Ce au inteles senatorii din comisia de ancheta despre inchisorile CIA din declaratia lui Ion Iliescu: "Fiecare a inteles ce vrea si ce-i convine"; Academia interlopului Tata, spaima Europei; Analiza. Fiscalizarea bacsisului, misiune imposibila. De ce este

24.04.2015 19:56

Topul saraciei Romaniei. Moldova este de patru ori mai inapoiata decat Bucuresti-Ilfov. Clasamentul complet, pe 8 regiuni O statistica recenta a Bancii Nationale a Romaniei arata raportul precis al saraciei masurat intre opt regiuni ale tarii, in functie de PIB-ul pe cap de locuitor. Potrivit unui raport recent al lui Mugur Isarescu, citat de Ziarul Financiar, PIB-ul pe cap de locuitor in Bucuresti-Ilfov este, de departe, cel mai ridicat din Romania, avand valoarea de 30.700 de euro/locuitor. Pe locul doi urmeaza Regiunea Vest cu valoarea de 13.500 de euro/locuitor. La polul opus se situeaza Regiunea Nord-Est, un PIB-ul pe cap de locuitor este de 7.200 de euro. Desi PIB-ul national este in crestere in ultimii ani, fiind prognozata si in 2015 o crestere cu 2,5%, Romania sta prost la nivelul Uniunii Europene, raportul BNR aratand ca doar Bucuresti-Ilfov si regiunea Vest au un PIB/locuitor de mai mult de 50% din media UE. Acest indicator este unul dintre cei mai importanti luati in considerare de oficialii UE in admiterea unei tari candidate in zona Euro, scrie Adevarul.

Nou Sistem de salvare 112: avem tehnica, dar nu avem legi La sediul STS a fost anuntata realizarea unei aplicatii prin care persoanele care apeleaza 112 pot fi localizate prin GPS, cu o precizie de 20 de metri. Conform normelor europene, localizarea se face prin intermediul releelor operatorilor de telefonie mobila. Seful Directiei Apel Unic 112 din cadrul STS, generalul Danut Popescu, a precizat ca "este un sistem util in special persoanelor cu dizabilitati, care nu se pot exprima decat in scris". In acest caz, persoana trebuie sa detina un telefon mobil de tip smartphone, care sa aiba deschisa aplicatia pentru GPS. Indirect, oficialul STS a atins o problema sensibila: nu avem legi reglementate cu legislatia europeana, scrie EVZ.

Ce au inteles senatorii din comisia de ancheta despre inchisorile CIA din declaratia lui Ion Iliescu: "Fiecare a inteles ce vrea si ce-i convine" La nivel oficial, Romania a negat permanent ca CIA ar fi operat o inchisoare clandestina pe teritoriul tarii, chiar si dupa ce Senatul SUA a publicat raportul in care se confirma acest lucru. Ion Iliescu este primul oficial de rang inalt care confirma aceasta posibilitate. Mai multi fosti senatori care au facut parte din Comisia speciala de ancheta in acest caz, in frunte cu europarlamentarul PNL Norica Nicolai, sustin si acum ca la vremea respectiva, in perioada 2006-2008, nu au existat documente care sa sustina acest fapt, desi au fost audiati toti sefii serviciilor secrete. Fostul senator Ilie Stoica spune ca de altfel nici nu crede ca exista vreun document care sa ateste asa ceva, dar totusi Comisiei de atunci nici nu i-a trecut prin minte sa il chestioneze pe Iliescu cu privire la dispozitiile date consilierului sau pe siguranta nationala, Ioan Talpes. De altfel, spun fostii senatori, declaratia lui Iliescu este ambigua, el vorbind despre un birou sau un spatiu pentru CIA, nu despre o inchisoare. "Nu spune nimic si totul in acelasi timp. Fiecare a inteles ce vrea si ce-i convine", crede fostul senator PDL Jan Vraciu, conform Gandul.

Academia interlopului Tata, spaima Europei Baze de antrenament in Romania, reguli stricte, legea tacerii, jafuri celebre in toata Europa. Acestea sunt doar cateva dintre caracteristicile unei organizatii ᅡcriminale destructurate acum de procurorii DIICOT. Procurorii DIICOT (Directia de Combatere a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism) au saltat 27 de membri ai "Academiei Infractorilor din Romania", cautati de mai multi ani pentru jafuri si talharii comise in tara si in mai multe state europene. Magaᅡzinele preferate erau cele de ceasuri de lux si bijuterii. Un jaf dura maximum 60 de secunde. Prejudiciile estimate pana acum depasesc 10 milioane de euro.A fost capturat si liderul "academiei", Adrian Marin Botez, zis Tata, eliberat din greseala din Politia Capitalei in 2014, dupa ce fusese arestat si condamnat pentru tentativa de asasinare a liderului interlop Puiu Mironescu, scrie Romania Libera.

Generalul Adrian Bradshaw: "NATO va apara Moldova!" Adjunctul Comandantului Suprem al Fortelor Aliate in Europa, generalul Adrian Bradshaw, a discutat la Chisinau despre securitatea regionala si cooperarea cu NATO cu ministrul moldovean al Apararii, Viorel Cibotaru. Generalul Adrian Bradshaw a dat asigurari ca NATO va face tot posibilul pentru a ajuta Republica Moldova sa-si consolideze capacitatile de aparare, pentru a-si putea proteja independenta si suveranitatea. "In cadrul intrevederii am discutat despre reforma sectorului de securitate si aparare, despre asistenta NATO, precum si despre posibilitatea implementarii unor noi proiecte in domeniul apararii", a mentionat ministrul moldovean al Apararii, Viorel Cibotaru, scrie Deutsche Welle.

Analiza. Fiscalizarea bacsisului, misiune imposibila. De ce este inaplicabila initiativa Guvernului Comerciantii si prestatorii de servicii spun ca aplicarea ordonantei care introduce impozitul pe bacsis va fi impiedicata de costurile prea mari de implementare si de lipsa tehnologiei necesare contabilizarii separate, astfel ca au in vedere sa nu mai primeasca bonusuri de la clienti pana la clarificarea procedurilor. Modul in care Guvernul vrea sa fiscalizeze bacsisul - cu evidentierea sumei pe un bon separat, cu impozitare in functie de destinatia banilor sau cu gestionarea in paralel a afacerii si ciubucurilor - i-a bagat in ceata atat pe comerciantii si prestatorii de servicii de buna credinta, cat si pe consultantii fiscali, scrie Adevarul.

Ce se va intampla cu cartile de identitate ale romanilor la viitoarele alegeri locale Presedintele Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul liberal Mihai Voicu, a declarat, la Europa FM, ca STS a testat deja scanerele inca de acum doi ani, iar acestea vor fi folosite la alegerile locale de anul viitor, daca si Camera Deputatilor voteaza aceasta modificare a legii, aprobata deja de Senat. "Inainte de a primi buletinul de vot, un operator iti scaneaza cartea de identitate, Codul Numeric Personal intra in sistemul centralizat, automat se verifica daca acea persoana a mai votat la alta sectie de votare. Daca a mai votat, exista pedeapsa penala. (...) In acest moment, directorul STS ne-a asigurat ca toate conditiile tehnice sunt indeplinite, ba mai mult decat atat, ca acest sistem a fost experimentat acum aproximativ doi ani, la niste alegeri partiale de deputati si senatori", a spus deputatul liberal, informeaza Gandul.

sursa:hotnews