FMI vine pe 2 decembrie la Bucuresti. Bugetul pe 2015, pus in dezbatere publica dupa 10 decembrie. Proiectul bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice dupa data de 10 decembrie, cand se va incheia misiune comuna FMI si CE, care va veni pe 2 decembrie la Bucuresti strict pentru discutii pe aceasta problematica, a anuntat miercuri Ministerul Finantelor, potrivit Mediafax. Misiunea comuna de experti ai Fondului Monetar International si Comisiei Europene se va afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Misiunea va fi condusa din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely. "Misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi", se arata in comunicatul MFP, scrie Adevarul.
Sorin Ovidiu Vintu, despre investitiile in inchisori: "Cel mai bun sfat pe care l-am dat cuiva vreodata". Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat conditionat de magistratii tribunalului Ilfov, dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa de doi ani de inchisoare. Omul de afaceri a iesit din penitenciarul Jilava in jurul orei 17.30 si le-a spus jurnalistilor ca cel mai bun sfat pe care l-a putut da a fost acela de a se investi in inchisori. "Cred ca a fost cel mai bun sfat pe care l-am dat cuiva vreodata", i-a spus el unui alt jurnalist care l-a intrebat daca mai sunt locuri in inchisori pentru politicieni corupti, din moment ce a recomandat sa se investeasca in inchisori, anunta EVZ.
Doi emisari ai SUA au venit la Bucuresti a doua zi dupa alegeri. Rose Gottemoeller: "Democratia este vie si sanatoasa in Romania. Asteptam sa lucram cu presedintele ales Iohannis si cu guvernul sau". Emisarii secretarului de stat american John Kerry, Rose Gottemoeller, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor si securitate internationala, si Frank Rose, negociatorul principal al SUA pentru acordul cu Romania privind scutul antiracheta, au vorbit intr-un interviu acordat in exclusivitate Gandul, despre perspectivele de securitate ale Romaniei dupa summitul NATO, in contextul crizei declansate de Rusia la cateva sute de kilometri de Romania, in Ucraina, dar si despre alegerile prezidentiale care au avut loc duminica trecuta, castigate de Klaus Iohannis. Ei spun ca, dupa cele doua tururi de scrutin, pentru care "s-a luptat mult", se vede ca "democratia este vie si sanatoasa" in Romania, informeaza Gandul.
Cum putea fi limitat votul multiplu. Un proiect al Autoritatii Electorale Permanente, uitat in sertare din 2011. Depistarea in timp real a voturilor multiple ar fi fost posibila, insa niciun partid politic nu si-a asumat acest proiect. Problema ar putea fi rezolvata prin modificarea legislatiei si prin alocarea de fonduri guvernamentale. Numarul alegatorilor pe listele suplimentare a crescut aproape de trei ori, fata de alegerile din 2009. La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica, pe liste suplimentare au votat 1.569.668 de alegatori, potrivit Biroului Electoral Central (BEC). In 2009, la cel de-al doilea tur de scrutin au votat pe liste suplimentare 617.135 alegatori. Listele suplimentare sunt destinate alegatorilor care se afla in alta localitate fata de cea de domiciliu - studenti, navetisti, turisti. Cresterea acestui numar, mai ales in judete fara opozitie, industrie si potential turistic, a generat controverse, alimentand suspiciunile referitoare la votul multiplu. Cum se poate verifica daca suspiciunile referitoare la votul multiplu, formulate de societatea civila, presa si de catre Opozitie sunt intemeiate? Potrivit legii, verificarile sunt efectuate de catre Autoritatea Electorala Permenenta (AEP), scrie Romania Libera.
Patriarhul "Exit-Poll". Primul roman care a anticipat corect rezultatul alegerilor a refuzat sa-si explice propria predica. "In istoria poporului roman Dumnezeu a lucrat si cu oameni straini de neam". Sunt cuvintele Patriarhului Daniel rostite duminica dimineata, cu multe ore inainte sa fie comunicat rezultatul alegerilor. Prezent miercuri la Parlament, seful Bisericii Ortodoxe nu a vrut sa explice declaratia, dar cativa preoti au comentat votul pentru noul preasedinte. "Si Klaus Iohannis este tot alesul lui Dumnezeu", au spus reprezentantii bisericii. Fara sa rosteasca numele lui Klaus Iohannis, in predica tinuta duminica dimineata, Patriarhul Daniel anticipa rezultatul alegerilor. Mai marele Bisericii Ortodoxe Romane nu a vrut sa spuna daca avea informatii ca va castiga Iohannis sau cuvantarea sa a fost doar o premonitie, anunta StirileProtv.ro.
Cinci femei cool care au facut lucruri importante pentru Bucuresti.Bucurestiul si societatea de astazi sunt si rezultatul eforturilor pe care le-au depus in urma cu cateva sute de ani mai multe femei extraordinare. Desi traiau intr-o societate in care li se refuzau nenumarate drepturi, ele au reusit totusi sa schimbe mentalitati. Pentru asta si pentru ca e bine sa cunoastem istoria vrem sa va prezentam scurte biografii ale unor doamne din perioada interbelica care merita, poate, sa fie mai prezente in memoria publica, informeaza Metropotam.ro.
DW: Unele transformari nu pot fi oprite. Marea problema a PSD este ca a pierdut motivatia. Nu mai stie care este sensul guvernarii sale. Or, acest fapt i-ar putea grabi prabusirea, pregatind transformari ce par acum improbabile. Evolutiile extrem de rapide din Parlament tradeaza ca PSD trece prin clipe de maxima anxietate. In decursul a doua zile a fost repusa pe ordinea de zi si respinsa legea amnistiei si gratierii si au fost apoi aprobate toate solicitarile parchetelor privindu-i pe unii dintre membrii Parlamentului, dintre care unii sunt militanti de frunte ai partidului de guvernamant. (Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu). Avand in vedere tergiversarile bine ticluite de pana acum, toata lumea a exclamat cu surpriza si satisfactie: Asadar se putea! Integral pe Deutsche Welle.
PSD-isti degeaba. Au luat teapa primarii traseisti ai lui Dragnea? "Au sunat copiii din strainatate si au spus ca nu mai trimit un euro daca voteaza cu Ponta". Ordonanta lui Liviu Dragnea care a legitimat "migratia" primarilor de la un partid la altul a fost un esec neasteptat. "Barca" lui Victor Ponta a pierdut alegerile. Acum, unii dintre acestia regreta pasul facut si spera sa fie reprimiti in partidul pe care l-au tradat, iar altii isi ascund neputinta in spatele "vointei poporului" si merg inainte fara regrete, zic ei. "Nu regret acest pas", "Nu pot sa imi explic cum a pierdut PSD", "Nu stiu daca sa ma intorc in PNL. Ma mai gandesc", "Nu stiu daca s-a meritat" - acestea sunt cateva dintre reactiile primarilor din toate judetele tarii care au trecut la PSD. Cert este ca nu se pot supara pe electorat - vorba unui primar din judetul Timis - "Nu pot sa ma supar pentru ca maine-poimaine mergem sa le cerem iarasi votul. Stiti cum o zis unul: votul lui Bula si al lui Einstein sunt egale", anunta Adevarul.