Baronii PSD sar la gatul lui Zgonea; Marko Bela: Schimbarea lui Tariceanu si noua majoritate de la Senat, la latitudinea conducerii UDMR; Analiza: Romania, jucator in Ucraina sau in Republica Moldova?
Baronii PSD sar la gatul lui Zgonea Comisia de Cod Electoral, condusa de Valeriu Zgonea, a decis ca la alegerile din 2016 presedintii de Consilii Judetene sa nu mai fie alesi prin vot direct, ci indirect, de catre consilierii judeteni. Baronii PSD din teritoriu sunt foc si para pe Valeriu Zgonea. Comisia de Cod Electoral a decis ca viitorii presedinti de Consilii Judetene sa nu mai fie alesi prin vot direct intr-un singur tur de scrutin, asa cum se intampla de la alegerile din 2008, ci sa fie alesi prin vot indirect, de catre consilierii judeteni, dintre membrii CJ - asa cum s-a votat pana in anul 2004. Aceasta hotarare a fost votata in unanimitate, cu 14 voturi "pentru" si o abtinere. Decizia de ieri este surprinzatoare, intrucat social-democratii au declarat in repetate randuri ca sustin ca presedintii de CJ sa fie alesi dintr-un singur tur, la fel ca in prezent. Iar Comisia de Cod Electoral este condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, iar PSD are majoritate, informeaza Adevarul.
Cum au fost retrocedati ilegal 30.000 de metri patrati de parcuri din Capitala. Sapte hectare din parcul Herastrau, la mana judecatorilor Primaria Capitalei a reusit sa obtina 30.000 de mp in parcuri, de multe ori pe calea justitiei, a declarat primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, in contextul in care Curtea de Apel Bucuresti va decide in luna martie, dupa ce astazi au amanat sentinta, daca sapte hectare din Parcul Herastrau vor reveni in proprietatea primariei. "Avem aproape 2.800 de constructii ilegale facute pe spatiul verde, iar in parcuri am reusit sa obtinem pe calea dreapta, de multe ori a justitiei, 30.000 de mp. Nu pot sa las parcurile si nu pot sa nu ma intereseze toate aceste lucruri, atat timp cat spatiul public s-a ingustat ani si ani de zile in cei 25 de ani ce au trecut de la momentul 1990. Eu sper in dreptatea pe care poate sa o faca justitia, am incredere si sigur ca de aici inainte nu facem altceva decat sa putem sa convietuim, nu ma apuc sa daram acolo o serie intreaga de lucruri, de altfel nici nu as putea, inca el fiind considerat proprietate, in asa fel incat sa existe o convietuire si o adaptare a cetateanului la spatiu verde, dar sa imi dea voie sa o fac", a spus Oprescu la Curtea de Apel Bucuresti, conform EVZ.
Marko Bela: Schimbarea lui Tariceanu si noua majoritate de la Senat, la latitudinea conducerii UDMR Marko Bela, liderului senatorilor UDMR a declarat, marti, dupa o sedinta a grupului, ca o eventuala decizie privind formarea unei noi majoritati sau pentru schimbarea presedintelui Senatului va fi luata la nivelul conducerii Uniunii. In cazul unei cereri de revocare a lui Calin Popescu Tariceanu din functia de presedinte al Senatului, demers initiat de Partidul National Liberal si care miercuri va fi oficializat la Senat, Marko Bela a spus ca "deocamdata" nu are cunostinta despre un astfel de demers. "Daca va exista, atunci, binenteles, va trebui sa luam o decizie. O astfel de decizie nu se ia la nivelul grupului parlamentar, nici daca e vorba despre Senat, nici daca este vorba despre Camera Deputatilor, ci la nivel de conducere UDMR. Totusi, este o decizie foarte importanta. Daca va fi cazul, atunci se discuta si in grupul UDMR din Senat, dar la nivel de conducere UDMR se iau deciziile", a subliniat senatorul, scrie Romania Libera.
Analiza: Romania, jucator in Ucraina sau in Republica Moldova? Unii specialisti in politica externa sustin ca Romania trebuie sa fie mult mai preocupata de rezolvarea conflictului ucrainean decat de negocierile guvernamentale de la Chisinau. Altii, dimpotriva, spun ca Republica Moldova este prioritatea noastra, ca de Ucraina au acum grija marile state europene. Fostul presedinte Traian Basescu, in prima emisiune televizata dupa terminarea mandatului, l-a "mangaiat" pe actualul presedinte Klaus Iohannis cu cateva critici pe teme de politica externa. "Romania, decat sa se gandeasca la vizite la Kiev, la cum sa ne bagam in Ucraina, mai bine se baga la Chisinau. Aveam chei pe care le stiu cei care trebuie sa le stie, cu care puteam sa ne asezam la masa alaturi de cele trei partide politice proeuropene. N-au fost folosite si s-a ajuns aici", a declarat Traian Basescu, cu trimitere la faptul ca cele trei partide proeuropene de la Chisinau - PLDM, PDM si PL - nu au reusit sa ajunga la un acord de guvernare, dar si la faptul ca presedintele Iohannis si-a amanat vizita in Republica Moldova tocmai cand politicienii de peste Prut cautau o solutie, complet in Adevarul.
Iohannis pregateste Strategia Nationala de Aparare Consilierul prezidential George Scutaru si consilierul de stat de la Palatul Cotroceni Sebastian Huluban s-au intalnit astazi cu parlamentarii din Comisia pentru Aparare din Camera Deputatilor pentru a primi propuneri legate de riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale care ar urma sa fie incluse in noua Strategie Nationala de Aparare. Strategia pentru Aparare, in forma finala, ar urma sa fie trimisa, potrivit Constitutiei, Parlamentului in primele sase luni de mandat prezidential. In aceste conditii, George Scutaru si Sebastian Huluban vor avea o intalnire si cu senatorii din comisia parlamentara de specialitate, Presedintia primind in aceasta perioada "de la institutii ale statului evaluari privind riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale", scrie Gandul.