Interviul care a provocat demisia sefului SRI. George Maior; Cum a inceput genocidul evreilor in Romania; Legile Big Brother pe intelesul tuturor: cum a vrut SRI sa devina o superputere; Condamnare grava la CEDO pentru Romania

28.01.2015 17:58

Interviul care a provocat demisia sefului SRI. George Maior: "Exista o raspundere morala undeva, in stat, in legatura cu securitatea cetatenilor". Directorul SRI, George Maior, a declarat, in cadrul emisiunii "Lumini si Umbre", difuzate sambata la B1 TV, ca exista o raspundere morala "undeva in stat" in legatura cu securitatea cetatenilor si va sti catre cine sa arate cu degetul in cazul unei catastrofe. Marti, Administratia Prezidentiala a anuntat ca George Maior si-a inaintat demisia din functia de director SRI, iar presedintele Klaus Iohannis i-a acceptat-o. "Motivatiile subiective ale unora sau altora, inclusiv la nivelul unor comentatori patetici lipsiti de viziune sau de inteligenta in acest domeniu, care, din pacate, vorbesc contrar intereselor cetatenilor chiar legate de drepturile omului nu ma prea intereseaza. Ma intereseaza aspectul rational, juridic legat de aceste legi. Noi consideram ca ele sunt concordante cu exigentele si ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, unde sunt, de asemenea, expert (...) si doctoratul meu e luat in acest domeniu. Garantez ca toate aceste lucruri au fost avute serios in vedere de juristii serviciului", a declarat directorul SRI, la B1 TV, scrie EVZ.

Cum a inceput genocidul evreilor in Romania: "Dau drumul multimei sa-i masacreze. Eu ma retrag in cetatea mea". Documente ale Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) arata radicalismul si brutalitatea cu care regimul dictatorial al maresalului Ion Antonescu a decis distrugerea populatiei evreiesti de pe teritoriul Romaniei. Istoricii care lucreaza in cadrul CNSAS au dat publicitatii recent o sinteza in sase pagini realizata de procurori pentru procesul maresalului Ion Antonescu din 1946. Documentul cuprinde fragmente din stenogramele Consiliului de Ministri in perioada 1940-1944, relevante pentru gandirea politica a maresalului privitoare la evrei, precum si la conditiile inrobitoare pe care si le-a asumat Romania prin pactul cu Germania nazista. Documentul este adus in actualitate de faptul ca astazi, 27 ianuarie, se implinesc 70 de la deschiderea portilor lagarului Auschwitz-Birkenau si are loc Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului, anunta Adevarul.

Legile Big Brother pe intelesul tuturor: cum a vrut SRI sa devina o superputere si momentul in care George Maior s-a lovit de Daniel Morar. Tensiunile institutionale dintre SRI si autoritatile civile care au rolul de a supraveghea respectarea Constitutiei si a drepturilor si libertatilor cetatenesti, precum Curtea Constitutionala sau Avocatul Poporului, au inregistrat o iesire in public fara precedent, incepand din vara anului 2014. Marul discordiei: legile care introduceau noutati in domeniul retinerii datelor personale si al comunicatiilor electronice, supranumite la pachet, in sfera publica, "legile Big Brother". Aceste legi dadeau puteri sporite serviciilor secrete sau veneau cu instrumente care le-ar fi ajutat in munca operativa, insa au picat pe rand, la Curtea Constitutionala (CCR). Dialogul indirect intre SRI si CCR a culminat cu o iesire nervoasa nemaiintalnita a lui George Maior, intr-un interviu televizat publicat sambata noaptea. Marti, Maior si-a dat demisia din fruntea SRI, lasand serviciul in coordonarea interimara a prim-adjunctului sau, generalul Florian Coldea, informeaza Gandul.

Despre scena politica actuala, Klaus Iohannis si Victor Ponta - Interviu cu Cristian Andrei. Cristian Andrei (Agentia de Rating Politic) a fost consultant pentru campania lui Klaus Iohannis, iar Agentia de Rating Politic a realizat exit-poll-ul RealitateaTv de la turul I al alegerilor prezidentiale. Interviu realizat de Irina Ursu. Integral pe Contextpolitic.net.

Primul test serios pentru Iohannis: numirea sefilor SRI si SIE. Dupa mai bine de opt ani petrecuti in fruntea Serviciului Roman de Informatii, George Maior si-a prezentat ieri demisia, brusc si fara explicatii. Decizia pare cu atat mai surprinzatoare cu cat, in urma cu doar patru zile, dadea de inteles ca a fost reconfirmat in functie de noul presedinte. Gasirea unor noi sefi pentru SRI si SIE constituie un prim si dificil test pentru Klaus Iohannis. Printr-un comunicat sec, de doar doua randuri si jumatate, Administratia Prezidentiala a anuntat ieri, in jurul pranzului, ca directorul SRI si-a prezentat demisia si ca aceasta a fost acceptata de Klaus Iohannis. In lipsa explicatiilor sau informatiilor suplimentare, atat din partea Presedintiei, cat si a demisionarului, a capatat si mai multa greutate ipoteza ca decizia ar avea legatura cu asa-zisul conflict dintre SRI si Curtea Constitutionala, in contextul controversatelor legi privind securitatea cibernetica si retentia unor date ale utilizatorilor, scrie Romania Libera.

Guvernul condamnatilor. Un premier, un vicepremier si o duzina de ministri au fost trimisi la inchisoare in ultimii ani. Atunci cand cineva devine ministru, nu te-ai astepta ca peste cativa ani sa-l gasesti spatele gratiilor. Si totusi, inchisoarea pare a fi unul dintre cele mai mari riscuri profesionale pentru membrii Guvernului Romaniei. Adrian Nastase, George Copos, Relu Fenechiu: nume care acum cativa ani scriau regulile politicii romanesti. Intre timp, au ajuns sa scrie pe peretii celulei cate zile le-au mai ramas din pedeapsa. Justitia din Romania, oricat de criticata ar fi, a condamnat la inchisoare in ultimii ani o duzina de ministri, un premier si un vicepremier. Destui cati sa faci un intreg guvern al condamnatilor. In infografic puteti descoperi cine ar intra intr-un astfel de guvern, anunta StirileProtv.ro.

DW: Antisemitismul, Europa, neuitarea. Lumea intreaga evoca an de an, la 27 ianuarie, eliberarea lagarului de la Auschwitz. Dar mai conteaza cu adevarat niste evenimente atat de vechi? Daca ne pasa de libertatea noastra s-ar putea chiar sa conteze mult. A comemora, la sfarsit de ianuarie, victimele Holocaustului si a aniversa eliberarea, de catre armata rosie, a lagarului de la Auschwitz au devenit, in lumea civilizata, gesturi obligatorii. Dar pe unii - si nu-s putini -, aniversarile si comemorarile ii plictisesc. Iar cele amintind de Holocaust ii si deprima, cand nu ii enerveaza rau. Chiar sa mai aiba oare importanta ce-a fost acum 70 de ani? Si ce a fost de fapt? "Cum ti-a mers azi, dragule, la lucru? Ceva deosebit?" "Nu, draga mea, deloc, au venit azi trei transporturi si le-am rezolvat", ii raspunse el, inainte de a-si vedea imperturbabil de treburile lui de familist, uitand instantaneu ca "un transport" insemna circa doua mii de oameni. Si ca subordonatii uzinei exterminatoare, la sefia careia se afla, tocmai ucisesera harnici, de dimineata pana catre inserat, pret de vreo 6.000 de oameni, informeaza Deutsche Welle.

Condamnare grava la CEDO. Delasarea procurorilor si presiunile politice asupra lor ne costa 800.000 de euro. Romania a fost condamnata, din nou, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), pentru nesolutionarea "dosarului Revolutiei" si trebuie sa plateasca suma de 832.500 euro catre 81 de persoane. CEDO a dat o decizie privind plangerile inaintate de 81 de reclamanti, victime sau titulari de drepturi ai victimelor represiunii armate a manifestatiilor contra regimului comunist care au inceput pe 21 decembrie 1989 la Bucuresti si in alte orase din tara. Anchetarea actelor de represiune in orasele in care au avut loc este inca in curs, noteaza Curtea. Reclamantii s-au plans ca autoritatile competente nu au realizat o ancheta eficienta privind moartea apropiatilor lor si tratamentul la care acestia sau ei insisi au fost supusi in timpul manifestatiillor, scrie EVZ.

sursa:hotnews