Guvernul Greciei sustine ca exista un complot pentru subminarea economiei
Guvernul de la Atena sustine ca are loc un complot pentru provocarea iesirilor de capital de Grecia, in timp ce ministrul de Finante Yanis Varoufakis acuza banca centrala a tarii ca alimenteaza temerile legate de criza lichiditatilor, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax. Campania are rolul sa submineze sistemul financiar si sa intareasca pozitia creditorilor, potrivit unui comunicat distribuit pe email reporterilor de un oficial guvernamental. "Aceste tactici favorizeaza creditorii care vor sa santajeze Guvernul elen. Grecia nu va fi santajata", afirma oficialul elen.
Comunicatul are rolul sa provoace dezbateri, nefiind o declaratie oficiala a Guvernului.
Oficialul, care a solicitat ca identitatea sa sa nu fie facuta publica, nu a indicat cine ar fi in spatele acestei strategii.
Dupa ce reuniunea de joi a membrilor Eurogroup s-a incheiat fara niciun rezultat, Varoufakis a spus ca banca centrala a tarii provoaca temeri legate de lichiditati.
Controlul capitalului este incompatibil cu uniunea monetara, a declarat Varoufakis reporterilor.
Un purtator de cuvant al Guvernului de la Atena nu a fost disponibil pentru comentarii.
Sefii de stat si de guvern din tarile zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, potrivit unor surse europene.
"In contextul rezultatului reuniunii ministrilor de Finante din Eurogrup, este urgent sa existe o reuniune pentru discutarea situatiei din Grecia la cel mai inalt nivel politic", a declarat un oficial european.
Ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situatia din Grecia.
Totodata, membrii consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene 9BCE) se vor intalni de urgenta, tot vineri, pentru a discuta despre inrautatirea situatiei lichiditatilor din sistemul financiar elen.
Oficialii BCE vor analiza solicitatea Bancii Greciei pentru majorarea cu peste 3 miliarde de euro a finantarii bancilor prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance), a spus o sursa aproapiata discutiilor.
Ministrii de Finante din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la niciun acord cu Grecia, insa membrii Eurogrup se pot reuni in orice moment daca Atena va semnala disponibilitate pentru concesii, cancelarul Angela Merkel exprimand speranta ca se va putea ajunge la o intelegere.
Grecia nu va beneficia de o perioada de gratie daca nu va plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, presand astfel statul elen sa ajunga la un acord cu creditorii. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie pe 30 iunie, in aceeasi zi in care statul elen trebuie sa faca plata catre FMI.
Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).