Computerele Apple si virusii - Cum se explica rezistenta speciala a Mac-urilor in fata atacurilor informatice
Multi considera ca OS X este un sistem de operare 100% sigur, care nu are nevoie de antivirusi dedicati. Altii atrag atentia ca lucrurile s-au schimbat si ca e tot mai mare nevoie de solutii sofisticate, in conditiile in care Mac-urile devin tot mai atragatoare pentru infractorii informatici. De ce Mac-urile sunt mult mai sigure decat PC-urile cu Windows, ce mari amenintari au existat si in ce conditii este nevoie de antivirus pe computerele Apple, puteti citi in articol.
- Avantajele Mac-ului fata de PC-uri
Computerele Macintosh de la Apple au un statut aparte in industrie. Sunt produse premium, excelent finisate si cu un sistem de operare extrem de respectat. Fanii Mac vor spune la unison ca sistemul de operare este usor de utilizat, usur de actualizat, iar computerele pornesc extrem de repede in comparatie cu Windows-ul. Utilizatorii de Mac sunt foarte fideli si putini dintre ei se mai intorc la Windows, odata ce s-au obisnuit cu sistemul de operare al Apple.
Care sunt avantajele Mac-urilor fata de PC-uri? Unul tine de faptul ca Apple dezvolta atat hard-ul, cat si soft-ul, astfel ca cele doua componente esentiale sunt extrem de bine integrate, totul functionand cat mai usor. Aceasta integrare se regaseste in faptul ca Mac este un sistem usor de utilizat, aplicatiile pot fi usor sterse si sunt eliminate la maxim lucrurile care consuma inutil energie. La Windows, diversele interventii facute de poducatorii de PC-uri pot altera performantele sistemului. La Apple acest lucru nu este posibil, din moment ce alte companii nu modifica sistemul de operare.
Un alt avantaj tine de faptul ca Mac-urile sunt extrem de fiabile si isi merita banii, mai ales ca si designul industrial marca Apple este faimos pentru simplitatea si frumusetea sa. Un alt aspect pozitiv tine de faptul ca serviciul de relatii cu clientii este eficient, in timp ce in cazul multor computere cu Windows este greu de utilizat sau nu exista. Apple a lucrat foarte mult si la partea de sincronizare a Mac-urilor cu iPhone si iPad, acest lucru functionand excelent prin iCloud. Sincronizarea eficienta aduce vanzari, fiindca un consumator multumit cu un anumit terminal Apple nu va ezita sa isi ia un alt terminal al marcii, stiind ca le poate conecta fara probleme.
Cercetarile de piata arata ca pe palierul computerelor de peste 1.000 de dolari, Apple este clar lider de piata. Mai mult, userii de OS X sunt de trei - patru ori mai dispusi sa-si instaleze cea mai noua versiune a sistemului de operare, in comparatie cu cei care folosesc Windows. Dovada in acest sens sta "raceala" cu care a fost primit Windows Vista, dar si Windows 8, versiuni pe care milioane de oameni nu au vrut sa le instaleze, preferand sa ramana la cele vechi.
- Mac-ul si virusii - Mit sau realitate?
Sistemul de operare al Apple este celebru pentru siguranta, pentru faptul ca amenintarile informatice reprezinta un pericol estrem de mic. De ce Mac-urile sunt ferite de "valurile" de malware care au facut ravagii in randul computerelor cu Windows? Sunt doua motive: unul economic si unul tehnologic.
Cel economic tine de faptul ca Mac-urile sunt mult mai rare decat PC-urile cu Windows, cota lor fiind de 6%, ceea ce inseamna intre 15 si 20 de milioane unitati vandute pe an. Pentru infractorii informatici castigurile sunt mult prea mici in raport cu efortul pe care trebuie sa-l depuna la Mac, astfel ca prefera sa atace Windows-ul care detine peste 90% din piata. Nu doar numarul computerelor cu Windows este mult mai mare, ci si vulnerabilitatile de care se poate profita sunt mult mai numeroase, aici contand partea tehnica.
Motivul tehnic tine de modul in care e construit OS X care are Unix la baza si este, in termemi informatici "sandboxed" avand o serie de "usi blindate" care tin amenintarile la distanta, nepermitand-le sa intre in nucleul sistemului. Continuand comparatia cu o casa pe care spargatorii o "iau la ochi", Mac-ul este o casa cu sistem de alarma performant, in timp ce la Windows vorbim de una fara sistem de alarma. Infractorii cibernetici vor alege solutia mai usoara.
Datorita naturii designului sau, OS X face ca virusii pentru el sa fie greu de scris si sa se auto-propage foarte greu. Pentru Windows, crearea programelor mailitoase este mult mai usoara.
- Virusii de pe Mac, cateva episoade reprezentative
OS X nu este un sistem impenetrabil, iar virusi pe Mac au existat inca inainte de 1990, diferenta fata de Windows fiind numarul extrem de mic de calculatoare afectate. Cel mai cunoscut malware care a afectat peste jumatate de milion de Mac-uri este Flashback, descoperit in vara lui 2011. Flashback se prezenta sub forma inselatoare a unui update pentru Flash Player, dar cand era executat, profita de o vulnerabilitate de Java si infecta calculatorul, facandu-l parte a unei retele botnet. Apple a fost criticata pe motiv ca a distribuit cu intarziere de trei luni update-ul lansat de Oracle pentru a repara vulnerabilitatea.
Ca bilant, virusul Flashback a facut, in doar cateva zile, peste 600.000 de victime. In raport cu cota de piata a Mac OS X, acest incident este mult mai viral decat orice alta infectie cu malware pe Windows.
Un alt episod care a afectat cateva zeci de mii de computere a fost Mac Defender, un fals antivirus creat in primvara lui 2011. Se instala cand userii dadeau click pe poze de pe Google Image si aparea o caseta care parea sa scaneze continutul calculatorului, avertizand user-ul ca a fost detectat un virus. Era sfatuit se instaleze un program care sa rezolve problema, acesta fiind malware-ul care, in unele variante, necesita si plata unei false licente, la 50 de dolari. Scopul programului era sa obtina date bancare despre utilizator, informatii din care infractorii sa faca bani.
Apple a rezolvat problema printr-un upate de soft si a introdus si noi masuri de siguranta, userii putand sa aleaga sa fie avertizati cand sunt pe cale sa instaleze programe din surse dubioase. Mac Defeneder a mai aparut si sub numele Mac Security si Mac Protector.
Cea mai recenta amenintare demna de mentionat a fost in China la final de 2014, sub forma unui Troian numit WireLunker care a infectat o serie de Mac-uri din cea mai populata tara de pe glob. Troianul profita de un proces prin care angajatorii instalau aplicatii pe terminalele angajatilor si avea ca tinta un magazin online al unei terte parti, inainte sa se instaleze pe iPhone-uri si iPad-uri. Desi au existat si opinii alarmiste, acest troian a afectat doar oameni care dezactivasera masurile de siguranta instalate de Apple pe OS X. Mai exact este vorba de mecanisme de protectie "built in" ce impiedica instalarea unor aplicatii dubioase.
Apple a blocat WireLurker la cateva ore dupa descoperire si numarul de Mac-uri infectate nu a fost mare. Amenintarea nu a fost nici pe departe de gravitatea Flashback.
Este nevoie de anti-virus pe Mac? - Uneori da
In conditiile in care cele mai mari amenintari au afectat sub 1% din cele peste 130 milioane de Mac-uri aflate in uz, foarte multi spun ca nu este nevoie de solutii antivirus dedicate, in conditiile in care sistemul este unul extrem de sigur. Sigur, insa nu impenetrabil, fiindca daca la nivel mondial cota Apple e de 6%, in unele tari bogate ajunge la 20%. In plus, tinand cont ca Mac-urile sunt produse premium, cei care le cumpara au venituri peste medie, astfel ca acesti oameni sunt tinte atragatoare pentru hackerii care vor sa puna mana pe detalii bancare.
In 2008, Apple a înlocuit recomandarile de securitate de pe pagina de suport cu o recomandare ca utilizatorii sa ruleze o solutie de securitate. Notificarea suna în felul următor:
"Apple incurajeaza utilizarea pe scara larga a mai multor solutii antivirus, astfel incat creatorii de virusi sa aiba mai mult de o aplicatie de depasit, in acest mod procesul de scriere a unor virusi devenind mai dificil".
Mesajul a fost eliminat de pe pagina de suport in mai putin de o luna de la postarea sa.
Utilizatorul final este veriga cea mai slaba, iar un antivirus este bun sa te salveze cand esti gata sa iei decizii proaste de moment, cum ar fi instalarea unei aplicatii care iti promite un serviciu util, insa care de fapt e o poarta catre un malware. Tocmai de aceea, este indicata instalarea unui antivirus in cateva situatii, una dintre ele fiind daca ai pe computer informatii extrem de valoroase sau daca detii o firma cu o "flota" mare de Mac-uri. Este indicata instalarea unui antivirus si daca o companie sau institutie are o retea formata atat din Mac-uri, cat si din PC-uri cu Windows. Opinia generala e ca un utilizator clasic care isi foloseste Mac-ul mai mult acasa si nu are informatii valoroase de business, nu e nevoit sa instaleze un antivirus dedicat, putand sa se bazeze pe protectia furnizata "by default" de Apple.