Intelegerile oculte dintre producatori si Ministerul Sanatatii care au blocat ieftinirea medicamentelor; Der Spiegel: Rusia si-a concentrat atentia pe Republica Moldova; Cele doua Romanii salbatice din ochii britanicilor. Realizatorul "Wild Carpathia" acu

01.03.2015 14:18

Der Spiegel: Rusia si-a concentrat atentia pe Republica Moldova. Generalul NATO Fillip Breedlove spunea miercuri, in fata Comitetului pentru Securitate in camera reprezentantilor din SUA, ca Rusia intreprinde "in Moldova si in alte regiuni o campanie informationala masiva". Influenta Moscovei aici este foarte mare, oligarhii-miliardari formeaza un guvern "din umbra", noteaza publicatia germana Der Spiegel. Republica Moldova, o tara independenta din 1991, a devenit practic in totalitate dependenta de livrarile de carburanti din Rusia. Jumatate din compania de stat "Moldobagaz" apartine gigantului rus "Gazprom". Rusia este principala piata de desfacere pentru marfurile agricole moldovenesti. In afara de asta, sute de mii de gasterbaiteri din Moldova lucreaza in Rusia. Transferurile efectuate de moldovenii care muncesc in Rusia constituie o buna parte din Produsul Intern Brut, informeaza Adevarul.ro.

"Omul a fost prima data vanator, apoi agricultor si in final a devenit politician". Momente comice in Parlament la votul legii vanatorii. Deputatul PSD de Braila, Viorel Marian Dragomir, si-a adus contributia la dezbaterile parlamentare asupra modificarilor la legea vantorii, care a fost adoptata de Camera Deputatilor miercuri. In opinia sa, exprimata la tribuna Parlamentului, omul a fost mai intai vanator, apoi agricultor. "In final a devenit si politician". Si alti deputati au avut interventii colorate pe aceasta tema, la tribuna. Deputatul PSD Viorel Marian Dragomir a tinut sa ia cuvantul in plenul Camerei Deputatilor, la dezbaterile dinaintea votului asupra proiectului de lege de modificare a legii vantorii. "Omul a fost prima data vanator si apoi agricultor si in final a devenit si politician", a opinat sigur pe el deputatul PSD, noteaza Gandul.info.

Kelemen Hunor: Infiintarea partidelor cu trei membri nu e un pericol pentru UDMR, pentru societate, da. Presedintele UDMR Kelemen Hunor, a declarat ca decizia Comisiei de cod electoral privind posibilitatea infiintarii unui partid doar cu trei membri nu reprezinta un pericol pentru Uniune, in schimb ar putea avea efect negativ asupra societatii romanesti. "Romania tot timpul este, din acest punct de vedere, in extreme. Se asaza in extreme. 25.000 de semnaturi din 18 judete necesare pentru infiintarea unui partid era o extrema. Cealalta extrema intr-o tara fara o traditie politica democratica, cum este in Marea Britanie spre exemplu, este sa infiintezi fara nicio alta conditie un partid cu trei membri. Deci, am impresia ca noi nu reusim sa gasim calea de mijloc. (...) Pentru UDMR nu este un pericol, in schimb pentru societatea romaneasca da. Nici votul uninominal nu era un pericol pentru UDMR si noi am spus acest lucru, dar si atunci populismul si demagogia au invins. Si acum spunem ca daca populismul si demagogia vor invinge va fi rau pentru societatea romaneasca, nu pentru UDMR", a declarat Kelemen Hunor. Continuarea in Evz.ro.

DW: Migratia "buna" si migratia "rea". Aflat la Berlin, in cursul vizitei intreprinse in Germania, presedintele Romaniei a fost intrebat cum intelege sa-i impiedice pe romani de la emigrare. Raspunsul sau exprima toata dificultatea problemei. Remarcasem recent, dupa vizita presedintelui Klaus Iohannis la Paris, dificultatea dialogului romano-european pe tema Schengen. Desi altfel decat la Paris, in Germania s-a resimtit aceeasi nepotrivire de perspectiva. Dar de asta data, cei care au adoptat un ton direct au fost germanii, iar cel care a raspuns piezis a fost presedintele Romaniei. "Exista multa saracie si putine forte de munca calificate. Ce poate face Romania pentru a-si impiedica romanii de la emigrare?"- a sunat o intrebare. Integral in Deutsche Welle.

Cele doua Romanii salbatice din ochii britanicilor. Realizatorul "Wild Carpathia" acuza "The Romanians are coming": "Au facut Romania sa para o tara din lumea a treia". Primul episod al seriei "The Romanians are coming" ("Vin romanii"), difuzat de postul britanic de televiziune Channel 4, a provocat un val de reactii critice, atat din partea romanilor din tara sau din diaspora, cat si din partea liderilor politici autohtoni, intre care premierul Victor Ponta si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Duminica, a existat chiar si un protest al unor romani, in fata Channel 4. Reactii deosebit de critice au venit si din partea unor britanici. Cea mai vizibila a fost cea a echipei "Wild Carpathia", un documentar in trei parti difuzat in zeci de tari, care prezinta o Romanie la polul opus fata de cea din "The Romanians are coming", o Romanie idilica, in care satul este infatisat ca un vestigiu al unui trecut pe care trebuie sa il protejam. In fata peisajelor din "Wild Carpathia", nu gasim gropi de gunoi, ghetouri sau mine parasite, precum in "The Romanians are coming". Se exclud reciproc aceste Romanii? Pornind de la aceasta intrebare si de la reactia echipei "Wild Carpahia" la documentarul Channel 4, Gandul a realizat un interviu cu celebrul prezentator TV britanic Charlie Ottley, realizatorul seriei "Wild Carpathia".

Intelegerile oculte dintre producatori si Ministerul Sanatatii care au blocat ieftinirea medicamentelor. Un pacient roman plateste cu pana la 24% mai mult pentru aceleasi medicamente decat un german, belgian sau ungur pentru ca majoritatea firmelor producatoare de medicamente nu respecta legislatia care impune practicarea unui pret maximal, dupa cum a dezvaluit "Romania libera". Acest lucru nu ar fi fost posibil fara complicitatea mai multor ministri ai Sanatatii care au semnat, in repetate randuri, inghetarea acestor preturi la medicamente ilegal de mari. Fara nici o baza legala, Ministerul Sanatatii a inchis ochii la nerespectarea unui act normativ care ar fi dus la ieftinirea cu aproximativ 20 la suta a medicamentelor eliberate pe baza de reteta. Un memorandum semnat de minister si de marii producatori de medicamente, dar negat de ambii parteneri, stabilea in urma cu trei ani ca preturile sa fie inghetate, potrivit unor surse din industria farmaceutica. Astfel, prevederile ordinului 75/2009 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman au fost eludate. Intelegerea a fost parafata pe timpul ministrului Eugen Nicolaescu, dupa cum o arata documentele gasite de "Romania libera".

Panzarul Moldovenesc putrezeste pe uscat. Panzarul Moldovenesc, o replica dupa vase care faceau parte din flota domnitorului Stefan cel Mare, este la un pas de a deveni un morman de lemne putrezite. Construita la Galati in urma cu mai bine de zece ani, corabia a fost folosita la cateva parade si apoi trasa pe uscat, in curtea Santierului Naval din Galati. Proiectul construirii, la Galati, a unui velier care sa imite vasele din flota lui Stefan cel Mare a prins contur in anul 2003. Visul unor fosti marinari a fost sustinut de autoritatile judetene care au cheltuit jumatate de milion de euro pentru construirea navei, informeaza digi24.ro.

Viata mea ca pion comunist in Ministerul Adevarului din China. In fiecare dimineata, ziua mea de munca incepe cu o selectie de articole. Un titlu tipic de stire e asta: "Drepturile omului fac progrese in China". Alte posibilitati sunt: "Tibetul se straduieste sa-si creasca prosperitatea" sau "Democratia chineza a mai facut un pas inainte". Exista cel putin un articol care da vina pe Japonia pentru cate ceva, pe langa cateva previziuni economice promitatoare. Sunt jurnalist si nu lucrez la un ziar de satira. Revista pentru care lucrez e una dintre numeroasele publicatii intr-o limba straina dirijate de conducerea Partidului Comunist Chinez. Alaturi de alti zeci de experti straini de pe Death Star - asa cum a numit un coleg englez blocul gri de cuburi din beton din vestul Beijingului unde lucram - datoria mea e sa introduc realitatile Chinei si ale democratiei ei socialiste in restul lumii. Continuarea in vice.com.ro.

sursa:hotnews