De ce au reactionat romanii atat de virulent in cazul elevei violate de 7 tineri din Vaslui? Psihologul Daniel David: Cand oamenii simt ca justitia nu este foarte eficienta, se reintorc la mecanisme mai primitive de organizare sociala

21.07.2015 12:48

Cazul elevei de 18 ani care a fost violata in judetul Vaslui a starnit reactii virulente din partea cetatenilor, dar si din partea vectorilor de opinie, jurnalisti si artisti deopotriva. Peste 100.000 de romani (pana in momentul publicatii articolului) au semnat o petitie pe internet prin care cer arestarea celor 7 tineri acuzati de viol, iar numarul celor care se alatura cauzei creste semnificativ de la o ora la alta , dupa ce petitia a fost preluata de majoritatea mass-media.
 

  • Psihologul Daniel David a explicat pentru Hotnews.ro care este mecanismul psihologic din spatele acestui comportament. Acesta considera ca reactiile oamenilor sunt de inteles in contextul in care “statul pe care il avem nu este un stat suficient de puternic” si atunci “cand oamenii simt ca justitia nu este foarte eficienta, se reintorc la mecanisme mai primitive de organizare sociala.”

"Lucrurile sunt complicate, in sensul ca, din punctul de vedere psihologic, aceste reactii sunt de inteles, deoarece statul pe care il avem nu este un stat suficient de puternic, un stat care sa promoveze suficient de bine valorile pe care le avem. Si atunci cand statul nu este suficient de puternic, oamenii se reintorc la tehnicile vechi, in care comunitatea, grupurile hotarau ceea ce este bine si ceea ce este rau. Nu este un mecanism sofisticat, este un mecanism simplu: atunci cand statul nu isi face datoria, ne reintoarcem la mecanisme anterioare statului. Si, sigur, aceasta vine si pe profilul nostru cu tendinta de a exagera lucrurile, fie in sens pozitiv, fie in sens negativ, dar cum am spus este de inteles aceasta reactie in contextul psihocultural pe care il avem si in contextul unui stat slab”, a considera psihologul Daniel David, autor al unuia dintre cele mai importante studii din ultima suta de ani, “Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor”.

Discrepanta intre asteptarile publicului, luand in considerare si maniera explicita in care actul violului a fost prezentat in mod public, si decizia judecatorilor de a-i judeca in libertatea pe cei 7 tineri acuzati de viol au generat aceste reactii emotionale puternice din partea romanilor, considera psihologul.

Din punct de vedere psihologic, declicul este foarte clar. Din moment ce a fost prezentat in spatiul public cazul legat de viol exact cum a fost, foarte incarcat din punct de vedere negativ, iar dupa aceea, tot in spatiul public, s-a venit cu pozitia justitiei care a hotarat sa-i judece in libertate (n.r.: pe cei 7 tineri acuzati de viol)  a generat acest conflict intre ce se astepta spatiul public, oamenii si ceea ce s-a intamplat de fapt. Intotdeauna aceasta discrepanta genereaza reactii emotionale puternice. Si atunci aceasta discrepanta intre ce se asteptau ei si ceea ce au vazut ca se intampla a generat aceasta polarizare foarte puternica  din punct de vedere emotional. [...] Cu cat discrepanta intre asteptarile lor si ceea ce se intampla este mai mare, cu atat reactia emotionala este mai puternica. Reactia emotionala puternica, mai ales cand este negativa, ca in acest caz, genereaza reactii comportamentale si verbale exagerate si foarte violente ”, a explicat Daniel David pentru Hotnews.ro, intrebat fiind ce a produs declicul care a starnit reactia prompta si virulenta simplilor cetateni, dar si a vectorilor de opinie, jurnalisti si artisti deopotriva.

Psihologul Daniel David afirma ca propagarea de mesaje in mass-emdia impotriva sustinatorilor celor 7 acuzati, dar si impotriva victimei nu fac decat sa intareasca grupurile deja formate, astfel contribuindu-se la polarizarea unei situatii deja existente.

Astfel de mesaje nu fac decat sa intareasca grupurile care oricum s-au format, adica grupurile care sunt mai pozitive sau mai negative vizavi de situatia care a avut loc. Si atunci astfel de mesaje contribuie la polarizarea unei situatii care oricum exista. Si aceasta accentuare a polarizarii duce practic la lipsa evaluarilor nuantate”, a sustinut acesta, raspunzand astfel la intrebarea ce impact are difuzarea mesajelor negative la adresa acuzatilor sau a victimei.asupra societatii.

Psihologul apreciaza ca siguranta sociala este determinanta si de predictibilitate, iar atunci cand deciziile statului de drept nu sunt predictibile, oamenii se intorc la mecanisme sociale primitive, in care ne facem dreptate singuri.

Da, este si acest mecanism. Statul de drept este slab. Statul de drept este si el inconsistent, uneori rigid si dur, alteori prea ingaduitor astfel incat oamenii nu mai pot face predictii, nu mai au siguranta. Practic, siguranta sociala printre altele este determinanta si de predictibilitatea pe care o poti face. In conditiile in care nu mai pot face predictibilitate, oamenii se intorc la mecanisme sociale primitive, in care ne facem dreptatea noi insine“, a raspuns psihologul fiind intrebat daca reactia oamenilor poate fi considerata un mecanism de autoaparare. Acesta mai considera ca din punct de vedere psihologic aceasta situatie este una “absolut normala”.

In final, Daniel David a atras atentia asupra modului de prezentare a acestor cazuri de catre mass-media, sustinand astfel ca informatia nu trebuie blocata sau cenzurata, insa jurnalistii ar trebui sa fie atenti la modul in care prezinta astfel de cazuri deoarece anumite “modalitati de prezentare pot sa duca la conflicte si antagonizari sociale”.

Peste 100.000 de romani au semnat, la momentul publicarii acestui articol, o petitie online prin care cer arestarea celor 7 tineri acuzati ca ar fi violat o eleva de 18 ani din judetul Vaslui. 
 

Reactiile virulente ale publicului si o campanie de presa, sustinuta de un ziar central, au inceput dupa ce judecatorii au decis, la 5 luni dupa arestare, ca cei 7 pot fi judecati in libertate, dupa ce 3 dintre tineri au recunoscut fapta. Acestia sunt cercetati in libertate pentru viol si lipsire de libertate.

La amplificarea sentimentului de indignare publica au contribuit si apropiatii suspectilor, dupa ce familia unuia dintre acestia a pornit o campanie de denigrare a fetei si de sustinere a acuzatilor. 

In plus, consatenii, in mare parte, au condamnat-o pe victima, iar prietenii celor 7 tineri au transmis prin intermediul retelelor de socializare mesaje in apararea acestora precum “Nu a fost viol, ci sex-surpriza“ si „Nu meritam cinci ani pentru cinci minute“. 

Mesajele au indignat atat simpli cetateni cat si artistii si jurnalistii care au raspuns la randul lor prin mesaje ferme si, uneori, cu atacuri la adresa acuzatilor. In acesta ultima categorie poate fi incadrat si un material de opinie semnat de jurnalista Ramona Ursu, intitulat “Violeaz-o pe ma-ta cinci minute, ma, psihopatule! Sigur o sa-i placa!”.

Unul dintre ziarele centrale a pornit o campanie de sustinere a victimei, intitulata “Dreptate pentru fata violata din Vaslui”, prin care ii invita pe cititori sa transmita mesaje de sustinere fetei.

Cei 7 suspecti ar fi violat-o pe tanara, in luna noiembrie 2015,  în mai multe randuri pe un camp din apropierea comunei Valeni, dupa ce unul dintre suspecti i-ar fi spus elevei ca o va duce acasa cu masina de la liceul unde aceasta invata, situat la aproximativ 10 kilometri de locuinta fetei. In schimb, tanarul ar fi dus-o pe un camp din apropierea comunei Valeni, unde locuiesc cei 7 suspecti de viol, si impreuna cu alti 5 tineri ar fi violat-o pe eleva, aceasta lesinand de mai multe ori în acest timp. La un moment dat, cei 6 tineri ar fi dus-o pe victima intr-un alt loc, unde ar fi venit si cel de-al 7-lea tanar, care la randul sau, alaturi de ceilalti, ar fi violat-o pe tanara in mai multe randuri. Cei 7 ar fi lasat-o pe tanara la cateva sute de metri de locuinta sa.

sursa:hotnews

Parerea ta:

Niciun comentariu găsit.

Comentariu nou