Deputatul Craciunescu: "Cine are pensii mici ori n-a muncit toata viata, ori a muncit foarte putin la CAP"; Cazul CEZ: In cat timp va recupera statul roman cele 5,7 milioane de euro; De ce sunt cutremure in Vrancea
Cazul CEZ: In cat timp va recupera statul roman cele 5,7 milioane de euro. Statul roman, prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), succesoare in drepturi a Electrica, a cerut daune de la CEZ pentru nerespectarea unor obligatii din contractul de privatizare a Electrica Oltenia. Si le-a obtinut, in instanta. In cat timp ar putea intra in posesia banilor? Cele 5,7 milioane euro pot fi recuperate intr-o luna de zile, a declarat pentru EVZ Simona Dobre, expert in energie. "Intr-un scenariu optimist, statul isi recupereaza banii intr-o luna, prin SAPE, iar intr-un scenariu mai putin optimist, plata se face in cateva luni", a declarat Simona Dobre. Potrivit reprezentantilor companiei cehe, avocatii analizeaza detaliile arbitrajului. "In aceasta perioada, avocatii companiei analizeaza in detaliu concluziile arbitrajului. Putem sa afirmam cu certitudine ca au fost admise doar aspecte minime ale plangerii depuse de catre Curtea de Arbitraj de la Paris, comparativ cu daunele cerute initial (81 mil. euro), aspecte care nu au implicatii de natura materiala (respectand terminologia juridica)", au declarat oficialii CEZ pentru EVZ.
De ce sunt cutremure in Vrancea. Care sunt caracteristicile miscarilor de pamant din zona. De ce sunt cutremure in Vrancea. Seismicitatea zonei Vrancea este una dintre cele mai interesante din lume, nu numai din punct de vedere al energiei cutremurelor care se produc aici, ci si prin faptul ca seismele mari se produc cu anumite regularitati. Potrivit specialistilor, originea cutremurelor vrancene este legata de zona de convergenta intre mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatica, Africana si Indo-Australiana. Practic, in zona de contact a microplacilor tectonice convergente la Curbura Carpatilor se genereaza tensiuni. "Din cauza presiunilor exercitate din mai multe directii, se produc ruperi in interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea miscarilor seismice vrancene", arata un studiu al Institutului National pentru Fizica Pamantului, anunta Adevarul.
Deputatul Craciunescu, unul dintre cei 250 de alesi care vor sa-si dea pensie speciala: "Cine are pensii mici ori n-a muncit toata viata, ori a muncit foarte putin la CAP". Parlamentarii nu dau semne ca ar vrea sa renunte la dorinta de a avea pensii speciale. Dupa ce saptamana trecuta, toata lumea vorbea pe holurile Parlamentului despre initiativa legislativa care ar da alesilor dreptul la o pensie speciala, fara ca ea sa existe propriu-zis, saptamana aceasta proiectul avanseaza. Potrivit unor surse politice, initiativa ar urma sa fie depusa chiar saptamana aceasta si ar modifica Statutul deputatilor si senatorilor. Concret, in actul normativ s-ar introduce un articol nou, prin care se da dreptul alesilor la "indemnizatie pentru activitatea parlamentara". Cu peste 250 de semnatari, dintre care 87 ar fi din opozitie, co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, a anuntat ca liberalii nu sustin acest proiect. Ghinion, avand in vedere ca sunt deputati PNL care nu doar ca au semnat proiectul de lege, ci sustin ca il vor vota indiferent de decizia partidului. "Nimeni nu-mi poate spune mie cum sa votez. Votul nu e imperativ, la comanda cuiva", a declarat pentru Ganduldeputatul PNL Grigore Craciunescu.
"Surpriza" de care vor avea parte de 1 mai romanii in cluburi si restaurante. Ce vor primi la schimb daca vor lasa bacsis. Cei care de 1 mai vor merge la restaurant sau in club vor testa in premiera noul sistem prin care statul legalizeaza bacsisul, dar il si impoziteaza. Anuntul a fost facut miercuri de premier la inceputul sedintei de Guvern. Clientul urmeaza sa primeasca nu unul, ci doua bonuri fiscale, unul pentru ce a consumat si altul pentru bacsisul lasat. "Domnule min. Teodorovici, sa puneti azi pe site forma finala a OUG privind flexibilizarea masurilor de control, sa aratam foarte clar, de la 100 de lei, nu?... Este ... un plus minus 100, prima sanctiune nu e inchiderea, a doua e inchiderea, si toate celelalte solutii pe care le-ati gasi impreuna cu ANAF-ul si cu mediul de afaceri pentru ca vreau pe 1 mai sa avem mai multi turisti mai multe cheltuieli si toate fiscalizate, si la munte si la mare", a spus miercuri Victor Ponta, scrie StirileProtv.ro.
DW: Moldova se inarmeaza! Ministrul Apararii: "Neutralitatea este o piatra care ne-a facut permanent sa ne poticnim!" Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, comandant suprem al Fortelor Armate, i-a convocat marti pe ministrul Apararii, Viorel Cibotaru, si pe seful Marelui Stat Major, generalul Igor Gorgan. S-a discutat despre consolidarea capacitatii de aparare a tarii. Comunicatul Presedintiei referitor la intalnirea celor trei factori de decizie din domeniul apararii ofera putine detalii. Se anunta ca generalul Igor Gorgan i-a raportat sefului statului despre pregatirea exercitiului tactic "Scutul nordic 2015", programat pentru luna aprilie, in cadrul caruia "ar urma sa fie efectuate trageri demonstrative de lupta pentru a fi testata pregatirea, organizarea si relationarea interna a efectivului militar". De asemenea, vor fi verificate tehnica si armamentul, precum si "potentialul si capacitatea de manevra a artileriei si cooperarea acesteia cu fortele luptatoare", anunta Deutsche Welle.
Cum poti lua viza de America pe loc, direct de la Ambasada SUA. Tot mai multi romani solicta vize pentru a calatori in America, indeosebi pentru scopuri turistice, dar si de afaceri. Anul trecut, de exemplu, au avut loc 42.000 de interviuri pentru vize. 90% din solicitari au fost aprobate! Reprezentantii Ambasadei Sta telor Unite ale Americii la Bucuresti spun ca procesul de acordare a vizelor de tip B1/B2 (n.r. - vize turistice) este foarte simplu, insa, cerintele americanilor de acordare a intrarii pe teritoriul lor trebuie respectate "la sange". Ambasada Americana si-a deschis, ieri, portile, iar reprezentantii insitutiei au explicat pentru jurnalisti care sunt pasii pentru obtinerea unei vize temporare. Chiar daca pare greu de crezut, un roman poate primi viza pe loc. Iata cum: Primul pas care trebuie facut de un roman ce vrea sa calatoreasca in Statele Unite este sa intre pe site-ul ambasadei, la sectiunea vize, unde trebuie sa urmeze pasii foarte simpli indicati de reprezentantii institutiei americane. Cel mai important aspect este completarea Formularului DS-160 in care solicitantul vizei trebuie sa raspunda la mai multe intrebari, cu caracter personal, cum ar fi ocupatia sau situatia sociala. iar intrebarile sunt in limba engleza. La respectivul formular trebuie atasata si o fotografie realizata in ultimele sase luni, informeaza EVZ.
Kosovo - mezinul ambitios al Europei. Ii va recunoaste Romania independenta? La 16 ani de la incheierea razboiului, "Adevarul" a mers in Kosovo si va prezinta situatia actuala din micutul stat ex-iugoslav, dramele unor oameni captivi intre tari vecine cu interese politice meschine si zbuciumul pentru o viata normala, libera si recunoscuta. Cel mai tanar stat din Europa, cu jumatate de populatie sub 27 de ani, inca are nevoie de parintii adoptivi internationali care sa-i ghideze alegerile. Kosovo, acest mezin ambitios, se lupta in continuare cu fantomele trecutului. 16 ani nu sunt indeajuns pentru a pune pe picioare un stat care a fost faramitat de conflicte etnice, de setea de putere a unor lideri mondiali, de dorinta de expansiune teritoriala cu pretul a sute de mii de morti, indiferent de Dumnezeul fiecaruia, de limba vorbita sau de statutul social. In timp ce kosovarii de rand - fie albanezi, fie sarbi - nu-si doresc decat decentul unei vieti europene, liderii politici nu reusesc sa se dezica de metehnele balcanice, mostenite si de romani: coruptia, furtul si minciuna. Cu toate acestea, in Kosovo se simte schimbarea, dorinta de a ajunge un fel de "Singapore al Balcanilor", de a trece peste crimele de razboi, peste ura etnica si de a se alatura Uniunii Europene, scrie Adevarul.