Geniul neurochirurgiei romanesti, Leon Danaila, isi da casa pe o carte
Geniul neurochirurgiei româneşti şi unul dintre cei mai mari neurochirurgi ai lumii, academicianul născut la Darabani, Leon Dănăilă îşi vinde apartamentul, singurul bun pe care îl deţine, pentru a face rost de banii necesari tipăririi unei cărţi de specialitate.
Asta se întâmplă în ţara în care politicienii şi apropiaţii sunt reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar „parandărătul” sau comisionul ajunge la milioane de euro, scrie Monitorul de Botosani.
Autor şi coautor a peste 40 de cărţi de specialitate, acad. prof. dr. Leon Dănăilă a plătit în urmă cu trei ani 130.000 de lei pentru publicarea celor trei volume ale tratatului „Functional neuroanatomy of the brain”. Cum sponsori nu se mai găsesc, iar posibilităţile sale financiare sunt extrem de reduse, pentru publicarea următorului tratat de neorochirurgie la care spune că ţine foarte mult va încerca să facă rost de bani într-un mod ce-i va aduce prejudicii. „Acum scriu încă o carte şi mă gândesc cum s-o plătesc. Dar am găsit o soluţie - eu am donat casa de la Darabani şi tot ce am acolo Primăriei, iar casa soţiei de la Davideşti, Argeş, am donat-o tot Primăriei. Am apartamentul în care stau ca avere şi acum m-am trezit că nu am bani cu ce să public. Am găsit pe cineva să-i vând apartamentul în care stau, cu condiţia să stau în el până când mor şi-mi dă o sumă de bani şi aşa o să pot publica o altă carte pe care o am aproape”, spune Leon Dănăilă.
Potrivit academicianului, venitul său lunar, obţinut de la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare se ridică la 2.500 de lei, lucru demonstrat şi de fluturaşul de salariu. Mai mult, profesorul consultă gratis pe oricine, de la politicieni şi oameni de afaceri, până la boschetari. Pe uşa cabinetului său este chiar lipit un afiş pe care chiar scrie că toate consultaţiile oferite de acad. prof.dr. Leon Dănăilă, de luni până vineri între orele 7.00 şi 8.00, sunt gratuite.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost contactat de reporterii „Monitorului” pentru a-şi expune punctul de vedere în această chestiune, însă consilierii săi au susţinut că oficialul a avut un program extrem de încărcat şi nu a avut timp să se documenteze.
Cititi si interviul cu Leon Dănăilă "În loc de muncă prin gloduri, am ajuns să operez 40.000 de pacienţi", publicat in Monitorul de Botosani.
N.R. Doctorul Leon Danila multumeste tuturor cititorilor care s-au oferit sa doneze bani pentru publicarea cartii sale, insa doreste sa se limiteze la resursele financiare proprii.