Dusmanii tenului catifelat

24.06.2015 18:24

Cercetatorii spun fara ezitare ca elastina si colagenul (care nu este altceva decât o proteina) formeaza o structura de rezistenta care asigura tonicitatea pielii. Cu trecerea anilor insa productia naturala de colagen scade si se impun diverse stimulari ale acesteia. Degradarea colagenului natural duce la subtierea pielii, la formarea unor linii fine si a ridurilor. Procesul de pierdere a elasticitatii si a fermitatii pielii incepe in jurul vârstei de 30 de ani. Este motivul pentru care lupta antiimbatrânire trebuie programata din tinerete.

 Intre dusmanii care necesita atentie sunt mentionati fumatul, care degradeaza intr-un ritm alert colagenul din piele, apoi alcoolul. Cercetatorii spun ca si zaharul distruge colagenul si elastina din piele. Alti dusmani redutabili ai colagenului sunt razele ultraviolete, radicalii liberi si diversele schimbari hormonale.

 Cum pot fi diminuate aceste efecte? Se considera ca vitamina C si coenzima Q10 stimuleaza productia de colagen, dupa un astfel de tratament constatându-se ca pielea devine mai tonica. De asemenea, sportul s-a dovedit a fi util si in acest sens. Activarea circulatiei si a microcirculatiei sangvine datorata activitatii fizice are ca efect si stimularea productiei de colagen.

 Si alimentatia isi are rolul sau important. Astfel, se spune ca rosiile contin mult licopen, substanta care inhiba enzimele care distrug colagenul. Citricele si ardeiul iute contin vitamina C, cunoscuta drept stimulent puternic pentru productia de colagen. Surprinzator poate, dar si usturoiul, care contine sulf, ajuta organismul la producerea colagenului. In plus, contribuie la refacerea fibrelor deteriorate. Consumul de peste, bogat in acizi grasi de tip omega 3, ajuta la mentinerea epidermei suple si catifelate.

www.revistamagazin.ro