Patrunjelul nu se mai vinde oricum la piata
Actul normativ aduce modificări asupra modului în care ţăranii îşi vând produsele, reprezentanţii Ministerului Agriculturii considerând că noile reglementări dauposibilitatea celor care sunt cu adevărat producători să poată să-şi comercializeze în mod direct produseleobţinute.
În loc de certificat, autorităţile cer atestat…
Dacă până acum ţăranii trebuiau să prezinte numai certificatul de producător pentru a-şi vinde marfa, de acum înainte acest act va fi înlocuit de atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor. Ambele documente se emit de primării, la solicitarea producătorilor agricoli, persoane fizice care doresc să-şi valorifice produsele obţinute în ferma sau gospodăria proprie.
Cum obţine producătorul atestatul profesional?
Atestatul de producător se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/ sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean/ regional/naţional, care se înregistrează în acest scop la primării. Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii, şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului comunei, oraşului sau municipiului, după caz.
Vânzarea legumelor şi fructelor este condiţionată şi de existenţa unui carnet de comercializare. Acesta îndeplineşte un dublu rol: de document emis de vânzător care însoţeşte marfa comercializată, şi de document care însoţeşte marfa pe perioada transportului de la locul de păstrare la locul de comercializare. De asemenea, carnetul de comercializare asigură fluxul informaţional necesar privind structura sortimentală/cantitativă a produselor valorificate, locul de producere şi destinaţia acestora. Carnetul de comercializare înlocuieşte borderourile de achiziţie, a căror utilizare reprezintă în prezent un canal semnificativ de evaziune fiscală, în special în comerţul cu produse agricole materie primă.
40% din spaţiile pieţelor, rezervat producătorilor
În noul act normativ se mai precizează că în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli, persoane fizice deţinătoare a unui atestat de producător şi a unui carnet de comercializare, pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie. Procentul de alocare a spaţiilor de vânzare este de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente. Această măsură vizează eliminarea intermediarilor evazionişti din cadrul pieţelor agroalimentare.
caon.ro