Drumul "cutiei albe" - Cum vede Bitdefender parcursul in SUA pentru cel mai indraznet produs din istoria sa
Bitdefender a lansat recent in SUA produsul BOX, o cutie alba cu functionalitati avansate gandite sa protejeze toate dispozitivele online dintr-o casa. Compania spera sa vanda cel putin intre 100.000 si 200.000 de unitati in SUA in primul an si pregateste intrarea si pe alte piete. "Este un produs complet nou in piata si credem ca este viitorul pentru consumatori, fiindca ca e vorba de protectia retelei si a tuturor terminalelor, aparatelor, lucrurilor pe care o familie le detine", spune Florin Talpes, seful companiei. Bitdefender are 700 de angajati si estimeaza o crestere de 50% a business-ului in 2015.
Bitdefender a lansat recent in Statele Unite ale Americii solutia hardware de securitate pentru familii Bitdefender BOX. Aceasta cutie alba mica si eleganta inglobeaza tehnologii bazate pe 21 de brevete de inventie (dintre care trei apar in premiera in Bitdefender BOX) inregistrate de cercetatori din echipa romaneasca a companiei.
Desi in Romania nu s-a ajuns atat de departe, in Germania media este de 14 terminale conectate la internet in fiecare familie, insa in SUA exista si case cu 55 de "things", aparate conectate la internet, aici fiind inclus si aerul conditionat sau diverse terminale ce controleaza incuietorile sau chiar termostatul "smart" Acestea formeaza "internet of things", "internetul tuturor lucrurilor" in care mai toate aparatele casnice sunt online, comunica intre ele, dar mai ales cu smartphone-ul proprietarului.
Seful Bitdefender spune ca jumatate dintre "aparatele" conectate la internet sunt slab sau foarte slab protejate in fata amenintarilor informatice, astfel ca un produs precum BOX poate oferi protectie, avantajul fiind ca ofera protectie pentru terminale si in afara casei.
"Reprezinta un produs complet nou in piata si noi credem ca este viitorul pentru consumatori, fiindca ca e vorba de protectia retelei si a tuturor terminalelor, aparatelor, lucrurilor pe care o familie le detine. Si e important de stiut ca e vorba de terminale oriunde ar fi ele. Daca am un iPhone, el nu e protejat doar in reteaua de acasa. Cand am plecat de acasa, iPhone-ul fiind inregistrat ca terminal al familiei, va fi protejat oriunde", spune Florin Talpes.
Bitdefender BOX este un produs considerat de analisti drept revolutionar, fiindca defineste o noua categorie, Security for the Internet of Things, si care cel mai probabil va inlocui in urmatorii trei-patru ani solutiile de securitate actuale.
"BOX inseamna pentru noi trei lucruri: security cloud, o platforma extrem de complexa de abordare a amenintarilor de orice fel, cutia propriu-zisa, practic un hardware care se instaleaza pe reteaua de acasa si apoi in al treilea rand exista diversi "agenti" pe care ii instalam pe diverse terminale. Sunt agenti complecsi pe terminale traditionale (desktop, laptop), sunt agenti care nu au existat pana acum (de exemplu pe iPhone sau pe iPad). Aici BOX vine cu o noutate: pana acum terminalele Apple nu puteau sa fie protejate suplimentar, singura securitate pe care o puteai avea era cea pe care Apple o ofera si aici ma refer strict la iPhone si iPad, pentru ca la Mac poti sa instalezi o solutie de securitate traditionala, iar Bitdefender are una dintre cele mai bune solutii", spune Talpes.
Cum se realizeaza protectia device-urilor cand plecam cu ele de acasa? La laptop-uri un "agent" de protectie locala se activeaza si incepe sa protejeze, iar la smartphone un feature permite ca tot traficul, dupa ce am iesit din casa, sa fie trecut prin reteaua Bitdefender, astfel incat sa fie scanat si securizat. Cutia are practic o copie virtuala in cloud si ele comunica, acel BOX virtual jucand rolul cutiei de acasa atunci cand esti plecat, rezolvand si problema conectarii la retele de WiFi neparolate si nesecurizate de la diverse localuri.
Cutia poate fi folosita si impreuna cu un router deja existent, daca user-ul doreste asa, iar ca interfata exista un "pupitru de control" un "dashboard" unde poti vedea printr-o aplicatie de smartphone exact ce se intampla cu toate terminalele din casa si ce atacuri informatice au fost.
Florin Talpes spune ca BOX raspunde unei nevoi reale, fiindca in piata exista o asteptare deoarece multi considera ca nu se acorda importanta cuvenita securitatii diverselor lucruri care se conecteaza la internet, desi acestea vin cu multe vulnerabilitati si sunt mai slab protejate in comparatie cu terminalele traditionale.
Dupa lansarea din SUA compania a primit multe reactii din partea celor care au testat cutia, pe o multime de teme. "Pe partea de pret nu vom umbla, cel putin la inceput, mai ales ca o parte din feedback a fost ca pretul este extrem de rezonabil. Cand faci un calcul de pret si vezi ca BOX inlocuieste solutiile de securitate pe care le ai pe desktop, pe laptop, pe telefon, unii au spus ca e foarte rezonabil". Pretul de achizitie este de 199 dolari si include abonamentul pe un an. Din al doilea an abonamentul este de 99 dolari/an.
Presa a luadat originalitatea ideii, dar a mentionat ca soft-ul are capitole la care trebuie perfectat (sunt prea multe alerte si uneori conexiunea la internet este incetinita).
Pe viitor este posibil ca Bitdefender sa schimbe diverse lucruri in interiorul cutiei, ar putea fi mai puternica de exemplu, insa designul a primit feedback bun. Compania se pregateste sa lanseze cutia si pe alte piete, insa acest lucru nu se va intampla mai repede de sase luni. Romania nu este pe lista fiindca numarul mediu de terminale conectate la internet/familie este mic, insa romanii, daca vor, pot comanda cutia si o pot utiliza si in Romania.
Pe viitor ar putea fi lansata si pentru companii, insa depinde de feedback
Bitdefender SRL a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 276,89 milioane de lei, dintre care peste 95% reprezinta exporturi pe toate continentele. Pentru anul in curs compania estimeaza o crestere de 50%. Cifra reprezinta rezultatele entitatii din Romania, iar cifra pe intreg holdingul nu se comunica. Bitdefender are entitati in aproape zece tari care sunt incluse in holdingul care este inregistrat in Oanda. Piata din SUA este cea mai mare pentru Bitdefender. Compania spune ca in 2016 va comunica, in premiera, rezultate financiare pe intregul grup.
Bitdefender dezvolta tehnologii si solutii complexe de securitate cibernetica (cyber security) in centrele sale de cercetare-dezvoltare din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, in 2014 Bitdefender SRL a ocupat locul 3 in clasamentul companiilor exportatoare de servicii informatice si de media, dintr-un total de 681 de societati care au raportat astfel de servicii. Bitdefender SRL a ocupat in 2014 locul 19 in clasamentul companiilor exportatoare de servicii indiferent de natura acestora, dintr-un total de 7000 de societati inregistrate in Romania care au raportat export de servicii.
sursa:hotnews