Ganglionii, temeri justificate sau alarme false

24.06.2015 18:31

Descoperirea unui ganglion sub piele devine repede motiv de îngrijorare, însa cel mai frecvent aceasta înseamna ca organismul se apara împotriva unei infectii locale. V-ati întrebat însa vreodata daca e normal sa simtim ganglionii? Specialistii spun ca anumite „aglomerari” ganglionare superficiale sunt palpabile în mod normal, în special în zona gâtului, sub maxilar, sub brat si mai ales la adolescenti si la adultii tineri. Îngrijorarea trebuie sa apara numai atunci când acestia îsi maresc volumul, cauzele fiind dintre cele mai diverse. În majoritatea cazurilor este vorba despre o infectie – de pilda dentara, pe zonele de drenaj. Pe gât, sub maxilar, ganglionii inflamati pot indica o infectie ORL, iar daca apar în zona inghinala infectia e de natura ginecologica.

 Ganglionul inflamat regreseaza dupa cel mult 7 zile în infectiile benigne, sub efectul tratamentului cu antibiotice. Daca totusi persista, fie medicamentul nu e adaptat germenului responsabil, fie e alta cauza la mijloc si-atunci devin obligatorii analizele mai detaliate. În viata cotidiana (si în special cu privire la femei), apare tema inflamarii ganglionilor de sub brat în urma epilarii zonei.

De la lipom la cancer

 Dermatologii spun însa ca nu epilarea e cauza unei asemenea manifestari, ci o acumulare sub piele, care poate însemna un cos, un lipom (mic „depozit” de grasime subcutanat), un chist, un abces. Pentru a beneficia însa de un diagnostic precis, trebuie solicitat ajutorul medicului. Pe de alta parte, perceptia tactila a posibilei inflamatii, dublata de o durere din ce în ce mai intensa, trimite la ideea unei reactii banale a organismului.

 Într-un asemenea context, ganglionul are o anume mobilitate sub degete, la palpare. De asemenea, el poate fi cald, iar pielea sa se înroseasca. Dimpotriva, un mic ganglion care nu doare si are o aderenta puternica la tesutul subcutanat e în mod frecvent mai periculos: el poate indica o infectie cronica (de pilda, tuberculoza) si chiar un cancer! Nu e însa cazul unei spaime imediate, fiindca numai examenul clinic, indispensabil, e cel ce poate duce la stabilirea diagnosticului exact.

 Medicii mai spun si ca teama si panica aparute doar la constatarea ca unul sau mai multi ganglioni sunt mai proeminenti decât ar fi normal provin din lipsa de informare a potentialului pacient. Pentru ca, în realitate, foarte rar aparitia unui singur ganglion duce la diagnosticarea unui cancer limfatic, în general boala fiind asociata cu alte simptome ce par mai degraba banale: pierdere în greutate, oboseala, transpiratie nocturna etc. Totusi, un ganglion aparut sub clavicula stânga poate indica un cancer digestiv sau la subsuoara – cancer de sân.

 Pe de alta parte, mai multi ganglioni aparuti în zone diferite sunt cel mai frecvent semnul unei infectii virale generale (rubeola, toxoplasmoza s.a.) sau al unei infectii bacteriene. În cea mai mare parte din cazuri, maladia infectioasa e însotita si de alte simptome cum sunt febra si oboseala cronica. Toate aceste situatii însa – exceptând cazul în care ganglionul inflamat dispare dupa 24-48 de ore – trebuie confirmate sau nu de catre medic, în urma analizelor specifice.

www.revistamagazin.ro