Banca oligarhului ucrainean Kolomoiski folosita pentru scoaterea miliardelor din Moldova; Padurile Romaniei si sfarsitul economiei de sacrificiu; Ponta, 3 ani si 4 restante la economie

08.05.2015 10:24

Banca oligarhului ucrainean Kolomoiski folosita pentru scoaterea miliardelor din Moldova Raportul companiei americane Kroll arata ca suma de 13,7 miliarde de lei, scoasa din bancile moldovenesti au trecut prin conturile a cinci firme offshore de la Privatbank din Riga, Letonia. In perioada 25-26 noiembrie 2014 Grupul Shor a transferat din Moldova pe conturile unor firme ofshore 232,2 milioane de dolari si 544,5 milioane de euro, care la cursul de schimb din acea perioada erau echivalente cu circa 13,7 miliarde de lei, potrivit raportului companiei americane Kroll, publicat de presedintele Parlamentului Andrian Candu, informeaza Euractiv.ro.

Andrei Chiliman: Cred ca as fi un bun Primar al Capitalei Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman s-a mutat in noua casa veche, in sediul de pe Banu Manta, care a fost renovat si modernizat. Profitand de aceasta ocazie RealitateaBucuresti i-a facut o vizita pentru a afla mai multe banii pe care ii administreaza in folosul cetatenilor, despre investitii si alte probleme de interes. Discutia s-a lungit mai bine de o ora, timp in care am aflat ce se intampla cu cladirile care se vor prabusi la primul cutremur mai puternic, unde se duc banii si ce probleme au cetatenii, pe care Primaria nu le poate rezolva, scrie RealitateaBucuresti.ro.

Am vorbit cu firmele romanesti ISIS, ca sa aflu daca au probleme din cauza numelui Pana nu demult, numele ISIS era asociat cu zeita egipteana a naturii si magiei, dar odata cu ascensiunea Statului Islamic, al carui acronim este ISIS (Islamic State of Iraq and Syria), lucrurile s-au schimbat. Cauta termenul pe Google si o sa intelegi ce zic: al doilea rezultat e fie o stire cu ultimele atrocitati comise de organizatia terorista, fie pagina ei de Wikipedia. Schimbarea asta nu e triviala deloc, ea nu a avut loc doar in algoritmii motoarelor de cautare, ci si in mentalul colectiv. De exemplu, in SUA, unele firme numite Isis au fost nevoite sa isi schimbe numele din cauza presiunii venite din partea clientilor lor. In Romania exista peste o suta de firme cu numele Isis, conform portalului datefirme.ro, asa ca am vrut sa vad daca exista cazuri similare si la noi. Am sunat la cateva dintre ele si am incercat sa vorbesc cu angajatii sau cu patronii lor. Pe langa cei de mai jos care s-au aratat cooperanti, restul au fost reticenti care nu voiau sa aiba de a face cu presa: platforma industriala ISIS Development , site-ul de solutii IT ISIS M3, distribuitorul ISIS GRUP si magazinul online Isis's Boutique, scrie Vice.

Padurile Romaniei si sfarsitul economiei de sacrificiu Protestele care se anunta in zeci de orase din tara si strainatate pe tema despaduririlor i-au surprins pe multi. Amploarea preconizata i-a facut sa se intrebe de ce acum? Repetand o traiectorie similara cu a protestelor fata de proiectul de la Rosia Montana si fata de mineritul pe baza de cianuri, a fost nevoie de timp pentru a se strange o masa critica de persoane, grupuri si organizatii care sa iasa in strada pentru aceasta cauza. Presa a relatat in ultimii ani sute de cazuri de taieri abuzive, multe dintre acestea implicand retrocedari dubioase si politicieni de toate rangurile. Informarea s-a transformat in indignare. Dezbaterile privind Codul Silvic au dat ocazia partidelor sa mimeze interesul pentru paduri si protejarea acestora. Adevarul este insa dur si nu lasa loc de interpretari. Sistemul mafiot care a distrus padurile romanesti este in mod egal influent in toate partidele si in special in cele care au guvernat pana acum, scrie Adevarul.

Ponta, 3 ani si 4 restante la economie In ultimii trei ani, Guvernele conduse de Victor Ponta au incercat sa se orienteze catre cetateni, sa stimuleze consumul in speranta ca acest lucru va compensa mersul anemic, din inertie, al economiei. Cu toate acestea, multe dintre politicile economice ale executivului fie s-au batut cap in cap, fie nu au fost duse pana la capat. In prima faza au fost reintregite salariile si indexate pensiile pentru ca apoi sa fie introduse taxe suplimentare la accize, dar si pentru companii (taxa pe stalp), care s-au transferat, de fapt, in buzunarul cetatenilor. O parte dintre acestea ar urma sa fie scoase din 2016, potrivit noului proiect de Cod Fiscal, un document publicat, retras din dezbaterea publica si modificat de mai multe ori, dar care reuneste in forma actuala o marte parte dintre promisiunile electorale ale executivului. Ramane de vazut daca acesta va fi adoptat de Parlament in aceasta varianta, in conditiile in care economistii se arata reticenti cu privire la capacitatea Guvernului de a acoperi gaurile care s-ar crea la buget, scrie Gandul.

Serviciile Secrete Germane nu mai spioneaza pe internet pentru NSA Ca reactie la scandalul spionajului, Serviciile Secrete Germane (BND) au redus drastic colaborarea cu Agentia de Securitate Nationala a Statelor Unite (NSA), conform unor informatii din presa. Cotidianul Suddeutsche Zeitung si posturile publice de televiziune NDR si WDR informeaza ca de la inceputul acestei saptamani, BND nu mai colecteaza informatii de pe internet, pe care le transmitea pana acum Serviciilor Secrete Americane. Conform acestor informatii, BND a transmis, cu acordul Cancelariei Federale, o solicitare Statelor Unite: fiecare informatie transmisa germanilor, cu referire la persoane sau institutii, va fi insotita de o motivatie clara a monitorizarii. Aceasta solicitare vine ca urmare a dezvaluirilor conform carora ani de zile, BND a ajutat serviciile secrete americane sa obtina informatii despre oameni de afaceri si politicieni europeni, informeaza Deutsche Welle.

Zimbrii penali ai Moldovei. Senatorul care punea umarul la bunastarea baronilor de Suceava si Botosani O ancheta a procurorilor DNA, care vizeaza contracte publice date ilegal de Consiliul Judetean Suceava, a scos la iveala o adevarata caracatita a intereselor PSD. In centrul dosarului este Catalin Nechifor (PSD), presedintele CJ Suceava, care era monitorizat pentru atribuirea preferentiala a unor lucrari, dar si decontarea unor sume aferente acestora, in vederea obtinerii de avantaje personale. Doi politicieni il sprijineau si se sfatuiau cu Nechifor, spun anchetatorii: senatorul Ovidiu-Liviu Dontu (PSD) - vicepresedintele Comisiei Juridice, si deputatul Gavril Mirza (PSD) - fost sef CJ Suceava (1996-2008). Integral pe EVZ.

 

sursa:hotnews