De ce nu se construieste autostrada spre Moldova?; Viitorul dupa Charlie Hebdo. Care este pericolul pentru Romania; Interviu cu Vasile Simileanu, directorul revistei Geopolitica. Planul Rusiei: controlul asupra gurilor Dunarii
De ce nu se construieste autostrada spre Moldova? Au umflat costurile si au facut un proiect prost. Sefii de la Drumuri au aprobat pe genunchi studiul de fezabilitate privind autostrada Targu Mures -Iasi. Pretul stabilit e de 2,5 ori mai mare. Autostrada Co marnic- Brasov nu este singurul proiect in care s-a umflat pretul. In documentatia care trebuia sa stabileasca traseul si costurile construirii autostrazii Targu Mures-Iasi s-a calculat ca fiecare kilometru, din cei 300, cat va avea drumul, va costa aproximativ 16 milioane de euro. In total: 4,8 miliarde de euro. Asta, in conditiile in care standardul de cost privind construirea unui kilometru de autostrada spre munte, adica in zone dificile, ar trebui sa fie de cel mult sase milioane de euro, scrie EVZ.
Viitorul dupa Charlie Hebdo. Care este pericolul pentru Romania. Islamofobia va fi si mai mare si mai periculoasa in Europa, in urma atacurilor teroriste de la redactia Charlie Hebdo, atrag atentia specialistii. Pana si o societate mai "letargica:, precum cea romaneasca, ar putea avea de suferit, insa posibilitatea atacurilor teroriste pe teritoriul romanesc ramane mica. Magistratii francezi vor da luni un verdict in cazul romanului de 34 de ani arestat vineri in fata unei moschei din Franta, unde, inarmat cu un cutit, a amenintat cu moartea mai multi musulmani aflati in zona. Barbatul ar suferi de afectiuni psihice potrivit investigatiilor ce i-au fost facute in acest weekend, a transmis Ministerul Afacerilor Externe. Continuarea in Adevarul.
Interviu cu Vasile Simileanu, directorul revistei Geopolitica. Planul Rusiei: controlul asupra gurilor Dunarii. Vasile Simileanu, director al revistei Geopolitica, spune ca atentatele din Franta seamana cu niste "crime comandate". Colonelul in rezerva Simileanu sustine ca scaderea pretului petrolului pe plan global face parte dintr-o "strategie de descurajare" a Statului Islamic si a Rusiei, in asa fel incat bugetele acestora sa scada si sa le oblige sa se retraga din teritoriile pe care le controleaza. Romania e prea aproape de Statul Islamic, de care e despartita doar de Marea Neagra si Turcia, mai observa Vasile Simileanu, care preda geopolitica la ASE si la Universitatea Bucuresti. Simileanu sustine insa ca nu s-a intalnit niciodata cu Alexandru Dughin, ideologul Uniunii Eurasiatice si nici nu stie cum a ajuns pe aceasta lista. Vasile Simileanu declara ca Rusia nu are de gand sa lase din mana Republica Moldova si nici sa abandoneze estul Ucrainei, de unde Moscova ar vrea "sa controleze gurile Dunarii". Integral in Romania Libera.
Antiterorism occidental la rascruce. Se confirma cu asupra de masura ca atacurile teroriste pariziene soldate cu moartea unor ziaristi, politisti si clienti ai unui magazin evreiesc au constituit in vest un punct de cotitura. Arestarile si interogarile de prezumtivi teroristi si de complici se tin lant. Britanicii se gandesc sa-si inarmeze, in fine, politistii. Iar in Franta, Belgia, Irlanda, Grecia si Germania autoritatile, aparent constiente de pericole, dar si de mutatiile petrecute la nivelul psihologiei sociale, in statele occidentale, au continuat in ultimele zile sa ia masuri anti-teroriste intr-o proportie fara precedent. Li s-au raliat si unele concerne mari, precum Daimler si Ford, muncite de frica de terorism. E lesne de imaginat ce s-ar putea intampla daca s-ar manipula mecanismele electronice ale unor aparaturi sofisticate. Un material Deutsche Welle.
Cum arata "Pentagonul" lui Basescu. Noua dilema imobiliara a fostului presedinte. Plecat de la Palatul Cotroceni pe 21 ianuarie, presedintele Traian Basescu a intrat in vacanta politica inainte de a decide in ce casa ar urma sa se mute pe 20 februarie, atunci cand Vila Lac 3, langa care si-a facut in ultimii 10 ani inclusiv gradina de legume, ar urma sa ii revina lui Klaus Iohannis. Situatia casei pe care a revendicat-o de la stat potrivit legii care le da fostilor presedinti dreptul la o resedinta oficiala pe tot parcursul vietii, inca incalcita, a ramas in mainile lui Dorel Onaca, fost, prezent si viitor consilier al sau. "Domnul presedinte nu a vazut pana acum niciuna dintre locuinte", spune Dorel Onaca asteptand ca SPP, RA-APPS si "unitatile responsabile" sa se puna in miscare "analizand care dintre cele 7 imobile propuse indeplinesc criteriile de resedinta oficiala". In realitate insa, cat Basescu amana decizia, Guvernul a redus lista celor 7 case la 5 si, contrar calculelor lui Onaca, asteapta un raspuns din partea fostului presedinte, considerand ca toate procedurile sunt deja indeplinite, potrivit Gandul.
Cum s-a prabusit fostul club de fotbal al lui Porumboiu - 30 de milioane de euro datorii la stat, in 12 ani. Omul de afaceri: "Sunt minciuni sfruntate!" Sporting Club Vaslui a reusit "performanta" de a acumula, in cei 12 ani de activitate, datorii de 85 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro numai la bugetul de stat. Despre datoriile care au devenit cunoscute saptamana trecuta, in timpul procesului de insolventa a clubului, Adrian Porumboiu sustine ca "sunt minciuni sfruntate" si ca "grupul meu de firme nu are nicio legatura cu aceasta poveste a datoriilor la stat". Milionarul Adrian Porumboiu (64 de ani) se confrunta cu probleme financiare uriase dupa ce, in ultimul an, pe rolul instantelor au curs zeci de incuviintari de executare silita pe numele firmelor sale, scrie Adevarul.
Treseistii Parlamentului. Cine sunt senatorii si deputatii care au cele mai multe "transferuri" la activ. Traseismul politic, mai ales in Parlament, este unul dintre cele mai raspandite fenomene. De la an la an, multi parlamentari aleg sa-si paraseasca partidul pe listele caruia au fost alesi. In primii doi ani din actuala legislatura, nici mai mult, nici mai putini de 117 parlamentari au facut migratie politica. Cel mai afectat partid a fost cel al lui Dan Diaconescu, urmat de PNL. Cine sunt traseistii Parlamentului, citeste intr-un articol Gandul.
2,7 milioane de romani nu au un partener de viata. Profilul celor care isi cauta sufletul pereche pe internet. A fost un sfarsit de an singuratic pentru zeci de mii de romani. In perioada sarbatorilor numarul celor care si-au facut cont pe site-urile matrimoniale a crescut si cu 50%. Femei si barbati deopotriva au pornit in cautarea unui partener. Daca in anii trecuti cei mai multi dintre cei care cautau iubirea pe internet aveau peste 40 de ani, anul acesta sunt foarte multi tineri. Mihai a decis sa-si caute jumatatea pe internet dupa ce anul trecut si-a petrecut sarbatorile singur. Dupa luni bune de cautari, a gasit o femeie cu care spera sa aiba o relatie de lunga durata. Un reportaj Stirile Pro Tv.