De vizitat in Timisoara
Timisoara ofera celui ce poposeste pe meleagurile ei o multitudine de locuri de cunoastere a trecutului si prezentului, e vestigiilor istorice, a institutiilor stiintifice si culturale, a muzeelor si galeriilor de arta , teatrelor si salilor de concert, a restaurantelor traditionale dar si a celor de tip recent, a cluburilor de noapte si a discotecilor. Asa cum veti vedea paleta ofertelor este una generoasa si satisface gusturile dintre cele mai diferite. Va propunem vizitarea si cunoasterea orasului de la elementele etnografice si de folclor pana la discoteca tineretului actual.
MUZEUL SATULUI BANATEAN. Este un muzeu in aer liber situat la Padurea Verde, Aleea CFR nr 2, T. 056/ 225588,pe o suprafata de 17,47 ha. Ideea unui muzeu in aer liber a satului banatean a apartinut pictorului Ioachim Miloia si s-a materializat in urma cu patru decenii. Pot fi vizitate case restaurate dupa planuri etnografice si arhitecturale stiintifice reprezentative ale culturii banatene, , elemente de tehnica populara, interioarul camerelor ( sobelor ) cu specificul si valorile lor traditionale. O vizita de cateva ore , intr-un cadru natural plin de verdeata si aer curat, pun la dispozitia vizitatorului tot ce este specific satului traditional banatean. În acest spatiu se organizeaza expozitii, manifestari folclorice de o buna calitate.
BASTIONUL Este doar o mica parte din vechia cetate a Timisorii. Se mai pastreza parti din vechiul zid al cetatii din caramizi arse si urme ale santurilor de aparare care au fost umplute cu timpul. Din vechile porti de acces in cetate ( patru la numar ) nu a mai ramas decat una . În incaperile din zidul cetatii sunt adapostite astazi elemente de arta populara, costume populare, sculpturi, ceramica, icoane pe sticla, elemente de mobilier taranesc, un restaurant cu specific popular local. Pe sub boltile din vechiul zid se trece si astazi spre drumurile nationale ce duc la Arad, Lipova, Lugoj.
CASTELUL HUNIAZILOR Date certe avem despre Castelul Huniazilor inca de la 1266 de pe vremea refugierii in cetate a regelui ungar Carol Robert de Anjou, care ii pune bazele, dar este consolidat de Iancu de Hunedoara intre anii 1443 – 1447. Este distrus si refacut sub ocupatia otomana, distrus de incendii si refacut sub forma actuala in anul 1856. Se mai pastreaza doar o aripa din vechia constructie. Castelul este astazi muzeu adapostind colectiile de arheologie, petrografie, stiintele naturii, expozitii tematice din cele mai diferite domenii. În fata castelului pot fi vazute felinarele ce au fost folosite la iluminatul electric a primului oras european la 1884.
CATEDRALA MITROPOLITANA. Este una dintre cele mai monumentale edificii ale orasului Timisoara. Asezata in centru civic al orasului si a fost ridicata in perioada 1936 – 1946 dup planurile arhitectului Ioan Troianescu si cu pictura realizata de Tase Demian iar sculptura de I. Gajo. Planurile mitropoliei au fost gandite ca element de contrabalansare a cladirii Operei , aflandu-se pe acelasi ax . Au existat probleme legate de solul nisipos si cu apa freatica de suprafata asa ca a fost consolidata cu 1700 de piloni de beton si o placa de beton armat. Stilul este moldovenesc bizantin cu apropiere de Sf. Sofia din Instambul. Are o lungime de 63 de m si o latime de 16 m, are 11 turnuri din care cel mai inalt are inaltimea de 96 de metri. În galeriile din subsol functioneaza un muzeu de o mare valoare cu exponate de cult religios ortodox – iconstase, icoane pe sticla si lemn, carti religioase inestimabile cum ar fi : „ Noul Testament de Balgrad” din 1648, „Biblia lui Serban, „Cazania lui Varlaam” din 1643 si multe alte exponate ce merita a fi vizitate.
MUZEUL BANATULUI Ideea infiintarii unui muzeu reprezentativ pentru zona Banatului a prins viata prin infiintarea in 1872 de catre Sigimund Ormos a „Asociatiei muzeeale pentru Banat” si care a strans colectii reprezentative zonei sub directoratul unor reprezentanti de seama a zonei – Gh. Postelnicu. Ioachim Miloia, Aurel Ciupe, Marius Moga . Materialul enorm adunat a fost sistematizat pe urmatoarele sectii : de istorie, de stiintele naturii, de arta, de etnografie si sectia muzeului satului banatean. Toate aceste sectii pot fi vizitate si ofera posibilitatea cunoasterii si intelegeri rolului jucat de aceasta zona a tarii la cultura romaneasca
TEATRUL NATIONAL TIMISOARA. Cladirea multi functionala si mai ales multi etnica a fost ridicata intre anii 1872-1875 dup planurile unor arhitecti vienezi – Fellner si Hellmer . Este conceputa in stil renascentist si a suferit de pe urma mai multor incendii si are o fatada conceputa de arhitectul Duiliu Marcu in stil neobizantin . Pictura interioara, inspirata de basmele poporului roman apartine pictorului Kiriakoff. Repertoriu sufera rigorile perioadelor istorice ce se vor reflecta in repertoriu ce va evolua si va educa publicul avid de cultura. Cunoscand mai multe denumiri – „Teatrul Poporului”, „Teatrul de Stat „Matei Miloo”, din 1971 devine „Teatrul National Timisoara”. În aceias cladire se infiinteaza „Teatrul de Stat Csiky Gergely” pentru populatia de nationalitate magiara in anul 1953 si pentru populatia de llimba germana „Teatrul German de Stat Timitoara tot in anul 1953. Este un element unic in Europa ca in aceiasi cladire se joaca teatru in trei limbi diferite –romana, maghiara si germana.
OPERA ROMANA TIMISOARA. Genul liric are traditii temeinice in Timisoara dar revrimentul cel mare se produce pe fondul unei tragedii a poporului roman, refugiul la Timisoara a Operei din Cluj in urma Dictatului de la Viena ( 1940-1945) Prin decret guvernamental se infiintiaza in anul 1946 Opera de Stat din Timisoara sub directiunea Aca de Barbu.. Opera si solistii ei, montarile si reusitele o situeaza la loc de cinste in lirica romaneasca dar si europeana.
FILARMONICA DE STAT „BANATUL" Traditii muzicale in orasul Timisoara se cunosc cu sapte secole in urma cand sunt introduse in biserici orga ca element de acompaniament si ca forma solistica .Dupa eliberarea de sub ocupatia otomana va incepe cu adevarat viata muzicala . Se monteaza orga de la Domul din Paiata Unirii, orasul e vizitat de trupe de opera italiene si germane, vieneze. Mozart este cantat in Timisoara inca din timpul vieti sale. Un Strauss, Joseph, este numit „Musikdirektor” si platit de oras. În 871 se infiinteaza „Societatea filarmonica Timisoara” si va sustine concerte unde vor fi solisti eminenti muzicieni ca Johannes Brahms, Pablo de Sarasate,Bela Bartok, Pablo Casals, Fritz Kreisler, Artut Rubinste Traian Grozavescu, Cella Delavrancea, George Enescu cu 10 concerte si foarte multi altii.În data de 17 aprilie 1947 ia fiinta Filarmonica de Stat „Banatul” din Timisoara.Stagiunile saptamanale si extraordinare vor cuprinde un repertoriu variat din toate perioadele muzicale universale si cele romanesti, vor fi efectuate turnee in tara si tarile Europei
DOMUL ROMANO – CATOLIC . Este cea mai reprezentativa si monumentala constructie baroca din Timisoara. Domul a fost ridicat intre anii 1733 – 1773. Are picturi de o mare valoare plastica, un candelabru de argint, orolugiul din turn este montat in 1764 si orga la care se acomaniaza slujba si se dau concerte de gen a fost construita la sfartitul secolului al XIX-lea
PALATUL DICASTERIAL Este cel mai mare edificiu construit in Timisoara in stilul renasterii italiene, intre anii 1850 –1854. Este folosit cu o destinatie juridica si in parte si astazi ( dicasterion = curte cu juri.
Timisoara are constructii de valoare, nenumarate cladiri reprezentative si ne permite doara sa le amintim cu indemnul de a fi cercetate de vizitator: Biserica Romano - Catolica din Piata Elisabetin, Biserica Milenium, Primaria Veche; Palatul Episcopal Monumentele Sf. Fecioare Maria, Sf. Treime . Victoriei, Universitatea cu fatada decorata cu mozaic, Casa Tineretului, Piata Maria , locul de unde a plecat revolutia din 1989, Monumentul inchinat eroilor decedati in revolutie di Calea Lipovei.