Decalogul clanurilor. Cele zece legi ale Mafiei din Romania pe care niciun interlop nu le poate incalca; Polonia isi face sistem de aparare antiracheta; Der Spiegel: Documente secrete dezvaluie modul in care functioneaza statului islamic
Decalogul clanurilor. Cele zece legi ale Mafiei pe care niciun interlop nu le poate incalca. Cosa Nostra de Romania. In ultimii ani, procurorii DIICOT au retinut membri ai celor mai puternice clanuri mafiote, cum ar fi cel al Sportivilor, Cordunenilor, Caran si, bineinteles, al Camatarilor. Din marturiile culese de anchetatori si din discutii cu membrii acestei lumi reiese ca aceasta lume are un set propriu de legi in care respectul fata de lider ocupa locul central. LEGEA 1 - Cooperare cu Politia. In fiecare judet este desemnat un lider care trebuie sa tina legatura cu Politia. Acesta face schimb de informatii cu oamenii legii in momentul cand au loc incidente in oras pentru a linisti lucrurile rapid. In schimb, autoritatile trebuie sa impiedice varsarile de sange dintre gasti. LEGEA 2 - Ucigasul unui interlop va fi judecat de Mafie. Nimeni nu are voie sa se razbune pe cont propriu. LEGEA 3 - Mama trebuie iubita. Obligatia interlopilor este sa-si tina mama aproape si sa aiba grija de ea. Cazul Camatarilor evidentiaza cel mai clar acest lucru. Nutu si Sile Camataru erau luati la intrebari doar de catre mama lor, scrie EVZ.
Polonia isi face sistem de aparare antiracheta. In urmatoarele saptamani, Varsovia va face una dintre cele mai mari achizitii de armament din istoria Europei de Est, inclusiv submarine si un sistem antiracheta de 10 miliarde de dolari . Agresivitatea Rusiei din ultimele 18 luni a determinat autoritatile poloneze "sa bage adanc mana in pusculita nationala" pentru a cumpara armament. Varsovia va da 2,5 miliarde de dolari pe 70 de elicoptere multirol, dar si alti bani pe drone si arme sofisticate cum ar fi rachetele de croaziera pentru submarine, arme pe care si le permit, de obicei doar marile puteri. Ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak a declarat ca a solicitat SUA sa ii permita sa achizitioneze rachete Tomahawk pentru a-si echipa submarinele. Polonia intentioneaza sa cumpere trei noi submarine de atac, sa le doteze cu rachete de croaziera, furnizate de americanii de la Raytheon sau francezii de la DCNS, anunta Adevarul.
Exclusiv, Der Spiegel: Documente secrete dezvaluie modul in care functioneaza statului islamic. Publicatia germana Der Spiegel a avut acces in exclusivitate la documentele ofiterului irakian care a planificat crearea statului islamic din Siria. Potrivit jurnalistilor, organizatia care aparent pare condusa doar de fanatismul religios, este de fapt o organizatie extrem de bine calculata, cu actiuni meticuloase. Cand "creatorul" Statului Islamic (SI), Haji Bakr, a murit, a lasat in urma planurile Statului Islamic, pe care intentiona sa le pastreze secrete, scrie EurActiv.ro.
Instanta suprema a decis ca lui Rudel Obreja i s-au incalcat drepturile in arest. Ce trebuie sa ii asigure politistii de acum inainte. Articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a fost incalcat fata de Rudel Obreja, prin faptul ca nu s-au respectat normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate, a decis, luni, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Judecatorii ICCJ au luat in discutie, luni, cererea de inlocuire a masurii arestului preventiv formulata de Rudel Obreja. Aceasta solicitare a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box a fost respinsa, insa magistratii au dispus ca locul de detinere sa ii asigure lui Obreja spatiul personal prevazut de lege. Mai exact, judecatorii au stabilit ca in celula sa fie cazat un numar de persoane care sa respecte norma recomandata pentru celulele colective. In plus, ICCJ a dispus asigurarea servirii mesei fata de Rudel Obreja intr-o sala special amenajata, cu respectarea normelor de libertate aprobate prin lege, informeaza Gandul.
ADN-ul romanesc al visului american. Poveste cu emigranti romani la inceput de secol XX. Povestea romanilor plecati peste marea apa la inceputul secolului trecut, ca si cea a valurilor de romani emigrati mai tarziu, nu e nici pe departe un subiect epuziat. Cel mult clasat. Vorba aia: "Afara, afara, cu Diaspora din tara!" Aceasta poveste urmeaza inca a fi scrisa. Articolul de fata, subiect al unei conferinte tinuta de Andrei Popovici, in 1937, in mai multe orase din Ardeal, e o completare la aceasta istorie. Autorul, care a trait printre romanii americani mai bine de un deceniu si jumatate, descrie conditia emigrantului roman plecat in Lumea Noua si viata comunitatii romanesti de acolo la inceput de secol XX. Cu bune si cu rele, cu necazuri si bucurii. Asa cum numai cineva care "a tinut in mana toiagul pribegiei" o poate face, scrie Romania Libera.
Chef cu gratare si miros de mici, printre morminte. Tiganii au intins mesele prin cimitire, de Pastele Blajinilor. Chef mare, fum si gratare incinse printre morminte, luni, de Pastele Blajinilor, zi in care in mod traditional, se da de pomana pentru sufletele celor adormiti. La Buzau si nu numai, tiganii au intins mese mari si bogate in cimitire si au insirat la vedere zeci de cozonaci, oua rosii, kilograme de fripura, sute de sarmale si bauturi de tot felul. Nu toti au apreciat atmosfera. "E frumos sa bem, sa mancam la mormintii nostri ca asa ne-a lasat Dumnezeu. Fripturi, cu mici, cu oua, cu branzeturi, vinuri din toate calitatile, coniace de care vrea lumea." La Buzau, tiganii au intrat cu masinile pe alei si au intins mese bogate. Apoi au incins gratarele. Mai in gluma mai in serios mirosul de friptura te trezea din morti, anunta StirileProtv.ro.
DW: Natiune si teritoriu, o relatie pusa sub semnul intrebarii. Votul prin corespondenta nu este doar un subiect de politica interna romaneasca, ci unul care exprima cu mare putere criza statului-natiune din Europa zilelor noastre. Una din mizele consultarilor de la Palatul Cotroceni este legea votului de la distanta. Aplicarea unei legi riguroase pretinde o adresa care sa fie reperul exact al unei corespondente de durata, or nu toti romanii plecati sa caute un job in strainatate dispun de o situatie stabila. Liberalul Mihai Voicu avertiza, la un moment dat, ca legea nu va face miracole si ca va fi nevoie, la fel ca si pana acum, de noi sectii de votare in strainatate. Dificultatea aceasta atrage insa atentia asupra unei probleme cu totul noi in istoria recenta. Ideea ne-a fost sugerata de filosoful italian, Giorgio Agamben, care, meditand asupra temei refugiatilor, sugera o solutie pentru o Europa viitoare, in care toti rezidentii statelor europene (cetateni si non-cetateni) s-ar afla in conditie de exod sau refugiu. Viziunea sa pare la prima vedere exagerata, dar romanii cel putin au creat un precedent care-i valideaza in buna masura perspectiva, informeaza Deutsche Welle.
Analiza lui George Maior despre razboiul informational al Rusiei, in topul celor mai apreciate articole de pe Financial Times. Intr-un articol publicat pe blogul Financial Times, fostul director al Seviciului Roman de Informatii George Maior avertizeaza asupra razboiul informational declansat de Rusia la adresa Occidentului, subliniind UE si NATO trebuie sa adopte o noua strategie de securitate. Articolul se afla pe locul al patrulea in topul celor mai citite de pe site-ul FT. "Dupa cum au aratat dezvaluirile despre atacurile cibernetice lansate in toamna anului trecut impotriva Statelor Unite, Rusia este angajata intr-un intens razboi informational contra Occidentului. Alte tinte ale atacurilor cibernetice ruse au inclus Germania, Estonia, Romania, Ucraina si Georgia. Dupa cum a declarat recent in Senatul SUA directorul serviciilor americane de informatii, James Clapper, amenintarea rusa este "mai grava decat se estima initial", scrie George Maior in articolul intitulat "Russia's silent war against the west / Razboiul tacut al Rusiei impotriva Occidentului", scrie EVZ.