Cum a pierdut "Regele cocainei din Balcani" 51 de kilograme de droguri la Bucuresti; Personajul saptamanii. Cum se distra Ion Iliescu la aniversarile sale; Combinatul cu mii de angajati care a ajuns la fier vechi; DW: Religia si dezvoltarea mintii stiinti
Combinatul cu mii de angajati care a ajuns la fier vechi. Candva, langa Braila era un combinat cu mii de angajati, care avea facilitati la care corporatistii de azi doar viseaza: locuinte, cantine, dispensar, gradinita si baze sportive. La combinat se produceau, anual, zeci de mii de tone de substante chimice, carton si hartie. Au venit, desigur, privatizarile. Fost inginer tehnic in Combinatul Chimic din Braila, Sorin Cartas era specialist in productia de fibre artificiale. Avea un serviciu bun, cu un salariu peste medie. Si-a dorit totusi mai mult, asa ca a profitat de libertatea de dupa '89. Declinul a inceput dupa Revolutie, atunci cand fabrica de fibre sintetice si cea de celuloza si hartie aveau o singura conducere. Guvernantii au socotit ca ar fi mai potrivit ca uriasul sa fie impartit in doua entitati. Asa au luat nastere Dunacor si Celhart Donaris. In primii ani, sapte mii de oameni au parasit platforma industriala, relateaza digi24.ro.
Cum a pierdut "Regele cocainei din Balcani" 51 de kilograme de droguri la Bucuresti. Unul dintre cei mai temuti interlopi din Europa are un proces in Romania pentru trafic international de droguri. Evelin Banev Nikolov este renumit pentru duritatea sa, slabiciunea pentru femei frumoase si accesorii scumpe. Un proces spectaculos se judeca la Tribunalul Bucuresti: este vorba de cazul "Regelui cocainei din Balcani", Evelin Banev Nikolov (50 de ani) - judecat in lipsa pentru trafic international de droguri de mare risc. "Evenimentul zilei" a aflat informatii inedite din acest dosar. Totul incepe in aprilie 2012, atunci cand procurorii DIICOT au capturat 51 de kilograme de cocaina cu o puritate foarte mare, de 93%. Drogurile erau ascunse intr-o camioneta, parcata in apropierea Piatei Unirii din Bucuresti. Era vorba de cinci colete invelite in folii de aluminiu, cu un puternic miros mentolat- pentru a nu putea fi mirosite de cainii special antrenati- si ascunse in doua genti negre de voiaj. Pretul unui kilogram de cocaina en-gros, cu puritate sub 90%, este de 40-60.000 de euro, iar endetail pretul este in jurul sumei de 100 euro/gram.
Secretele Castelului Corvinilor. Zece lucruri mai putin cunoscute despre monumentul fascinant al Hunedoarei. Castelul Corvinilor din Hunedoara are o istorie de peste sase secole, iar in prezent este unul dintre cele mai vizitate monumente din Romania. Turistii din toate colturile lumii i-au trecut pragul si au ramas impresionati de frumusetea si de legendele care circula pe seama lui, insa multe dintre secretele fortaretei au ramas necunoscute publicului larg. O multime de povesti fascinante si adevaruri despre Castelul Corvinilor raman necunoscute turistilor. "Adevarul" va prezinta zece lucruri mai putin stiute despre monumentul din Hunedoara, care a ajuns cunoscut in intreaga lume, datorita arhitecturii sale impresionante si a legendelor care circula pe seama lui.
"Toate ni se trag de cand a cumparat Basescu pamant aici". Ce spun oamenii din Nana dupa ce s-au trezit cu sechestru pe teren. Procurorii parchetului general au pus sechestru pe pamanturile Ioanei Basescu de la Nana, judetul Calarasi. Masura a fost luata in dosarul in care se verifica modul in care au fost retrocedate peste 700 de hectare de pamant. Prejudiciul, spun anchetatorii, s-ar ridica la peste 3 milioane de lei. Ioana Basescu are calitate de martor in acest caz. "Toate ni se trag de cand a cumparat Basescu pamant aici. Ce credeti, ca daca nu venea Basescu aici, cine credeti ca afla de ce se intampla? Nu stia nimeni".Primarul de la Nana este una dintre cele 12 persoane suspectate de anchetatori in dosarul retrocedarilor ilegale de la Nana. Este acuzat de abuz in serviciu fals si uz de fals. Modul in care a fost retrocedate pamanturile la Nana, inclusiv cele 290 de hectare ale Ioanei Basescu au facut obiectul unei anchete parlamentare, relateaza stirileprotv.ro.
DW: Religia si dezvoltarea mintii stiintifice. Una din intrebarile majore, desprinse din actuala dezbatere despre religie, este daca predarea ei la clasele mici ar distruge, in nuce, acele predispozitii intelectuale proprii gandirii stiintifice. In disputa legata de predarea religiei, adversarii acesteia au invocat necesitatea ca ansamblul cunostintelor deprinse la scoala sa aiba o deplina coerenta. Ar fi daunator pentru sanatatea mentala a copilului sa auda la ora de religie ca omul a fost creat de Dumnezeu, iar la ora de biologie sa afle ca omul este rezultatul unei indelungate evolutii a unei specii animale, ivite accidental. Aceste doua propozitii, care s-ar bate cap in cap, ar crea o inadmisibila "schizofrenie", cu cele mai rele consecinte. Contradictia in care ar fi aruncati copiii de la cea mai frageda varsta ar tulbura iremediabil mecanismele lor cognitive, blocand dezvoltarea mintii, scrie Deutsche Welle.
A fost Ioan Slavici spionul germanilor? Pacatele scriitorului si blestemul de 85 de ani dupa moarte - acuzat de tradare, de romani si austrieci, a infundat temnitele. Acuzat de spionaj in favoarea germanilor, Ioan Slavici a fost urmarit mare parte din viata si a facut inchisoare pana si la batranete. Celebrul prozator transilvanean a fost acuzat de tradare inca din tinerete, de cand lucra ca si gazetar in Transilvania, si a facut puscarie si sub stapanirea austriaca. Ioan Slavici face parte, dupa parerea celor mai multi specialisti, din careul cu asi al literaturii romane sau, mai bine zis, este unul dintre "cei patru clasici", alaturi de Mihai Eminescu, Ion Creanga si Ion Luca Caragiale, toti membrii ai societatii literare Junimea. Daca Caragiale reprezenta sudul, iar Eminescu si Creanga - Moldova, Ioan Slavici este un demn reprezentant al Transilvaniei. Integral in Adevarul.ro.
Personajul saptamanii. Cum se distra Ion Iliescu la aniversarile sale. De profesie inginer hidrolog, fostul presedinte nu a iubit doar puterea, ci si petrecerile. In timpul primului sau mandat, limba romana s-a imbogatit cu un nou cuvant: mineriada. Cel mai longeviv politician roman, Ion Iliescu, nu abandoneaza viata publica si continua sa fie implicat in activitatea PSD. La 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 si de la mineriada din iunie 1990, fostul presedinte pare sa fie neatins de Justitie. Prima sa functie politica importanta: in 1956 era secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitoresc. Cel mai devastator eveniment politic din cariera politica a lui Ion Iliescu a fost Mineriada din iunie 1990. Minerii, condusi de Miron Cozma si ajutati de armata, SRI si politie, au devastat sediile partidelor si ziarelor de opozitie, au ocupat Universitatea Bucuresti si au batut studenti, profesori si simpli trecatori nevinovati, aflati in zona Pietei Universitatii. Continuarea in Evz.ro.
sursa:hotnews