Cum au rezolvat alte tari votul diasporei; Prima demisie a unul lider de partid, dupa rezultatul slab la alegerile prezidentiale; Prinsi pe mandate de siguranta nationala. Afacerile liderului PSD care au dinamitat "reteaua Duicu"

04.11.2014 18:50
Solutii. Cum au rezolvat alte tari votul diasporei. Multe tari europene au gasit solutii inteligente pentru a evita situatii de genul celei care s-a intamplat pe 2 noiembrie, cand mii de romani din strainatate nu au putut vota din cauza proastei organizari. Doar 160.000 de concetateni si-au putut exercita drepturile electorale, in conditiile in care numarul romanilor din strainatate depaseste 3 milioane. Adrian Moraru, director adjunct la Institutul de Politici Publice, ne-a precizat ca exista trei modalitati prin care romanii din diaspora pot vota. Cea mai ineficienta metoda o reprezinta sporirea numarului de sectii de votare: ar trebui implicat un mare numar de personal administrativ, iar amenajarea sectiilor costa bani. Mai ales daca s-ar respecta proportiile existente in tara, unde vorbim - in zonele rurale - de o sectie de vot la 2.000 de alegatori, scrie Romania Libera

Prinsi pe mandate de siguranta nationala. Afacerile liderului PSD care au dinamitat "reteaua Duicu". Doua mandate de siguranta nationala, emise de Curtea Suprema la solicitarea SRI, pe numele afaceristului Constantin Popescu, au stat la baza unor mega-dosare ale procurorilor DNA in Mehedinti. Anchetele au dezvaluit o adevarata caracatita de interese in care erau implicati politicieni locali, judecatori, procurori si politisti. Popescu este presedinte al PSD Orsova, iar firmele sale au ajuns in ultimii ani sa controleze serviciile publice din Orsova. De exemplu, firma sa Floricola SA era operatorul public pentru apa, canal si salubritate, care incasa, anual, aproximativ 65 - 70% din bugetul de impozite si taxe locale. O alta firma a sa, abonata la contracte publice, este Energoutilaj Prest-Serv SRL, anunta EVZ

Prima demisie a unul lider de partid, dupa rezultatul slab la alegerile prezidentiale. La nici 24 de ore de la inchiderea urnelor la alegerile prezidentiale au venit si primele demisii din cauza rezultatelor proaste la vot. Presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, si candidatul partidului la prezidentiale, Szilagyi Zsolt, vicepresedinte al PPMT, au anuntat, luni, ca isi depun demisiile din functii, asumandu-si raspunderea pentru rezultatul alegerilor. Toro T. Tibor a declarat, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca PPMT nu a reusit sa convinga suficienti alegatori maghiari de faptul ca "politica nu inseamna doar guvernarea centralista", informeaza Gandul.

"Turul doi incepe de la 0-0". Sportul si alegerile pentru presedintie sau cum sa profiti de Steaua si Halep pentru a obtine voturi. Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat luni dimineata, la ora 11:00, noi rezultate oficiale partiale, dupa centralizarea voturilor din 98,3% din sectii. Conform datelor, Victor Ponta a obtinut 40,33% din voturi, iar Klaus Iohannis 30,44%: "A fost o victorie de etapa. Practic, au fost doar calificarile. Meciul incepe de la 0-0", a declarat candidatul PSD pentru presedintie, Victor Ponta, imediat dupa inchiderea urnelor. Concret, pe 16 noiembrie, in turul doi electoral, Romania va avea de ales intre un candidat care a profitat de evenimentele sportive din ultimul an - Victor Ponta, si unul care nu a pomenit in niciun discurs politic fenomenul care strange periodic romanii in fata televizoarelor sau pe stadioane si arene sportive - Klaus Iohannis. 1,7 milioane de likeri are Steaua pe Facebook. Un milion de likeri are si Simona Halep. Steaua si jucatoarea aflata pe locul 3 in lume sunt, practic, doua institutii in sportul romanesc. Ponta a incercat sa-si insuseasca din capitalul acestora de imagine, scrie ProSport.ro.   

Cum s-au vazut alegerile din judetul Teleorman. Victor Ponta, candidatul Aliantei electorale PSD-UNPR-PC, ar fi castigat alegerile prezidentiale din primul tur, daca toata tara ar fi votat cum s-a votat in Teleorman. De la fata locului, ziua alegerilor a fost o imbinare de speranta si deznadejde, toate puse in carca unui singur candidat. Primul tur al alegerilor prezidentiale a inceput in forta in judetul Teleorman, acolo unde s-a inregistrat una dintre cele mai puternice prezente la vot din tara. La ora 7, sectia de votare numarul 43 din Rosiori de Vede isi deschidea usile pentru cei nerabdatori sa aleaga o "viata mai buna", motto-ul plin de speranta cu care teleormanenii au pus stampila pe buletinul de vot si in acest an. O duminica friguroasa la Rosiori de Vede i-a intampinat pe cei care s-au incumetat sa iasa la vot inca de la primele ore ale diminetii. O zi in care posterele candidatilor inscrisi in cursa pentru Cotroceni se zaresc prinn ceata groasa asternuta peste oraselul cu numai 27 de mii de locuitori, dar in care optiunile electorale sunt mai limpezi ca niciodata, anunta Adevarul.

"Drumul fructelor", traseul care strabate 18 localitati din Prahova. Turistii sunt invatati cum sa prepare tuica si dulceturi. Frumusetea livezilor pline cu pomi fructiferi de toate soiurile, dar si dealurile cu vita de vie atrag tot mai multi turisti in nordul judetului Prahova. Ei sunt invitati la plimbare pe "Drumul fructelor", un traseu care le ofera ocazia sa culeaga fructe sau sa vada cum sunt pregatite tuica, dulceata sau vinul. Turistii care viziteaza "Drumul fructelor" sunt poftiti sa guste dulceturile facute din ciresele, nucile sau merele delicioase, culese din livezile aflate in zona. Traseul strabate 18 localitati din nordul judetului Prahova. Incepe din Adunati si leaga Breaza, Cornu si Campina de Slanic Prahova si Valeni de Munte, apoi continua pana in estul judetului. Turistii se pot caza in casele oamenilor sau in cele 28 de pensiuni si hoteluri de pe traseu, informeaza StirileProtv.ro

Deutsche Welle: Emigratia se reintoarce cu fata catre casa. E scandalos ca un prim-ministru, care este si candidat in alegerile pe care le organizeaza, sa gireze un proces electoral in care mii de persoane sunt impiedicate sa voteze. Problema emigratiei romanesti a fost categoric subestimata. Sunt probabil 3 milioane de romani in strainatate si, cu toate acestea, se reia aceeasi rutina de la un ciclu electoral la altul, intr-o totala ignorare a realitatii. Anul acesta au fost tiparite 600 000 de buletine de vot pentru strainatate si au fost organizate 294 de sectii de votare, la fel ca in 2009, mizandu-se pesemne, pe repetarea situatiei de acum 5 ani.

Capitanul nationalei de fotbal a Romaniei a fost umilit in fata urnelor de vot, desi era in carje: "Am stat si am asteptat 3-4 ore!" Capitanul nationalei, Marica, a fost umilit la Stuttgart. In carje, dupa operatie, Marica a stat la coada sa voteze. Chiriches si Gardos au avut aceeasi problema la Londra. Contra s-a dat batut la Madrid. Pe Marica, ziua alegerilor l-a prins la Stuttgart, unde s-a operat. Spune ca a stat 4 ore in carje ca sa-si voteze presedintele. N-a acceptat sa se bage in fata. "Am fost la vot. Din pacate, din cauza proastei organizari, a trebuit sa stau la coada vreo 3-4 ore. Au fost probleme si la Londra, si la Paris, iar asta e foarte trist. Oamenii isi doresc sa voteze si nu sunt lasati. Sunt in carje, dar imi pasa de tara mea. Am vrut sa stau, sa astept", a spus Marica, conform Sport.ro.
 
hotnews.ro