Ion Iliescu, la 25 de ani de la Revolutie, despre teroristi, comunism si relatia cu Elena si Nicolae Ceausescu; Ce a facut presedintele Klaus Iohannis in primele 24 de ore de mandat; Finul baronului Bojin, trimis in judecata
Finul baronului Bojin, trimis in judecata pentru spalare de bani. Omul de afaceri Florin Maran, finul presedintelui CJ Timis Titu Bojin, a fost trimis in judecata pentru spalare de bani, evaziune fiscala si uz de fals, dupa ce, impreuna cu 13 complici, ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 12 milioane de lei. Florin Danut Maran, administrator al societatilor Tehnocer SRL si Dateco SRL, si cel care ar fi constitui grupul infractional organizat, este in arest la domiciliu, dupa ce instanta a respins propunerea de arestare preventiva a acestuia, formulata de procurorii DNA Timis, care au anchetat acest caz. Agentia de presa Mediafax sustine ca acesta este finul lui Titu Bojin. Reamintim ca si baronul de Timis este trimis in judecata pentru atribuirea frauduloasa a unor contracte publice. Alte 13 persoane, complici ai lui Florin Maran, vor fi judecate in acelasi dosar, scrie EVZ.
Ce a facut presedintele Klaus Iohannis in primele 24 de ore de mandat. Lumini si umbre. Proaspat instalat la Cotroceni, Klaus Iohannis a confirmat imaginea neamtului serios si harnic, bifand deja pe agenda cateva actiuni. Dupa receptia privata de bun-venit, organizata la Cotroceni, el l-a chemat pe Victor Ponta la o discutie, apoi i-a acordat o decoratie unui fost detinut politic. Tot Iohannis l-a instalat insa in fruntea consilierilor prezidentiali pe Dan Mihalache, un politician controversat, anunta Adevarul.
Interviu cu Ion Iliescu, la 25 de ani de la Revolutie, despre teroristi, comunism si relatia cu Nicolae si Elena Ceausescu. Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a vorbit intr-un interviu acordat gandul despre relatia pe care a avut-o cu Nicolae Ceausescu, cum a ajuns in sediul TVR la 1989, daca au existat teroristi, ce s-a intamplat in zilele Revolutiei si cum percepe astazi acuzele colegilor de partid ca este un "comunist". "Ce e aia Revolutie confiscata? Asta e o prostie. Explicati-mi undeva o revolutie confiscata. Sau e revolutie sau nu e. O revolutie este un proces istoric, care duce la schimbari fundamentale mai ales in structurile politice. A avut Romania o asemenea schimbare structurala? A avut. Revolutia romana a fost una radicala din acest punct de vedere, a fost o revolutie, una veritabila, care s-a bazat pe o revolta populara. Deci are si legitimitate istorica, are o forta pe care a dat-o si miscare populara. Schimbarile care s-au produs sunt de esenta revolutionara. Eu am venit pe valul Revolutiei, revolutia nu a fost generata de oameni ca mine", descrie Ion Iliescu implicarea sa in evenimentele din 1989. Integral in Gandul.
22 decembrie '89 - ziua care a schimbat destinul Romaniei. Povestea celor peste 800 de oameni care au murit pentru libertate. De 25 de ani, traim in libertate, fara sa ne mai fie teama sa spunem ce gandim. Momentul a fost marcat si de presedinte, in prima sa zi de lucru. Klaus Iohannis a depus o coroana de flori la troita din Piata Universitatii. Au trecut 25 de ani, insa amintirile sunt greu de sters din sufletele celor care au trait acele clipe, riscandu-si viata. Nicoleta avea 14 ani cand s-a trezit la inchisoare, batuta si chinuita de fortele de represiune, scrie StirileProtv.ro.
DW: Iohannis si fetele diverse ale revolutiei. Romanii incearca sa intoarca, iarasi, foaia. Si-au ales, in cunostinta de cauza, un presedinte in multe privinte nou. Nu-i va fi usor. Curios lucru, ori, poate, semn al Cerului? E de obarsie minoritar. Ca si cel care a declansat prima revolutie. La exact 25 de ani de la fuga Ceausestilor si de la esecul rascoalei contra sistemului totalitar era si timpul unei revolte reusite. Fiindca prima, una stranie, cu multe fete si nu toate reale, a esuat tragic. In fapt, era condamnata sa esueze. Caci spontana razmerita timisoreana in apararea unui ungur prigonit de Securitate si de propriul episcop, aflat in cardasie cu politia politica, avea sa se prefaca intr-o baie de sange amplificata pe masura ce progresa fictiunea paralela a unei telerevolutii si confuzia generata de ea, anunta Deutsche Welle.
Magistrati: "George Copos a manifestat o perseverenta infractionala iesita din comun". Omul de afaceri George Copos, fost presedinte al Consiliului de Administratie al Ana Electronic SA, a manifestat "o perseverenta infractionala iesita din comun", se arata in motivarea Judecatoriei Sectorului 5 prin care i-a fost aplicat un spor de pedeapsa de sase luni in urma contopirii celor doua pedepse primite in dosarul Loteria, respectiv al Transferurilor. Decizia Judecatoriei Sectorului 5 nu este definitiva si poate fi contestata. Judecatorii au aratat, de asemenea, ca George Copos avea "o predilectie" pentru faptele de evaziune fiscala si a aplicat "o strategie foarte bine elaborata de a frauda bugetul de stat si de a-si insusi sumele respective de bani", potrivit Agerpres. Totodata, magistratii au motivat aplicarea unui spor de pedeapsa de sase luni dupa contopirea pedepselor prin faptul ca fostul presedinte al clubului Rapid Bucuresti a manifestat intentia "de a eluda normele fiscale si penale in orice imprejurare", informeaza EVZ.
Laszlo Tokes: "In 22 decembrie 1989, pe miscarile populare s-a montat o lovitura de stat". Omul care a insemnat scanteia evenimentelor din decembrie 1989 spune, intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul", ca "Revolutia a fost furata". Laszlo Tokes crede ca alegerea lui Klaus Iohannis reprezinta, simbolic, "vointa politica a oamenilor de a continua schimbarea de regim". Interviu realizat de Melania Cincea (Timpolis), pe baza unei idei, unui concept lansat de Iulia Badea-Gueritee.
hotnews.ro