Referendum in Scotia: De ce ungurii din Romania n-ar avea acelasi drept la autonomie ca scotienii? Efectele referendumului din Scotia vor fi mondiale, in cazul in care alegatorii decid sa iasa din Regatul Unit. "Mai spre est, Tratatul de la Trianon a dat Romaniei si Cehoslovaciei portiuni ample din Ungaria, cu tot cu ungurii care traiau acolo. De ce ungurii care traiesc in aceste teritorii n-ar avea dreptul sa se realipeasca Ungariei?", se intreaba George Fridman, fondatorul Stratfor. Efectul de domino al unui eventual rezultat pro-independenta la referendumul din Scotia nu va putea fi stapanit si va depasi categoric granitele Europei, crede specialistul in geopolitica George Friedman, fondatorul agentiei de analize si informatii Stratfor. Uniunea politica dintre Scotia si Anglia ar putea fi abolita dupa 300 de ani, iar implicatiile sunt enorme si, in mare parte, ignorate, anunta Adevarul.
Iulian Chifu: Parteneriatul romano-chinez este un abuz lingvistic. Iulian Chifu, 46 de ani, consilier prezidential pentru afaceri strategice si securitate internationala, nu crede ca viitorul presedinte ar putea schimba aranjamentele de securitate ale Romaniei. Din punctul lui de vedere, in acest moment tara are cea mai sigura acoperire din istorie, fiindca fortele NATO vor putea ajunge in Romania in cateva ore de la o eventuala agresiune, potrivit documentelor summit-ului din Tara Galilor. In ceea ce priveste revenirea premierului Victor Ponta la ideea necesitatii unui parteneriat strategic romano-chinez, Chifu este de parere ca seful Guvernului a facut "un abuz lingvistic" fiindca "pentru moment politica externa, de securitate si aparare se stabileste la Presedintia Romaniei", iar prim-ministrul se referea mai degraba la "niste relatii economice mai aprofundate". Consilierul presedintelui descrie parteneriatul strategic pe trei dimensiuni, una politico-militara, una economica si o alta academica, de conexiuni intre oameni in general, explicand ca Romania nu are deocamdata "o baza" pe care sa construiasca un parteneriat strategic cu China, informeaza Romania Libera.
Prima zi de scoala cu emotii, planuri si... parada modei. Elevele de liceu pregatite de podium, si mai putin de studiu. Clopotelul a sunat cam ruginit luni, pentru a marca inca o premiera nefericita din istoria invatamantului romanesc. Anul scolar a inceput fara manuale pentru sute de mii de elevi de clasa intai si a doua. In timp ce multe institutii de invatamant sunt fie in santier, fie nu au autorizatii, prin cancelarii se vor perinda numerosi dascali fara calificare. Departe de acest tablou jalnic si extrem de emotionati, copiii intorsi cu povesti din vacanta nu simt inca toate aceste neajunsuri. Pentru ei ziua ramane una memorabila. Pentru 3,2 milioane de elevi ziua de luni a fost cea mai sigura dovada ca vacanta a luat sfarsit. Prinsi printre povestile de calatorie, cei mari nici nu si-au dat seama cand au ajuns in clase, scrie StirileProtv.ro.
DW: Tandemurile, o idee proasta. Un sondaj de opinie testeaza doua variante: cea in care Victor Ponta ar numi un premier din afara partidelor (un tehnocrat) si cea in care Klaus Iohannis l-ar desemna, asa cum a anuntat, pe Catalin Predoiu. Exista o mare probabilitate ca dupa alegerile prezidentiale sa fie instalat un guvern nou. Daca actualul premier va castiga alegerile, el va fi nevoit sa desemneze pe altcineva sa formeze guvernul, iar Klaus Iohannis a anuntat ca va incerca din postura de presedinte sa provoace o schimbare a majoritatii. Chiar daca guvernul Ponta ar putea totusi ramane in functiune si dupa alegeri, nu este cu totul exclus ca in noua ambianta sa asistam la o schimbare. In acest context INSCOP a realizat un sondaj de opinie privind perspectivele anuntate de cei doi candidati principali. Sondajul testeaza doua variante: cea in care Victor Ponta ar numi un premier din afara partidelor (un tehnocrat) si cea in care Klaus Iohannis l-ar desemna asa cum a anuntat pe Catalin Predoiu, anunta Deutsche Welle.
Locul unde au tremurat Mazare si Becali. O zi intr-o celula de arest preventiv este o experienta dura care ii face pe multi cercetati sa-si recunoasca faptele si sa coopereze cu anchetatorii. In aceste temnite, fiecare "oaspete" are la dispozitie aproximativ doi metri patrati. Arogantul primar PSD Radu Mazare, liberalul Dan Radu Rusanu, Gruia Stoica (patronul Grupului Feroviar Roman), regele asfaltului Nelu Iordache sau baronul Gheorghe Bunea Stancu sunt cateva dintre vedetele obisnuite cu luxul care au facut cunostinta in ultimul timp, macar pentru 24 de ore, cu unul din cele mai cumplite locuri din Romania: temnita de arest preventiv. Multi dintre cei care trec prin beciurile de la Cercetari Penale, chiar si cu un mandat de retinere de o singura zi, rasufla usurati cand ies de acolo, chiar daca apoi ajung definitiv in penitenciar pentru cativa ani. "Va spun sincer ca atunci cand pleci din arestul preventiv si ajungi la Penitenciarul Poarta Alba, zici ca L-ai prins pe Dumnezeu de picior! Acolo, la penitenciar, sunt conditii!", povesteste Marius Ciobanu, fost director al ITM Constanta, arestat preventiv in 2009 pentru 29 de zile, informeaza EVZ.
Politica si religia: poporul credincios e mai destept decat politicienii.Mandria de a fi ortodox, exprimata de prezidentiabilul PSD Victor Ponta, a fost interpretata de Klaus Iohannis drept un atac de campanie. Reporterii "Adevarul" au mers la biserica, in zi de sarbatoare, pentru a vedea cum privesc crestinii disputa religioasa dintre prezidentiabili Calendarul Bisericii Ortodoxe a marcat cu rosu, duminica, una dintre cele mai cunoscute sarbatori din an: Inaltarea Sfintei Cruci. Am vrut sa vedem cum primesc crestinii practicanti, cei care poposesc la Biserica in zi de sarbatoare, mesajele candidatilor la prezidentiale si cum se vede pelerinajul electoral in Casa Domnului. Am vizitat, asadar, cateva biserici din zone diferite ale Capitalei, cu intentia de a vedea cat de mult se amesteca religia cu politica si care sunt prezidentiabilii pomeniti in rugaciuni. Integral pe Adevarul.ro.