offshore, departe de inspectorii fiscali si de alte priviri iscoditoare.

Implicatiile bugetare pentru Moscova sunt semnificative – potrivit lui Andrei Makarov, presedintele comisiei pentru buget si taxe din Duma de Stat, in 2013, cand iesirile de capital erau incomparabil mai mici, exodul financiar a costat bugetul rusesc cel putin 22 de miliarde de dolari, bani din taxe neincasati.

„Iesirile de capital duc la pierderi ce sunt cel putin comparabile cu pierderile de incasari din taxe”, a informat televiziunea de stat Russia 24, care a citat datele firmei internationale de audit si taxe KPMG.

Problema nu se limiteaza doar la pierderi din incasarile la buget.

„Iesirile de capital slabesc economia nationala, pe care o secatuiesc de fonduri pentru investitii, ceea ce adanceste perspectivele de dezvoltare economica”, se arata intr-o analiza a problemelor cauzate economiei de exodul financiar din timpul crizei economice din 2008, realizata de economistii  Mikhail Gelvanovskiy si. Vladislav Ovchinskiy

Investitiile in au cazut cu peste 20% in primul trimestru din 2015 fata de aceeasi perioada de anul trecut, arata datele Centrului pentru Analiza Macroeconomica si Previziuni pe Termen Scurt (CMASF).

Reprezentantii ministerului economiei au incercat sa linisteasca ingrijorarile, sustinand ca reducerea totala a volumului investitiilor va fi de 10,6% in tot anul 2015.

Ministrul economiei,  Alexei Ulyukayev, chiar a sustinut ca investitiile vor creste cu pana la 3% in 2016, in special datorita investitorilor privati. Totusi, acesta nu a dat niciun amanunt privind masurile guvernamentale ce ar putea fi luate pentru a atrage investitori.

Un alt semn ca economia ruseasca este secatuita de capital este cresterea rapida a falimentelor. Potrivit CMASF, numarul total al falimentelor din primul trimestru din 2015 a atins cote ce nu au mai fost vazute de la criza din 2008-2009.

Cele mai lovite sectoare sunt constructiile, transporturile, comunicatiile, comertul, industria energiei si metalurgia.

Potrivit statisticilor guvernamentale, Rusia a suferit iesiri nete de capital de circa 550 de miliarde de dolari din 1999, anul cand Vladimir Putin a preluat puterea, pierzand bani in fiecare an, cu exceptia anilor 2006 si 2007.

Cercetatori independenti sugereaza insa ca cifrele guvernamentale subestimeaza problema si spun ca totalul real al exodului de capital ar putea fi de peste 1 trilion de dolari.