Cum sunt atrase femeile de Statul Islamic?

08.04.2015 20:16

Luna trecuta doua femei au fost acuzate de conspiratie pentu ca au utilizat "o arma de distrugere in masa" in New York. Acestea au sustinut ca sunt "cetateni ai Statului Islamic", chiar daca nu au calatorit niciodata acolo. Motivele pentru care nu au mers in zonele controlate de ISIS sunt varsta sau casnicia, relateaza BBC. Statul Islamic "pacaleste" femeile cu un mesaj puternic, oferindu-le speranta ca vor fi "mamele fondatoare ale unui nou stat".

Ingrijorarea femeilor referitoare la varsta si la starea civila nu este surprinzatoare. Discutiile online arata ca extremistii Statului Islamic se asteapta ca femeile sa fie dispuse si sa poata sa se casatoreasca imediat ce au ajuns in Siria.

Casatoria cu un luptator ofera o identitate puternica, un sentiment de apartenenta la comunitatea mai larga.

Alegerea falsa

Majoritatea analizelor arata ca aceste femei resping liberalismul occidental, confirmand insa ca ceilalti membri ai societatii nu pot intelege dificultatile pe care le infrunta.

Femeilor le este oferita o alegere falsa: ori primesc drepturi si feminism ori "traditie" si "credinta".

Pretentia de a le primi pe toate este vazuta in comunitatea lor ca ceva "nerezonabil".

ISIS valorifica aceasta situatie, punand in mod constant sub semnul intrebarii statutul femeilor in Occident. Gruparea jihadista evidentiaza lupta pe care femeile din Vest o duc pentru imaginea corporala, corvoada unui loc de munca si a treburilor casnice, cultura violului, pornografia sau rasismul.

Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca ISIS este o grupare feminista. Pentru ei femeile nu sunt egale cu barbatii si resping activ potentialul feminismului liberal occidental.

Femeile din cadrul Statului Islamic primesc foarte putina libertate in ceea ce priveste calatoriile, munca sau rolurile publice.

Potrivit unui manifest recent, tradus de think-tankul Quilliam Foundation, femeile pot abandona rolurile domestice pentru a lupta "daca dusmanul ii ataca tara, iar barbatii nu pot sa o protejeze si daca imamii emit o fatwa in acest sens".

Femeile Statului Islamic stiu ca inca nu este cazul sa se gandeasca la asa ceva, ceea ce demonstreaza ca mesajele ISIS curpind atat spatiul personal-privat, cat si cel public-politic.

Conturile de pe retelele de socializare ale femeilor jihadiste sunt pline de speranta si de un romantism naiv.

Anna Erelle, reporter sub acoperire, a devenit o celebritate in mediul online dupa ce a fost recunoscuta ca logodnica lui Bilel, un cunoscut luptator european jihadist.

In cadrul Statului Islamic, casatoria reprezinta mai mult decat uniunea privata dintre doua persoane. Dorintele personale sunt combinate cu idei generale despre ce inseamna o viata buna si un sens comun.

Bint Nur, nevasta unui luptator britanic in Siria, a scris pe Ask.fm in 2014 ca "Femeile construiesc barbatii, iar barbatii construiesc Umma (n.red. comunitatea musulmana).

Alegerile personale ale femeilor Statului Islamic- treburi casnice, copii, casatorie-se refera la construirea unui nou stat.

Potrivit site-ului de stiri Vocativ, 45% din propaganda ISIS se centreaza pe efortul de a construi si a sustine inflorirea califatului.

Pe langa constructia de drumuri si infrastructura locala, exista mesaje referitoare la politie, la munca de caritate, sistemul judiciar, spitale si proiecte agricole.

Pentru femeile tinere care calatoresc in Siria si Irak scopul este unul mai larg: datoria lor de a deveni mamele fondatoare ale unui nou stat.

Acest lucru contrasteaza cu discursul public negativ despre tinerii musulmani care traiesc in Europa: ei sunt prezentati ca amenintatori, riscanti, "extraterestri".

Pentru a face fata jihadistilor din Statul Islamic este nevoie de mai mult decat combaterea discursului religios, mai mult de o noua legislatie sau acordarea unor noi competente serviciilor de politie sau securitate - va fi nevoie de un program care sa combata radicalizarea, care necesita la randul sau abordarea tinerelor musulmane.

Femeile musulmane sunt reduse la tacere de atmosfera politica actuala pentru ca le este teama ca sunt spionate sau ca vor fi tratate ca "radicale" fara sa fie cazul, doar pentru ca pun intrebari, ceea ce nu face altceva decat sa le impinga spre extremism, noteaza BBC.

sursa:hotnews